5 filmer med sötsaker du måste se

5 filmer med sötsaker du måste se

Filmtopp
Uppdaterad 22 februari 2023 kl. 09:02 | Publicerad 21 februari 2023 kl. 19:02

Läckra filmtips för den med söt tand

Fettisdagen till ära har Filmtopps Eyla Runsten bakat ihop en läcker lista bestående av fem filmer som innehåller minnesvärda scener med sötsaker. Hoppas det smakar!

Minnesvärda scener med sötsaker i fokus

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet (2005)

Narnia handlar om fyra barn som hittar en magisk garderob och den leder till ett land som heter Narnia. Landet styrs av en ond häxa och dessa fyra barn ska ena landets trupper. Tillsammans med lejonet Aslan så ska de besegra de onda.

I en scen tidigt i filmen så kan vi se Edmund stöta på Häxan i Narnia, där hon ger honom lite turkish delight (marmeladkonfekt) för att framstå som snäll. Edmund äter turkish delight och i filmen ser godiset så otroligt gott ut – det ser ut som om den har en hallonsmak med florsocker runt – inte bara att de har en fin färg till sig, utan de ser också ut att vara otroligt fluffiga.

Jag är inte världens största fan av turkish delight, men varje gång jag ser på Narnia vattnas det i munnen vid den scenen.

Marie Antoinette 2006

Filmen handlar om Marie Antoinettes tid som Frankrikes drottning vid kung Ludvig XVI sida, innan de dog i den franska revolutionen. I en av scenerna sitter Marie Antoinette tillsammans med två väninnor äta olika typer av godis och bakelser samtidigt som de kollar på de klänningar och skor som betjänterna visar upp för drottningen.

Jag som är en så kallad sockerråtta blir direkt sugen på tårtorna och godiset som visas i scenen då de ser väldigt goda och färgglada ut.

Kalle och Chokladfabriken (2006)

Filmen handlar om pojken Kalle som köper en chokladkaka och vinner en guldbiljett för att besöka Willy Wonkas chokladfabrik.

När Kalle är besöker fabriken så får man se ett godisland, men det första som jag tänker på när jag hör Kalle och Chokladfabriken (2006) är chokladvattenfallet och chokladen som Kalle får smaka på från floden. Det är visserligen ingen bakelse, men det ser otroligt gott ut.

Törnrosa (1959)

Disneys klassiker Törnrosa (1959) handlar om prinsessan Aurora som får en förbannelse kastad över sig av en ond fe. Förbannelsen gör att prinsessan på sin sextonde födelsedag ska sticka sig på en trollslända och hamna i en djup sömn, där det enda som kan väcka henne är en äkta kärlekens kyss.

I filmen så får vi se hur Törnrosas gudféer ska göra en tårta till prinsessan på hennes födelsedag utan att använda sin magi. Det blir ett stökigt kök med en tårta som behövs hållas upp med en kvast för att den inte ska trilla. Efter försöket utan magi så ger féerna upp och använder sig av magi för att göra en fin tårta. Enligt mig ser båda försöken bra ut då jag själv inte är en mästare på att baka – jag hade ätit båda om det serverades till mig.

Harry Potter och De Vises Sten (2001)

Denna film är baserad på J.K. Rowlings bok med samma namn. Filmen handlar som bekant om en pojke som heter Harry Potter och som kommer in på skolan Hogwarts, där han får reda på att han är en trollkarl och är känd i trollkarlsvärlden.

I en scen så får vi se hur Hagrid kommer in genom ytterdörren för att hämta Harry till Hogwarts. Hagrid berättar för pojken att han ska följa med honom till skolan och få lära sig om magi. Denna dag råkar även vara Harrys födelsedag så Hagrid tar fram en omskakad tårta till Harry där det står “Happee Birthdae Harry” på.

Tårtan är inte den finaste jag har sett men den ser fortfarande god ut enligt mig och jag hade nog tagit en bit då det var otroligt gulligt gjort av Hagrid.

Eyla Lundvall Runsten

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL