Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Alicia VIkander

Alicia Vikander startar filmutbildning i Göteborg

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 december 2021

Kommer delta i undervisningen

För att inspirera unga till en framtid inom filmbranschen startar Alicia Vikander och Göteborg Film Festival det gemensamma projektet "Alicia Vikander Filmlabb". Syftet med projektet är att ge ungdomar verktyg att uttrycka sig genom rörlig bild, väcka drömmar och framtidshopp och bidra till att öka mångfalden inom filmbranschen.

Alicia Vikander mottog under kvällen Årets honorärstipendium av Sten A. Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. I samband med stipendieutdelningen på Konserthuset i Göteborg offentliggjorde Vikander att hela stipendiesumman doneras till skapandet av projektet Alicia Vikander Filmlabb. Alicia Vikander gör dessutom en privat donation till projektet som genomförs med ytterligare stöd av Stenastiftelsen.

– Jag känner mig enormt tacksam och hedrad över att få ta emot Stenastiftelsens stipendium. Att få chansen att tillsammans med Göteborg Film Festival starta detta filmlabb för att inspirera unga människor samt skapa möjligheter för dem att utforska filmens värld är något jag är oerhört exalterad över, säger Alicia Vikander.

Den pedagogiska utgångspunktenär att unga ska få upp ögonen för film och kameran och att upptäcka att de kan berätta och förändra genom film. Alicia Vikander filmlabb syftar även till att väcka drömmar och framtidshopp hos ungdomar oavsett var i staden de växer upp.

Alicia Vikander
Foto: Peter Claesson/Stenastifelsen.

– Den passion Alicia Vikander visar för ungas möjlighet att få tillgång till det filmiska uttrycket är oerhört inspirerande. Det ska bli fantastiskt att få utveckla filmfestivalens filmpedagogiska arbete ytterligare i samarbete med henne och Stenastiftelsen. Och vem är bättre att inspirera unga Göteborgare genom att själv ha visat att det inte finns någon gräns för hur långt man kan nå än Alicia, säger Mirja Wester, VD på Göteborg Film Festival.

Varje år deltar tre till fyra nya skolor från olika delar av staden i projektet. Mobila filmverkstäder kommer att turnera runt i högstadieskolor i Göteborg, där det pedagogiska arbetet leds av Göteborg Film Festivals filmpedagoger.

Alicia Vikander har varit med och utformat projektet och kommer själv varje år delta i utvalda workshops med eleverna. 2022 deltar Kannebäcksskolan (Tynnered), Nordhemsskolan (Linnéstaden) och Skälltorpsskolan (Hisings Backa), som är högstadieskolan som Alicia Vikander själv gick på.

Utöver de deltagande eleverna kommer lärare på de medverkande skolorna ingå i kompetenshöjande workshops och få verktyg för att använda kameran vidare i sin undervisning. Varje årskull kommer att examineras under en galapremiär på deras filmprojekt under Göteborg Film Festival.

Projektet löper initialt över tre år med start i januari 2022 och är ett samarbete mellan Alicia Vikander, Göteborg Film Festival och Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL