Otippade skådespelaren vann tre Oscars på fem år – vi hyllar Walter Brennan

Otippade skådespelaren vann tre Oscars på fem år – vi hyllar Walter Brennan

Oskar Gustavsson Klingenstierna
10 mars 2024 kl. 11:03

Akademin fick göra om reglerna efter Walter Brennans framgångar

När man gör en snabb överblick över de skådespelare som vunnit flest Oscarsstatyetter är majoriteten av namnen bekanta. Det finns dock ett namn som sticker ut och det är Walter Brennan. Han har stått som vinnare inte mindre än tre (!) gånger. Nu dammar vi av historieböckerna och tipsar om åtta filmer ur Brennans filmografi.

I natt går årets Oscarsgalan av stapeln. Som bekant har Katharine Hepburn rekordet i antal vinster för en skådespelare med hela fyra stycken. Inte långt därefter kommer andra legendarer som exempelvis Ingrid Bergman, Meryl Streep, Jack Nicholson, Daniel Day-Lewis och Frances McDormand som alla innehar tre vinster. I den skaran hittar vi även den numera okände skådespelaren Walter Brennan som även han har tre Oscarsvinster i bagaget. I sammanhanget får man med all rätt påstå att han är den minst kända.

Walter Brennan (1894–1974) var på sin tid en flitigt anlitad skådespelare, nästan uteslutande i biroller varav tre av dem resulterade i vinster på Oscarsgalan. Redan första året som priskategorin ”bästa manliga biroll” instiftades stod Brennan som vinnare för sin roll som den svenske (!) timmermannen Swan Bostrom i Männen från storskogen (1936) och belönades åren efter för Fullblod (1938) och En västerns riddersman (1940). Han hade egenheten att alltid se lika gammal ut (eller ung om man så vill), likt Morgan Freeman i våra dagar, vilket gav honom möjligheten att spela många olika typer av roller under sin karriär. Med sitt rufsiga hår, rossliga röst och lekfulla skådespeleri charmade han världen under karriären som sträckte sig från 1920- till 1970-talet.

Roy Bean (Walter Brennan) & Cole Harden (Gary Cooper) i "En västerns riddersman". Foto: United Artists.

Reglerna ändrades pågrund av Brennans dominans

Brennan fick sina Oscarsvinster inom en period på fem år vilket får anses vara mycket imponerande och en bedrift som förmodligen ingen kommer att komma i närheten av. Vid tiden fanns det dock folk som såg hans dominans med stor skepsis. Varje gång Brennan vann hade han ett starkt stöd från Hollywoods många statister som röstade på honom och därför ändrades reglerna och Oscarsakademien beslöt att statister inte längre fick rösta fram vinnarna. Efter ändringen var hans segertåg slut, men han är ändock inskriven som en av de mest prisade skådespelarna i Oscarshistorien.

De tre filmerna som Brennan belönades för är dessvärre bortglömda i dag och går inte att finna i Sverige på någon av dagens streamingtjänster och finns mig veterligen inte utgivna på DVD eller blu-Ray. I stället bjuds det på några andra av Brennans mest ihågkomna rollprestationer.

Åtta minnesvärda filmer med Walter Brennan

Stillbild ur Vi behöver varann
John (Gary Cooper), Översten (Walter Brennan), "Angelface" (Warren Hymer) & "Beanie" (Irving Bacon) i "Vi behöver varann". Foto: Warner Bros.

Vi behöver varann (1941)

Regissören Frank Capra har blivit ihågkommen som en pionjär inom genren ”feel good”, denna film är inget undantag. Ann (Barbara Stanwyck) har precis fått sparken från sitt arbete som skribent på en tidning. För att försöka behålla sitt arbete in i det sista hittar hon på en historia om en arbetslös man som hotar med att ta livet av sig på julafton i protest mot samhällets orättvisor. Mannen döper hon till "John Doe".

Historien om John Doe får stor spridning och Ann lyckas att bli återanställd mot att hon fortsätter att skriva om Doe. Problemet är bara att allt är påhittat. En lösning på problemet infinner sig när basebollspelaren John (Gary Cooper) accepterar att spela den fiktiva John Doe. Hela historien blir förstasidesstoff och större än Ann någonsin hade kunnat ana. Brennan spelar Översten som är ytterst kritisk mot konsumtionssamhället.

Här streamar du: Vi behöver varann (1941)

Stillbild ur Sergeant York
Alvin York (Gary Cooper), Rosier Pile (Walter Brennan), Rosie York (June Lockhart), mamma York (Margaret Wycherly), Grace Williams (Joan Leslie) & George York (Dickie Moore) i "Sergeant York". Foto: Warner Bros.

Sergeant York (1941)

Vi möter Gary Cooper i rollen som Alvin York som vid filmens början är en fattig bonde som helst ägnar sig åt umgänge med vännerna. Plötsligt en dag blir han träffad av blixten och får därmed sitt religiösa uppvaknande i samtal med pastor Rosier Pile (Walter Brennan). När sedan första världskriget bryter ut försöker han, pacifist som han är, vapenvägra men misslyckas och blir till slut indragen i kriget. Under krigets gång våndas han mycket mot ett av de tio budorden – du ska inte döda, men får så småningom finna sig i krigets hemska vardag.

Filmen är baserad på den verkliga Alvin Yorks liv som till en början var väldigt emot att hans levnadshistoria skulle bli film, men gav till slut sitt godkännande. Cooper mottog sin första Oscar och Brennan blev återigen nominerad, men fick för ovanlighetens skull gå hem från galan utan statyett.

Här streamar du: Sergeant York (1941)

Skräckdagar i Prag
Stephen Novotny (Walter Brennan) & Mascha (Anna Lee) i "Skräckdagar i Prag". Foto: United Artists.

Skräckdagar i Prag (1943)

En förbisedd film från den österrikiske film noir-mästaren Fritz Lang. Vi dyker rakt ner i det tyskockuperade Prag mitt under andra världskriget. En av frontfigurerna i den tjeckiska motståndsrörelsen, Franticek Svoboda (Brian Donlevy), mördar den beryktade nazisten Reinhard Heydrich (Hans Heinrich von Twardowski). Kort därefter söker han skydd hemma hos historieprofessorn Stephen Novotny (Walter Brennan) och dennes dotter Mascha (Anna Lee). Den nazistiska ledningen letar febrilt efter mördaren och hotar med att avrätta alla tjeckerna i kvarteret om inte mördaren väljer att träda fram.

Som sagt, en av Langs mindre kända filmer, men ändock en nagelbitare som med sitt vackra och suggestiva svart-vita foto hyllar den tjeckiska motståndsrörelse som stod emot nazismens framfart under kriget. Brennan gör förmodligen, av de jag sett, sin mest lågmälda rollprestation som den respekterade professorn.

Här streamar du: Skräckdagar i Prag (1943)

Att ha och inte ha
Marie (Lauren Bacall), Harry (Humphrey Bogart) & Eddie (Walter Brennan) i "Att ha och inte ha". Foto: Warner Bros.

Att ha och inte ha (1944)

I början av 1940-talet var Ernest Hemingway en av de hetaste författarna i världen, med andra ord perfekt för att använda på filmduken. I denna film möter vi fiskaren Harry (Humphrey Bogart) som bor i det tyskockuperade Frankrike under andra världskriget. Vid sin sida har han den gravt alkoholiserade Eddie (Walter Brennan). Ganska snabbt blir de indragna i en smuggelaffär med franska motståndsmän och sen är cirkusen i gång. I samma veva får Harry tycke för den unga amerikanskan Marie (Lauren Bacall).

Filmen fick god kritik, även om många ansåg att den var en aning lik filmklassikern Casablanca (1942). Bogart och Bacall blev snabbt ett par efteråt och var gifta fram till Bogarts död 1957. Det behövdes en fiskeresa på tio dagar för att regissören Howard Hawks skulle lyckas övertala Hemingway att skriva ett filmmanus. Med facit i hand blev det en av de bästa adaptionerna av en av Hemingways böcker, ett hett filmtips!

Här streamar du: Att ha och inte ha (1944)

Laglöst land
Gamle Clanton (Walter Brennan) i "Laglöst land". Foto: 20th Century Fox.

Laglöst land (1946)

Den genren som Brennan otvivelaktigt verkade allra mest i var westerngenren. I denna klassiker, som på engelska har det något bättre namnet My Darling Clementine, spelar Brennan den vresiga boskapsskötaren Clanton. I huvudrollen finner vi Henry Fonda som Wyatt Earp, som fanns på riktigt, som kommer till den laglösa staden Tombstone tillsammans med sina bröder. Brodern James (Don Garner) får ansvar för att vakta boskapen och när resten av brödraskaran med Wyatt i spetsen kommer tillbaka är James död.

Därefter följer en hetsig jakt på vem mördaren är i staden som är full av färgstarka karaktärer. Däribland den söndersupna Doc Holliday (Victor Mature), hans kärleksintresse Chihuahua (Linda Darnell) och hans före detta Clementine (Cathy Downs), som den engelska titeln syftar på. Filmen är inspirerad av de verkliga händelserna som i historieböckerna skrivs som ”Revolverstriden vid O.K. Corral”, men majoriteten av det som sker i filmen är fiktivt och strålande iscensatt av westernregissören John Ford.

Här streamar du: Laglöst land (1946)

Walter Brennan i cowboyhat.
Nadine Groot (Walter Brennan) & Tess Millay (Joanne Dru) i "Red River". Foto: United Artists.

Red River (1948)

Den skrupelfria ranchägaren Thomas Dunson (John Wayne), den trogna följeslagaren Nadine Groot (Walter Brennan) och hans adoptivson Matt Garth (Montgomery Clift) tar sig an det våghalsiga och utmanande uppdraget att föra deras boskapshjord från Texas till Missouri. Under deras mödosamma resa stöter de på motstånd från folk som vill stoppa deras framfart. Dock börjar männen i deras följe att tröttna på Dunson och hans råa ledarstil och snart är hela uppdraget i fara.

Det här är en klassisk western där Wayne får spela otrevlig (kanske det han gör bäst?), Clift gör en bejublad debut på vita duken och Brennan är allmänt härlig, som vanligt. En liten anekdot är att regissören Howard Hawks lät tillverka speciella bältesspännen som efter inspelningen gavs till några av huvudrollsinnehavarna. Spännena hade ”Red River” ingraverat och är numera en av de mest åtråvärda filmmemorabilian från John Wayne pågrund av dess oerhört lilla upplaga.

Här streamar du: Red River (1948)

En man steg av tåget
John (Spencer Tracy) & Doc Velie (Walter Brennan) i "En man steg av tåget". Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

En man steg av tåget (1954)

Den lilla ökenstaden Black Rock ligger mitt ute på vischan i Kalifornien där inget tåg har stannat på flera år, men så en dag händer det ovanliga. Plötsligt stannar tåget vid stationen och den åldrade, enarmade krigsveteranen John (Spencer Tracy) stiger ut och påbörjar sin vandring genom staden för att hitta Komoko som är anledningen till att han åkt dit.

Invånarna är fientligt inställda och väljer att inte hjälpa honom. En av få som går med på att prata med John är begravningsentreprenören Doc Velie (Walter Brennan) som avslöjar att staden inte varit sig lik på flera år. John börjar nysta i det mystiska och lär känna staden och dess invånare på djupet. Detta är en riktigt härlig liten pärla på dryga 80 minuter för den som gillar lite alternativa westernfilmer.

Här streamar du: En man steg av tåget (1954)

John Wayne och Walter Brennan står bredvid varandra i västernkläder.
John T. Chance (John Wayne) & Stumpy (Walter Brennan) i "Rio Bravo". Foto: Warner Bros. 

Rio Bravo (1959)

Brennan står åter sida vid sida med John Wayne. Denna gång spelar Brennan den åldrade, men ack så levnadsglada, Stumpy som får i uppgift att vakta den beryktade mördaren Joe (Claude Akins) som sitter fängslad i en liten westernstad där John T. Chance (John Wayne) är sheriff. Joes män försöker vid upprepade tillfällen att frita sin vän men misslyckas. Chance är till viss del rätt ensam om att bibehålla ordningen men till sin hjälp har han den ständigt berusade, eller bakfulla, Dude (Dean Martin) och ynglingen Colorado (Ricky Nelson).

Mitt i all dramatik hinner han även bekanta sig med den unga och vackra Feathers (Angie Dickinson) som har vägarna förbi staden. Emellanåt stämmer Dean Martin upp till skönsång vilket absolut förhöjer stämningen och ingen westernfilm är väl fullkomlig utan lite akustisk gitarr med sång till?

Här streamar du: Rio Bravo (1959)

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker på Oscarsgalan.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL