Mästaren William Wyler – 9 filmer ALLA filmälskare måste se

Mästaren William Wyler – 9 filmer ALLA filmälskare måste se

Oskar Gustavsson Klingenstierna
17 september 2023 kl. 11:09

Helgtips från Hollywoods gyllene era

Många regissörer från Hollywoods gyllene era har legendstatus i dag. En av dem är William Wyler (1902–1981), som gjorde en rad publiksuccéer som blivit klassiker. Han blir dessvärre ofta blir förbisedd då andra klassiska regissörer som Alfred Hitchcock, John Ford och Billy Wilder får större uppmärksamhet. Här kommer nio tips på filmer i olika genrer, men med en sak gemensamt – de är alla regisserade av mästaren William Wyler.

Wyler föddes i Tyskland och flyttade sedan till USA i tjugoårsåldern. Efter att ha regisserat ett antal westernstumfilmer inleddes ljudfilmseran i slutet av 1920-talet. Till en början var Wylers filmer något som publiken inte direkt höjde på ögonbrynen för. Det var först när han tog sig an klassiska romaner och melodramer som han blev en uppburen regissör.

Om man tar en snabb kik i hans filmografi slås man av det breda genreutbudet som Wyler verkade i. Det går att finna romantiska komedier, kostymdramer, westernfilmer, musikaler, storskaliga krigshistorier – ja, listan kan göras lång. Under sin drygt femtio år långa karriär vann han tre Oscars för Bästa regi och blev även tilldelad en Lifetime Achievement Award av det amerikanska filminstitutet 1976.

Mästaren William Wyler – 9 filmer ALLA filmälskare måste se

Julie (Bette Davis) & Preston (Henry Fonda) i "Skandalen kring Julie". Foto: Warner Bros.

Skandalen kring Julie (1938)

Julie (Bette Davis) och Preston (Henry Fonda) är förlovade med varandra fram tills att Julie bär en röd klänning på den stora balen. Det är nämligen kutym att ogifta kvinnor ska bära vitt. Preston reser bort och Julie stänger in sig i sin sorg. Det dröjer ett år innan de träffas igen och mycket har hunnit att förändras samtidigt som gula febern är på ingång.

Filmen gjordes samtidigt som Borta med vinden (1939) och det sägs att Davis fick rollen som kompensation för att hon inte lyckades övertyga i sin audition för Scarlett O’Hara. Med facit i hand var nog Davis nöjd eftersom hon fick motta sin andra Oscar i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.

Här streamar du: Skandalen kring Julie (1938)

Catherine (Merle Oberon) & Heathcliff (Laurence Olivier) i "Svindlande höjder". Foto: United Artists.

Svindlande höjder (1939)

Med utgångspunkt i Emily Brontës klassiska roman med samma namn skapades ett magnifikt kostymdrama med Laurence Olivier och Merle Oberon i huvudrollerna. Olivier ser vi i rollen som den ensamma och övergivna Heathcliff, som i tidig ålder växer upp hos Mr. Earnshaw (Cecil Kellaway), där även hans två barn Cathy (Oberon) och Hindley (Hugh Williams) bor. Heathcliff och Cathy får snabbt tycke för varandra men tyvärr, som det så ofta är i kostymdraman, kan deras kärlek inte fortsätta att blomma ut eftersom att det är emot konventionerna.

Filmen belönades med en Oscar för Bästa foto och fick ytterligare sju nomineringar. Olivier fortsatte sedan att ha huvudrollen i en mängd olika filmer i samma genre, inte sällan Shakespeare-filmatiseringar.

Här streamar du: Svindlande höjder (1939)

Mrs Kay Miniver (Greer Garson) & Clem Miniver (Walter Pidgeon) i "Mrs. Miniver". Foto: Metro Goldwyn Mayer.

Mrs. Miniver (1942)

Många av filmerna som producerades under tidigt 1940-tal präglades och skildrade på ett eller annat vis andra världskriget. Denna film är inget undantag. Den skapades i själva verket som en propagandafilm för att visa på krigets grymhet och yrkade på att USA skulle gå med i kriget.

Filmen utspelar sig i Storbritannien där Kay Miniver (Greer Garson) lever med sin familj under det pågående kriget. Den nyförlovade sonen (Richard Ney) går med i RAF, maken Clem (Walter Pidgeon) står till tjänst med sin båt i efterdyningarna av slaget vid Dunkirk och mitt i allt krig och elände står den årliga blomfestivalen för dörren. Succén var ett faktum när filmen tilldelades sex Oscarsstatyetter och är en av de bästa skildringarna av hur kriget påverkade en medelklassfamilj i Storbritannien.

Här streamar du: Mrs. Miniver (1942)

Steve (Donald Kerr), Butch (Hoagy Carmichael), Homer (Harold Russel) & Fred (Dana Andrews) i "De bästa åren". Foto: RKO Radio Pictures.

De bästa åren (1946)

Efter att ha skildrat vad som sker under ett pågående världskrig i Mrs. Miniver (1942) valde Wyler att visa vad som händer efteråt. Hur är det att som soldat komma tillbaka hem till sin familj eller i värsta fall till ingenting?

Bankchefen Al (Fredric March) återvänder till sitt jobb, men brottas med alkoholproblem. Homer (Harold Russel) har förlorat både händerna i kriget och Fred (Dana Andrews) lider av posttraumatisk stress. De möts på flyget hem och det är starten på en vänskap där de ska stötta varandra i vått och torrt.

