Anna Croneman utsedd till vd för Svenska Filminstitutet – tillträder i april

Anna Croneman utsedd till vd för Svenska Filminstitutet – tillträder i april

Emil Oscar Rasmussen
13 februari 2024 kl. 13:02
ANNONS
ANNONS

"Den svenska filmen står inför oerhörda utmaningar"

I ett pressmeddelande avslöjar Svenska Filminstitutet att styrelsen har utsett Anna Croneman till vd och att hon beräknas tillträda under våren, i april.

Sedan Anette Novak tvingades lämna tjänsten som vd för Svenska Filminstitutet i september 2023, har Åsa Sjöberg haft rollen som tillförordnad vd. Nu står det klart vem Novaks permanenta efterträdare blir.

I ett pressutskick avslöjar Svenska Filminstitutet att deras styrelse har utsett Anna Croneman, som sedan 2017 arbetat som programchef för SVT Drama till ny vd. Croneman beräknas tillträda tjänsten i mitten av april 2024.

Anna Croneman blir vd för Svenska Filminstitutet: "Den svenska filmen står inför oerhörda utmaningar"

Utöver sin bakgrund som programchef för SVT Drama, har Croneman även varit med att grunda produktionsbolaget Avanti Film och hon är utbildad producent vid Dramatiska Institutet.

I pressmeddelandet från Svenska Filminstitutet beskriver Anna Croneman det nya uppdraget som en "smula omtumlande":

– Den svenska filmen står inför oerhörda utmaningar, och uppdraget känns i stunden en smula omtumlande! Men det är naturligtvis en stor ära att få axla rollen som vd för Svenska Filminstitutet. Jag tackar för förtroendet och lovar att göra mitt yttersta för att tillsammans med filmkompetent personal och de skickligaste representanterna i hela vår bransch se till att skapa nya, bättre förutsättningar för den framtida svenska filmen och för bevarandet av vårt filmarv.

Även Svenska Filminstitutets styrelseordförande Gunilla von Platen uttalar sig:

– Styrelsen ser fram emot att Anna Croneman blir den som nu kommer att leda Filminstitutet framåt. Hon har med sin gedigna bakgrund inom film och tv den kompetens och de egenskaper som behövs och hon kommer in i verksamheten i rätt tid med tanke på den nyligen startade filmutredningen, säger von Platen och passar även på att tacka Åsa Sjöberg för hennes arbete.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL