Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Turtles Hero

Alla stora Turtles-filmerna rankade – från sämst till bäst!

Fredrik Edström
Fredrik Edström | Lista
12 augusti 2023
Fredrik Edström
Fredrik Edström | Lista
12 augusti 2023

Vart hamnar Mutant Mayhem på listan?

Det råder Turtles-feber! Mutant Mayhem spelas för full maskin på landets biografer och givetvis passar vi på Filmtopp på att djupdyka i mutanternas cinematiska historia. Det är dags för rankning av Turtles – från sämst till bäst!

Ingen barndom är komplett utan Turtles. Det är en av universums få obestridliga sanningar. Utan mina fyra ninja-bröder som vägvisare genom barndomens snåriga terräng, hade jag sannolikt varit en helt annan person idag. Turtles hade, som du säkert listat ut, ett monumentalt inflytande på mig som oborstad parvel och ett särskilt hörn av mitt hjärta kommer nog alltid drömma om att lyckas bända upp ett brunnslock på närmaste kloak och komma hem till bröderna. Turtles var min fiktiva familj, helt enkelt.

Det skulle snart visa sig att många ungar delade min kärlek. Turtles blev ett populärkulturellt fenomen och snart figurerade sköldpaddorna i tv-spel, serier, kläder och inte minst filmer. Idag ska jag fokusera på det sistnämnda. Turtles har härjat på vita duken sedan 1990 och sedan dess har ytterligare sju filmer släppts i serien. Just i detta nu spelas dessutom den senaste rullen, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem, på biografer. Givetvis tar jag tillfället i akt och tvingar upp samtliga Turtles-rullar i boxningsringen för att äntligen gå till botten med frågan: vilken Turtles-film är egentligen bäst? Må bästa ninja-sköldpadda vinna.

Turtles-filmerna rankade – från sämst till bäst!

Turtles 3
Foto: 20th Century Fox/New Line Cinema

8. Teenage Mutant Ninja Turtles 3 (1993)

Sämst är trilogiavslutaren Teenage Mutant Ninja Turtles 3 från 1993. Sköldpaddorna transporteras tillbaka i tiden genom en magisk lampa och hamnar mitt i en dödlig konflikt i feodala Japan. Målgruppen är nu enbart sockerhöga kidz, komplett med ljudeffekter hämtade från Cartoon Network.

Dräkterna är avsevärt fulare och tonen är riktigt, riktigt tramsig. Dock hatar jag inte Turtles 3. Utöver att sköldpaddsdräkterna är avsevärt bantade, så är produktionen rätt storslagen med enorma sets och fräcka samurajdräkter. Stuntmännen gör fortfarande ett beundransvärt jobb och humorn landar stundtals. Men det räddar inte detta Turtles 3 från en bottenplacering.

Här streamar du: Teenage Mutant Ninja Turtles 3 (1993)

Turtles 2014
Foto: Paramount Pictures

7. Teenage Mutant Ninja Turtles (2014) 

Rebooten från 2014 bombarderas ofta med monsun-liknande mängder kritik. En del är befogat och en del inte. Jag uppskattar sköldpaddornas design, de känns lagom realistiska och bjuder på något helt nytt i estetisk touch. Dock har kritikerna helt rätt i filmen är ett enda Bayhem, trots att han "enbart" agerar producent för filmen.

Vi snackar action, action, action som till slut blir lite väl mycket och en allt igenom skitnödig ton. Det ska dock sägas att Teenage Mutant Ninja Turtles innehåller min favoritscen med Turtles någonsin: hissen. Där, under någon minut, visar regissör Liebsman att han trots allt fattar varför Turtles-arketyperna fortfarande går hem hos sin publik. Synd att det inte gäller övriga filmen. 

Här streamar du: Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)

turtles out of the shadows
Foto: Paramount Pictures

6. Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows (2016)

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows är första filmen på listan jag faktiskt tycker är rakt igenom kul. Regissör, Dave Green, lystrar till kallet att dämpa mörkret från förra filmen och hänger sig fullständigt åt att omfamna tramset. Out of the Shadows kan liknas vid en filmatisering av den gamla Fred Wolf-producerade tecknade serien från 1987, komplett med skurken Krang, Bebop & Rocksteady och Dimension X. Superhärligt.

Dock är fortfarande Will Arnett genomusel, Casey Jones trist och tematiskt är det svårt att hitta någon röd tråd. Men, Green har en precis lagom mängd självdistans och barnsligt sinne för att göra Out of the Shadows till en skoj, stendum slagsmålsfest. 

Här streamar du: Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows (2016)

TMNT (2007)
Foto: Warner Bros.

5. TMNT (2007)

Turtles äntrar den CGI-animerade scenen med denna fristående uppföljare till original-trilogin: TMNT. Här finns mycket att gilla. TMNT lyckas förträffligt med att fördjupa brödernas relationer till varandra och drar det till sin yttersta spets. Sköldpaddorna känns verkligen som bröder i TMNT och en del ruskiga sprickor börjar uppenbara sig mellan de mest viljestarka. Den här aspekten av filmen är mogen och hanteras med förträfflig precision.

Tyvärr kan jag inte säga detsamma om den övriga plotten som är vansinnigt sömnig och helt utan dramatisk laddning. Med en vassare historia, med mer dramatisk tyngd, hade TMNT kunnat tillhöra toppskiktet.

Här streamar du: TMNT (2007)

Turtles vs Batman
Foto: Warner Bros. Home Entertainment

4. Batman vs Teenage Mutant Ninja Turtles (2019) 

En pojkdröm, förstås. Att få se läderlappen ninja loss med Turtles är supercoolt, men faktum är att filmen är bra. Filmskaparna lyckas sammanväva filmvärldarna på ett så pass rimligt vis att det till slut känns helt naturligt att Shredder och Rhas Al Ghul smider planer ihop. Mitt enda riktiga minus, som är ett ganska stort sådant, är att jag inte tål den kantiga animationsdesignen. Jag tycker att filmen är ful som stryk, och det kedjar fast den lägre ner på listan än vad den egentligen förtjänar. 

Här streamar du: Batman vs Teenage Mutant Ninja Turtles (2019)

Turtles: Mutant Mayhem (2023)
Foto: Paramount Pictures

3. Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (2023)

Nytillskottet kniper en tredje plats på topplistan, men jag vill reservera mig att den kanske kliver ännu högre efter några fler tittningar. Seth Rogen producerar, skriver och röstskådespelar i denna reboot som tydligt tar sikte på en yngre målgrupp, men låter inte det kvalitativa filmskapandet maka på sig för det. Mutant Mayhem är sprängfyllt av charm berättad med en alldeles ultra-läcker estetik som trollbinder hela vägen in i mål. Det som hindrar filmen att krypa högre upp är en generisk story och att filmens hjärta gör entré lite väl sent. 

Här streamar du: Filmen visas nu på bio

Turtles 2 Secret of the ooze (1991)
Foto: New Line Cinema/20th Century Fox

2. Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Secret of the Ooze (1991)

Kanske är detta en kioskvältare, men jag diggar verkligen Secret of the Ooze. Tonen är lustfull och sköldpaddornas ständiga munhuggande är rakt igenom underhållande. Effekter såväl som dräkter håller toppklass och Shredder är härligt genomond. Låt oss inte glömma det episka dansnumret med Vanilla Ice, som är kanske filmhistoriens tuffaste scen – alla kategorier. Jag gillar verkligen Secret of the Ooze.

Här streamar du: Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Secret of the Ooze (1991)

Turtles (1990)
Foto: New Line Cinema/20th Century Fox

1. Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Jag säger det rakt ut: jag älskar Teenage Mutant Ninja Turtles. Jag älskar precis allt med denna mycket märkliga film, som egentligen inte borde vara så underhållande som den är. Regissören, Steve Barron, vågar lita på sina karaktärer och fokusera på brödernas relationer som faktiskt får mitt hjärta att slå volter.

Tonen är mycket märklig – stundtals vågar filmen agera genuint moget, för att i nästa stund fjanta ut totalt med one-liners och dansvänligt soundtrack. Den tonala dissonansen borde inte fungera, men det gör den, och detta gör Teenage Mutant Ninja Turtles till en unik upplevelse och solklar etta på listan.

Här streamar du: Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Detta var min Turtles-lista. Håller du med mig eller är jag ute och cyklar?

NÄSTA ARTIKEL