På Oscarsgalan tilldelades filmen sju statyetter. Russel, som spelade Homer, hade själv varit med i kriget och förlorat sina händer och spelade mer eller mindre sig själv i filmen och tilldelades därför en Heders-Oscar, men också en Oscar Bästa manliga biroll.

Här streamar du: De bästa åren (1946)

Morris (Montgomery Clift) & Catherine (Olivia de Havilland) i "Arvtagerskan". Foto: Universal Studios.

Arvtagerskan (1949)

Vid sidan av att ha spelat den blygsamma Melanie i Borta med vinden (1939) är detta en av Olivia de Havillands stora och mest ihågkomna roller. Den försynta Catherine har under många år varit under sin fars beskydd och inte fått pröva sina egna vingar i det sociala livet. Plötsligt en dag möter hon den unga och charmerande Morris, spelad av den omåttligt stilige Montgomery Clift, på en bal och de faller för varandra. Hennes far är dock på sin vakt och anar att den unge gentlemannen bara är ute efter familjens förmögenhet.

Handlingen kan te sig simpel och förutsägbar men i detta fall är det skådespeleriet som imponerar stort. I en scen brister Clift ut i låten ”Plaisir d’amour”, kanske var det just den scenen som gjorde att han lämnade premiärvisningen pågrund av att han var missnöjd med sin insats.

Här streamar du: Arvtagerskan (1949)

Prinsessan Ann (Audrey Hepburn) & Joe (Gregory Peck) i "Prinsessa på vift". Foto: Paramount Pictures.

Prinsessa på vift (1953)

En av de tidiga romantiska komedierna och kanske en av de bästa någonsin? Audrey Hepburn spelar prinsessan Ann i sin Oscarsbelönade rollgestaltning. Hon är för tillfället i Rom och har precis fått medicin av sin läkare och ger sig med detsamma ut gå gatorna. Olyckligtvis somnar hon på en bänk, på grund av medicinen. Den stiliga reportern Joe Bradley (Gregory Peck) väcker henne och efter det upplever de händelserika dagar tillsammans. Det är framför allt Hepburn som får skina i sin roll där hon sveper fram i Roms majestätiska arkitektur. Den ikoniska status som Hepburn senare skulle få, och fortfarande har, inleddes utan tvekan med denna film.

Här streamar du: Prinsessa på vift (1953)

Buck (Chuck Connors), James (Gregory Peck) & Patricia (Carroll Baker) i "Det stora landet". Foto: United Artists. 

Det stora landet (1958)

Samarbetet med Gregory Peck fortsatte i detta storartade westerndrama. Peck spelar den hemvändande sjökaptenen James McKay som möter upp sin fästmö Patricia (Carroll Baker) som bor med sin far (Charles Bickford) mitt ute på den amerikanska västern. Som nykomling blir det inte lätt för McKay att passa in och hamnar tidigt i luven med personer som anser att han inte hör hemma på markerna. Några av birollerna spelas av Jean Simmons och Charlton Heston. I kombination med ljuvlig musik av Jerome Moross, oändliga slättlandskap och ett starkt karaktärsutbud med personer som man verkligen känner för är detta en prima matinéfilm som lite oturligt fått stå i skymundan för andra filmer i samma genre som exempelvis Jätten (1956) och Rio Bravo (1959).

Här streamar du: Det stora landet (1958)

Messala (Stephen Boyd) & Judah (Charlton Heston) i "Ben-Hur". Foto: Metro Goldwyn Mayer.

Ben-Hur (1959)

Filmen som kanske de flesta hört om i samband med filmquiz eftersom det är den filmen, tillsammans med Titanic (1997) och Sagan om konungens återkomst (2003), som vunnit flest Oscars – 11 stycken! Det är med andra ett måste för alla filmälskare att se detta storslagna historiska epos.

Den judiska prinsen Judah Ben-Hur (Charlton Heston) går emot sin gamle kumpan och tillika romerska tribun Messalas (Stephen Boyd) förslag om att han bör överge sitt judiska folk för att ge stöd åt Rom. I sin ovilja att hjälpa Messala tvingas Judah att utföra slavarbete och samtidigt kämpa sig tillbaka för att hämnas.

Speltiden är drygt 4 timmar och under den tiden kommer du få ta del av svärd, sandaler, roliga hjälmar med fjädrar, hästkapplöpning och stora mängder sand – för att bara nämna några återkommande företeelser. En kul kuriosa är att Wyler var med i filmteamet redan i 1925 års version men fick sedan 34 år senare vara den som fick hålla i spakarna själv.

Här streamar du: Ben-Hur (1959)

Karen (Audrey Hepburn) & Martha (Shirley MacLaine) i "Ryktet". Foto: United Artists.

Ryktet (1961)

En av William Wylers mindre kända filmer men som ändå är sevärd. I huvudrollerna ser vi Audrey Hepburn och Shirley MacLaine som Karen respektive Martha. De är lärare på en internatskola för flickor. Allt rullar på och är frid och fröjd tills den dagen då den lyhörda eleven Mary (Karen Balkin) råkar höra en konversation där Martha anklagas för att ha en, för den tiden, onaturlig relation med Karen. De båda lärarna får det hett om öronen och måste försöka bromsa ryktesspridningen för att i sin tur inte smutsa ner skolans goda rykte. Både Hepburn och MacLaine är lysande i sina roller och extra kul att se dem båda i lite mer allvarligare roller än vad vi är vana vid.

Här streamar du: Ryktet (1961)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL