Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ruby Rossi i bil

Troy Kotsurs Oscarsvinst historisk

  • Apple TV+
David Forssell | Nyhet
28 mars 2022
David Forssell | Nyhet
28 mars 2022

Första döva man att vinna för Bästa manliga biroll

35 år har gått sedan Marlee Matlin blev den första döva personen att vinna en Oscar för Bästa skådespelerska, men nu har även en döv man belönats med filmvärldens finaste pris. För rollen som Frank Rossi i "CODA" vann Troy Kotsur en Oscar för Bästa manliga biroll.

Skådespelaren Troy Kotsur har ett gediget CV när det kommer till både filmroller och teaterframträdanden. Han har spelat i både TV-serien Scrubs och Criminal Minds. Han är så att säga gammal i gamet och hyllad för sina prestationer på scenen och vita duken. Från och med den 27 mars 2022 kan han även titulera sig Oscarsvinnare.

Oscarsakademin tycks ha tagit till sig av kritik

Filmen CODA, som vi tidigare skrivit om på Filmtopp handlar om tonårstjejen Ruby (spelad av av Emilia Jones), som växer upp i en familj där hon är den enda som inte är döv. Troy Kotsurs karaktär, Frank, arbetar som fiskare, långt borta från den glamour som kännetecknar en filmgala à la Hollywood. 

Oscarsgalan har på senare år fått kritik för brist på representation gällande bland annat etnicitet och funktionsnedsättning. Av Troy Kotsurs vinst att döma har Oscarsakademin tagit till sig av kritiken. 

Troy Kotsur, märkbart rörd över händelsen enligt Variety, tillägnade vinsten åt sin far för allt denne lärt honom. 

För oss med ett brinnande filmintresse blir det intressant att se vilka uttryck framtidens representation tar sig. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL