Alex Schulman tar lektioner av Josephine Bornebusch – gör film nästa år

Alex Schulman tar lektioner av Josephine Bornebusch – gör film nästa år

Axel Diedrichs
04 december 2023 kl. 13:12
ANNONS
ANNONS

"Jag fick titta på mästaren"

I "Alex & Sigges podcast" berättar Alex Schulman för Sigge Eklund och lyssnarna att han tar regilektioner av Josephine Bornebusch inför sin debut nästa år.

Förra året tog hans hyllade bok Bränn alla mina brev klivet in på svenska biografer i en hyllad adaption av Björn Runge. Nu verkar det som att Alex Schulman själv ska ta ett definitivt steg in i filmvärlden. I det senaste avsnittet av podden som han har med Sigge Eklund berättar profilen att han siktar på att göra regidebut nästa sommar. 

Alex Schulman tar lektioner av Josephine Bornebusch – gör film nästa år
Josephine Bornebusch när kollar på filmmonitorn. Arkivbild från Viaplays pressrum.

Alex Schulman lär sig regi av Josephine Bornebusch

Att regissera film är knappast något som man lär sig över en dag. För att expresslära sig yrket har Alex Schulman därför tagit hjälp av en av landets mest hyllade filmskapare från de senaste åren: Josephine Bornebusch, som gjort dramaserien Älska mig och filmen Orca för Viaplay. Nu är hon upptagen med att göra den kommande filmen Let Go för Netflix, och Schulman har bjudits in bakom kulisserna på inspelningen.

– Det här på ett sätt en förnedrande uppgift. Jag var hennes lärling så att säga, inför min eventuella regidebut nästa sommar. Jag fick titta på mästaren när hon arbetar. Det var en stor stol där det stod "Josephine Bornebusch, regissör" och framför den en pinnstol framför en stor skärm. Där skulle jag sitta för att förstå hur allting går till, säger han i podden och fortsätter att berätta om upplevelsen:

– Det var jobbigt för man vill inte vara i vägen. Alla människor vet exakt vad de ska göra. Ibland så följde jag efter Josephine när hon gick in i det här inspelningsrummet för att lyssna på hennes regianvisningar. Då kändes det som att jag snokade på nåt sätt.

"Otrolig både som skådespelare och regissör"

Fortsättningsvis berättar Alex Schulman om hur imponerad han är över Josephine Bornebuschs förmåga att bemästra hela tre nyckelpositioner inom filmskapande:

– Jag måste bara säga det att jag uppfattar Josephine Bornebusch som otrolig både som skådespelare och regissör. Nu har hon skrivit [manus] och både regisserar och skådespelar i en Netflix-film.

Let Go kretsar kring mamman Stella och hennes familj som är på bristningsgränsen. I ett sista försök att samla dem drar hon med alla på en resa. 

– Det finns alltid mörka stråk i hennes värld och den här är lite mörkare, säger Alex Schulman om det han har sett av filmen.

Han berättar inte närmare vad vi kan förvänta oss av hans egna film – om den nu garanterat blir av.

Lyssna på det senaste avsnittet av "Alex & Sigges podcast" här:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL