5 nya filmer och serier att se i helgen – Filmtopp rekommenderar

5 nya filmer och serier att se i helgen – Filmtopp rekommenderar

Emil Oscar Rasmussen
26 januari 2024 kl. 16:01

Filmtopp listar guldkornen från veckan

Helgen är här och det är dags att avnjuta någonting riktigt sevärt på bio eller på tv:n. Filmtopp tipsar om de nya filmerna och serierna du inte vill missa.

Filmtopps 5 tips – nya filmer och serier att se i helgen

Masters of the Air (säsong 1)
Foto: Apple TV+

Masters of the Air (säsong 1) – Apple TV+

Genre: Action, Drama, Krig
Med: Austin Butler, Callum Turner, Barry Keoghan, Anthony Boyle m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4 av 5

Helgens givna streamingval är Masters of the Air. Efter succéerna med Band of Brothers (2001) och The Pacific (2010) är Tom Hanks och Steven Spielberg tillbaka som producenter för ännu en andra världskriget-serie.

Denna gången är det stridspiloterna som står i centrum när vi får följa det amerikanska flygvapnets 100:e bombdivision, kallad "The Bloody Hundredth", i deras kamp mot Nazityskland och Hitler. Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna kallar Masters of the Air för "en ren fröjd att se".

Poor Things (2023)
Foto: Walt Disney Studios.

Poor Things – Bio

Genre: Komedi, Drama
Med: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Margaret Qualley m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4 av 5

Om Masters of the Air är det givna streamingalternativet, så är Poor Things biofilmen du borde ta dig an. Yorgos Lanthimos underbart skruvade dramakomedi är olikt allt annat du har sett, och både Emma Stone och Mark Ruffalo levererar vad som kan vara deras livs bästa rollprestationer.

Handlingen följer Bella Baxter (Stone), resultatet av en kontroversiell vetenskapsmans experiment tillika en ung flicka i en vuxen kvinnas kropp. Genom filmen får vi följa med Bella i takt med att hennes mentala ålder hinner ikapp ålderns och när hon ger sig ut i världen för att utforska såväl den som sig själv och sin sexualitet.

Painkiller (säsong 1)
Foto: SVT.

Painkiller (säsong 1) – SVT Play

Genre: Drama, Komedi
Med: Snežana Spasenoska, Dodona Imeri, Angelika Prick, Jonas Sykfont m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4 av 5

Är du sugen på någonting svenskt kan Filmtopp rekommendera Gabriela Pichlers Painkiller. Det är en serie som fokuserar på en kvinna med rötterna i Balkan, som bär sin roll som mamma och kvinna med otrolig stolthet. Åldern börjar dessvärre ta ut sin rätt och hon lider av kronisk smärta i kroppen. Lättare blir det inte av att hon oroar sig över sin dotter, som livnär sig på rollen som konstnär.

Painkiller är en realistisk och rörande skildring om en mor och dotter-relation där uppoffringar ständigt görs av båda parter, även om det inte alltid uppmärksammas.

Griselda (säsong 1)
Foto: Netflix.

Griselda (säsong 1) – Netflix

Genre: Drama, Krim, Biografi
Med: Sofía Vergara, Alberto Guerra, Juliana Martinez, Martín Rodriguez m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4 av 5

Vi har blivit vana vid att se Sofía Vergara i diverse komediroller de senaste åren, inte minst den som Gloria i Modern Family, men i Netflix Griselda bjuder hon oss på någonting helt annat – och hon gör det med övertygelse. Griselda är den verklighetsinspirerade berättelsen om Griselda Blanco, kvinnan som på 1970- och 80-talet etablerade en av tidernas mäktigaste karteller i Miami.

Unwanted (säsong 1)
Foto: SkyShowtime.

Unwanted (säsong 1) – Skyshowtime

Genre: Drama
Med: Sylvester Groth, Jessica Schwarz, Denise Capezza m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4 av 5

Veckans sista tips är dramaserien Unwanted, som nyligen hittade till SkyShowtime. Serien följer ödet för 28 libyska flyktingar som räddas till havs av ett lyxigt, italienskt kryssningsfartyg. Ombord på fartyget tror de först att de kan ta sikte mot ett bättre liv, men när de överhör order om att de ska skickas tillbaka till Libyen tar de kryssningspassagerarna som gisslan.

Will Sandkvist beskriver dramat som såväl känslostarkt som relevant och viktigt.

Här hittar du fler tips från Filmtopp.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL