Alla stora biofilmer i februari 2023

Alla stora biofilmer i februari 2023

04 februari 2023 kl. 20:02

Biopremiärerna du inte får missa

Bioåret 2023 rullade igång med en rad sevärda filmer – och så kommer det att fortsätta även nu i februari. Nedan hittar du storfilmerna som du inte får missa på bio de närmaste veckorna.

Recension: En dag kommer allt det här bli ditt (2023)
Foto: SF Studios.

En dag kommer allt det här bli ditt 

Genre: Drama, Komedi
Regi: Andreas Öhman
Med: Karin Franz Körlof, Peter Haber, Suzanne Reuter, Emil Almén m.fl.

En framgångsrik serietecknare och hennes syskon återvänder till sina föräldrars för att fira moderns 70-årsdag. Där möts de av en överraskning när frågan om vem som ska över gården kommer på tal. Detta är en berättelse om en familj och ett stort arv – som ingen nödvändigtvis vill ha. Hur ska det gå?  Filmen fick ett positivt mottagande av Filmtopps Eric Diedrichs.

Svensk biopremiär: 3 februari 

Trailer: Shyamalans skräckis "Knock at the Cabin" välter nätet
Foto: United International Pictures.

Knock at the Cabin 

Genre: Mysterium, Skräck, Thriller
Regi: M. Night Shyamalan
Med: Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge m.fl. 

Bakom denna nervkittlande film hittar vi den prisbelönte M. Night Shyamalan. Denna gången berättar han en historia om en familjesemester som plötsligt förvandlas till en mardröm. Fyra beväpnade främlingar kidnappar dem och familjen måste göra ett omöjligt val. Med begränsad tillgång till omvärlden måste familjen bestämma vad de ska tror på innan allt är förlorat. Filmen fick ett positivt mottagande av Filmtopps Sebastian Ahokas.

Svensk biopremiär: 3 februari

Se trailern till "The Fabelmans" – Spielbergs film om han själv
Foto: Nordisk Film.

The Fabelmans

Genre: Drama
Regi: Steven Spielberg
Med: Michelle Williams, Gabriell Labelle, Paul Dano m.fl. 

Steven Spielbergs nya film The Fabelmans är Oscarsnominerad i kategorierna bästa film, bästa kvinnliga huvudroll, bästa manliga biroll och bästa regi. Handlingen kretsar kring en ung man som heter Sammy Fabelman och som växer upp i Arizona efter andra världskriget. Pojken drömmer om att skapa film, men passionen leder honom till en chockerande familjehemlighet. Baserad på Spielbergs egen uppväxt och beskrivs som hans mest personliga film hittills.

Filmtopps Eric Diedrichs gav The Fabelmans högt betyg och kallade den för "Spielbergs bästa film på decennier".

Svensk biopremiär: 3 februari

Asterix och Obelix: I Drakens rike
Foto: Pathé International.

Asterix & Obelix: I Drakens rike

Genre: Action, Familj, Äventyr
Regi: Guillaume Canet
Med: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Zlatan Ibrahimovic m.fl.

Asterix och Obelix magiska dryck tar oss än i dag på nya äventyr. En statskupp av den förrädiska prinsen, Ding Tsin Qiin, leder till en fängslad kejsarinna. Kejsarinnans enda dotter, Tju Si, lyckas att fly till Gallien där hon måste leta upp de legendariska krigarna Asterix och Obelix för att be dem om hjälp. Följ med på ett äventyr med de två oskiljaktiga hjältarna.

I den här filmen får vi också se självaste Zlatan Ibrahimovic göra skådespelardebut i en liten, men betydande roll.

Svensk biopremiär: 10 februari

Foto: NonStop Entertainment.

Dogborn

Genre: Thriller
Regi: Isabella Carbonell
Med: Silvana Imam, Philip Oros, Emma Lu m.fl. 

Hon är en tickande bomb, han har inte sagt ett ord sedan de flydde landet. Tvillingarna som lever hemlösa och helt frånkopplade från samhället, under radarn, får en dag ett jobberbjudande som kan förändra deras liv. De kan äntligen förverkliga drömmen om ett riktigt hem – allt de behöver göra är att transportera varor från en punkt till en annan. När de får reda på att "varorna" är två unga tjejer står de inför ett stort dilemma som riskerar att vända dem mot varandra. Nu är frågan hur långt de är beredda att gå för att göra drömmen om ett normalt liv till verklighet. 

Svensk biopremiär: 10 februari

Magic Mike's Last Dance
Foto: Warner Bros. Pictures

Magic Mike's Last Dance 

Genre: Drama, Komedi
Regi: Steven Soderbergh
Med: Salma Hayek, Channing Tatum, Caitlin Gerard m.fl. 

Den tredje Magic Mike-filmen har biopremiär strax innan alla hjärtans dag. Skådespelaren Channing Tatum tar sig ännu en gång an titelrollen och Steven Soderbergh, som regisserade den första filmen, är tillbaka i registolen. 

Mike Lane har lagt dansen åt sidan efter att företaget gått i konkurs och jobbar nu som bartender i Florida. En dag får han ett erbjudande av en rik affärskvinna – en deal han inte kan tacka nej till. De reser till London för att sätta upp en dansshow, men allt går inte som planerat.

Svensk Biopremiär: 10 februari

Ant-Man and the Wasp: Quantumania
Foto: Walt Disney Studios Motion Studios.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Genre: Action, Komedi, Äventyr
Regi: Payton Reed
Med: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Jonathan Majors m.fl.

Payton Reed är regissören bakom bland annat Bring it On, Down with Love, The Break-Up, Yes Man och även Ant-Man. I denna film följer vi med Hank Pym och Janet van Dyne när de tillsammans med Scott Lang och Hope Van Dyne utforskar "Quantum Realm". Det är ett äventyr på en plats bortom gränserna för vad de trodde var möjligt.  

Svensk biopremiär: 15 februari

Aftersun
Foto: A24.

Aftersun 

Genre: Drama
Regi: Charlotte Wells 
Med: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall m.fl. 

Filmen Aftersun är Chalotte Wells unisont kritikerrosade regidebut och handlar om en far och dotter på solsemester. 20 år efter semestern blickar dottern tillbaka på resan de gjorde tillsammans och försöker lägga ihop pusselbitarna så att hon bättre kan förstå vem hennes pappa egentligen var.

Svensk biopremiär: 17 februari

Return to Seoul
Foto: MK2 Films.

Tillbaka till Seoul

Genre: Drama
Regi: Davy Chou 
Med: Park Ji-min, Oh Kwang-rok, Guka Han m.fl.

Davy Chou är en fransk regissör som bland annat har gjort filmerna Cambodia 2099 och Diamond Island. Tillbaka till Seoul handlar om en 25-årig kvinna som hela sitt liv har varit i Frankrike, efter att ha blivit adopterad som barn. En dag bestämmer hon sig för att återvända till sina hemrötter för hitta sin familj och sina föräldrar i Sydkorea. Resan tar vändningar som hon aldrig hade kunnat ana. 

Svensk biopremiär: 17 februari

Women Talking
Foto: United International Pictures.

Women Talking 

Genre: Drama
Regi: Sarah Polley 
Med: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley m.fl.

Women Talking är Oscarsnominerad för bästa film och bästa anpassade manus. Skriven och regisserad av Sarah Polley efter Miriam Toews roman från 2018 med samma namn. Baserad på verkliga händelser möter vi en grupp kvinnor i ett religiöst, isolerat samhälle som brottas med den brutala verkligheten de samtidigt försöker föra samman med sin tro. 

Svensk biopremiär: 17 februari

Foto: Universal Pictures

Cocaine Bear

Genre: Thriller
Regi: Elizabeth Banks
Med: Rat Liotta, Margo Martindale, Keri Russel m.fl. 

Året är 1985 och vad kan gå fel när en björn på 230 kg intagit enorma mängder kokain av misstag. Kommer det gå att stoppa den mordiska björnen? En knarklangares flygplan kraschar och hela uppdraget blir en tuff kamp för överlevnad.

Svensk biopremiär: 22 februari

Andra Akten
Foto: 

Andra akten

Genre: Drama, Romantik
Regi: Mårten Klingberg
Med: Lena Olin, Rolf Lassgård, Charlie Gustafsson m.fl.

Den stora skådespelaren Harald Skoog är sjuk och Eva kan inte motstå jobberbjudandet om att få ta hand om honom. Skoog har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering hemma. Något som börjar katastrofalt avslutas som en vänskap fylld av glädje och lycka. Hoppet om att pensionärslivet inte är så tråkigt och ett tecken på livet kanske just börjar. 

Svensk Biopremiär: 24 februari

Se Empire of Light
Foto: Disney

Empire of Light 

Genre: Drama, Romantik
Regi: Sam Mendes
Med: Olivia Colman, Micheal Ward, Colin Firth m.fl.

Detta är berättelsen om Hilary Small, som arbetar som tjänstchef på biografen “Empire Cinema” på Kents norra kust i England. Hon kämpar med bipolär sjukdom, bor ensam och har ett förhållande med sin Chef. En dag får hon en ny kollega, Stephan, en svart, brittisk man. En relation inleds men paret har svårt att hantera den rasism som Stephan får uppleva i samhället de lever i.  

Ny storfilm av Oscarsvinnaren Sam Mendes, som tidigare har regisserat storfilmer som Skyfall 007, 1917 och Road to Perdition.

Svensk biopremiär: 24 februari

Kungen – biopremiär i februari
Foto: SF Studios.

Kungen

Genre: Dokumentär
Regi: Karin af Klintberg
Med: Kung Carl XVI Gustaf

Karin af Klintberg fick som första journalist möjlighet att följa och dokumentera kungen under hans dagar och arbete. Filmen tar upp Carl XVI Gustafs barndom och uppväxt men utforskar även kungalivets bästa och sämsta delar. En dokumentär som helt enkelt bara måste ses!

Svensk biopremiär: 24 februari

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL