Svenska Filminstitutets vd lämnar sin tjänst: "Behov av ett annat ledarskap"

Svenska Filminstitutets vd lämnar sin tjänst: "Behov av ett annat ledarskap"

Filmtopp
18 september 2023 kl. 17:30

Anette Novak tvingas lämna sin post

I ett kort pressmeddelande avslöjar Svenska Filminstitutet att deras vd Anette Novak lämnar sin post, med "behov av ett annat ledarskap" som nämnd anledning.

Svenska Filminstitutets vd lämnar sin tjänst: "Behov av ett annat ledarskap"
Foto: Sandra Birgersson / Svenska Filminstitutet.

Anette Novak slutar som vd för Svenska Filminstitutet

Anette Novak lämnar sin post som verkställande direktör för Svenska Filminstitutet, det avslöjar de själva i ett pressmeddelande under måndagseftermiddagen.

– Anette Novak har gjort goda insatser för svensk film, styrelsen bedömer dock att det finns behov av ett annat ledarskap. Avsikten är inte att förändra verksamhetens inriktning, säger Svenska Filminstitutets styrelseordförande Gunilla von Platen.

Någon ytterligare anledning bortom ovan citat presenteras inte av Filminstitutet. Novak tillträdde som vd så sent som i april 2022. Hon tog då över efter Anna Serner, som hösten 2021 på egen begäran tackade för sig som vd för Svenska Filminstitutet. Innan Novak tog över som vd för Filminstitutet arbetade hon som direktör och myndighetschef för Statens medieråd.

Vem som kommer att ta över tjänsten som vd efter Anette Novak framgår inte i pressmeddelandet och inte heller när styrelsen avser utnämna en efterträdare.

Filminstitutet har i uppdrag från staten att stärka den svenska filmen i alla led – från idé till färdig film, lansering i Sverige och världen, samt bevara och tillgängliggöra det svenska filmarvet för eftervärlden. Stiftelsens styrelse utses av regeringen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL