The Lady

10 filmer om Nobelpristagare – Dessa måste du se!

10 december 2021 kl. 15:12

Från Selma Lagerlöf till Lech Walesa

Har du koll på vilka personer som har fått Nobelpriset? Filmtopp presenterar en topplista på tio filmer och serier som är kopplade till personer som har fått Nobelpriset i olika kategorier.

Mandela: Vägen till frihet (2013)

Mandela
Foto: Scanbox Entertainmen.

Mandela: Vägen till frihet är en brittisk-sydafrikansk film från 2013 som är regisserad av Justin Chadwick. Filmen bygger på verkliga händelser kring Sydafrikas president Nelson Mandela, spelad av Idris Elba, som satt 28 år i fängelse för att sedan hamna i den yttersta makten som ledare för ANC.

1993 tilldelades Nelson Mandela Nobels fredspris för ett fredligt avskaffande av apartheidregimen och att stärka demokratin i Sydafrika.

Finns på: Viaplay

I'm Not There (2007)

I'm Not There
Cate Blanchett som Bob Dylan. Foto: Scanbox Entertainmen.

I'm Not There är en amerikansk musikalfilm från 2007 som är regisserad av Todd Haynes. Filmen skildrar sex olika perioder av artisten Bob Dylans liv med hjälp av sex stycken olika skådespelare: Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Ben Whishaw, Heath Ledger, Christian Bale och Richard Gere.

2016 fick Bob Dylan Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han har lyckats bidrar med nya poetiska uttryck inom den amerikanska sångtraditioner.

Finns på: Viaplay

Walesa (2013)

Walesa
Foto: TriArt Film.

Walesa är en polsk film från 2013 som är regisserad av Andrzej Wajda. Filmen skildrar verkliga händelser om Lech Wałęsa, som Under 1980-talet kämpade tillsammans med elektriker från Gdansk varv om arbetares rättigheter som väckte önskan om frihet för miljontals människor i Polen.

1983 fick han Nobels fredspris, men han lät sin fru åka och hämta priset i Oslo. Detta i rädsla av att inte få inresetillstånd till Polen igen. I filmen spelas Lech Walesa av Robert Więckiewicz.

Filmen på: TriArt Play att hyra

Selma (2008)

Selma
Helena Bergström som Selma Lagerlöf. Foto: SVT.

Selma är en svensk dramaserie i två avsnitt från 2008 som handlar om författaren Selma Lagerlöfs liv. Serien är regisserad av Erik Leijonborg och i rollen som Selma ser vi Helena Bergström. Den första delen av serien utspelar sig på Sicilien år 1895 och hennes debutroman Gösta Berlings saga har kommit ut och livet som författare blir annorlunda. Den andra delen utspelar sig en kall vinterdag i Stockholm år 1909 då Selma ska ta emot Nobelpriset i Litteratur och blir den första kvinna någonsin att ta emot priset.

Finns på: SF Anytime att hyra

A Beautiful Mind (2001)

A Beautiful Mind
Foto: Paramount Pictures.

Oscarsbelönade A Beautiful Mind är ett amerikansk drama av Ron Howard. I fokus är den superbegåvade matematikern John Forbes Nash Jr, spelad av Russell Crowe. Han formulerar de teorier som leder till att han får nobelpriset i ekonomi 1994 samtidigt som han brottas med diagnoserna schizofreni och paranoia.

Finns på: Viaplay

Hamsun (1997)

Hamsun
Foto: Nordisk Film.

Hamsun är en svensk-norsk-dansk-tysk samproduktion från 1996 regisserad av Jan Troell. Filmen utspelar sig efter andra världskriget och handlar om den norske författaren Knut Hamsun (Max von Sydow), som ställs inför rätta efter att ha samarbetat med nazisterna under tyska ockupationsmakten.

I början av 1920-talet fick Knut Hamsun Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han blev upphovsman till den moderna romanen.

Finns på: SF Anytime att hyra

En obekväm sanning (2006)

En obekväm sanning
Foto: United International Pictures.

Regisserad av Davis Guggenheim och skriven av Al Gore är En obekväm sanning en milstolpe inom miljöfrågan. Här diskuteras den globala uppvärmningen och dess effekter på ett lättförståeligt och konkret sätt som ledde till en ökad medvetenhet om miljöförändringarna.

2007 fick Al Gore och FN:s klimatpanel Nobels fredspris med motiveringen att skapa och sprida större kunskap om klimatförändringar och lägga grunden för de åtgärder som krävs för att motverka dessa förändringar.

Finns på: Viaplay.

Il Postino - postiljonen (1994)

Il postino
Foto: Buena Vista International.

En enkel brevbärares ögon öppnas för en helt ny värld. Mario börjar bära ut brev till den store poeten Pablo Neruda som befinner sig i exil i Italien i början av 50-talet. Deras vänskap fördjupas.

På 1970-talet fick Pablo Neruda ta emot Nobelpriset i litteratur. Men valet av honom var inte helt okontroversiellt eftersom han hade politiskt engagemang med dåvarande Sovjetunionen och stöttade Josef Stalin.

Finns på: SF Anytime att hyra

Darkest Hour (2017)

Darkest Hour
Foto: Universal Pictures.

Darkest Hour är ett brittiskt krigsdrama film från 2017, som utspelar sig i början av andra världskriget under Winston Churchills första tid som premiärminister – här gestaltad av den välmeriterade skådespelaren Gary Oldman.

1953 fick Winston Churchill Nobelpriset i litteratur för sina mästerliga beskrivningar av historia och biografier liksom för sin briljanta retorik. Filmen är regisserad av Joe Wright.

Finns på: Viaplay.

The Lady (2011)

The Lady
Foto: Scanbox Entertainment.

En fransk-brittisk film om fredspristagaren Aung San Suu Kyi, spelad Michelle Yeoh. Hon är en av världens mest kända politiska fångar som kämpar oförtröttligt mot diktaturen i Burma och släpps på fri fot efter över 20 år i husarrest.

1991 fick Aung San Suu Kyi Nobels fredspris med motivering för sitt ickevåldsarbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Filmen är regisserad av Luc Besson.

Finns på: HBO Max

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL