Tio klassiker att se i sommar – Anta utmaningen!

10 filmklassiker att se i sommar – anta utmaningen!

25 juni 2023 kl. 18:06
ANNONS
ANNONS

Har du sett klassikerna i listan?

Förra veckan skrev jag en krönika på Filmtopp.se där jag uppmanade er att istället för att gå på bio så skulle ni stanna hemma, backa tiden och sjunka in i någon klassisk film. För att göra letandet efter rätt film lite enklare så listar jag här tio odödliga mästerverk.

the good
Foto: United Artists AB

Den gode, den onde, den fule (1966)

Den här filmen handlar de tre männen Blondie, Angel Eyes och Tuco. Blondie (den gode) är prisjägare, Angel Eyes (den onde) är en kallblodig torped och Tuco (den fule) är en efterlyst brottsling med ett pris på sitt huvud. Blondie och Tuco samarbetar där de tjänar pengar på Tucos prissumma. En dag stöter de två på vagn, full med döda kroppar. Den enda överlevande berättar med sina sista krafter om en skatt som finns gömd på en kyrkogård. Tuco får veta vilken kyrkogård och Blondie under vilken gravsten. Nu måste de hålla varandra vid liv samtidigt som Angel Eyes fått nys om skatten och planerar sno åt sig den för sig själv så fort han får chansen.

Den westernrulle regisserades av italienaren Sergio Leone. I huvudrollerna ser vi Clint Eastwood (Blondie), Lee Van Cleef (Angel Eyes) och Eli Wallach (Tuco). Det klassiska soundtracket till filmen är komponerat av Ennio Morricone.

Här streamar du: Den gode, den onde, den fule (1966)

12 angry men
Foto: United Artists

12 edscurna men (1957)

En jury på tolv män ska döma en 18-årig, latinamerikansk man som är anklagad mordet på sin egen far. Allt tyder på att fallet är solklart och att mannen är skyldig, men under överläggningarna så börjar en av jurymedlemmarna sakta övertyga de övriga att allt kanske inte är riktigt som det verkar.

Filmen är regisserad av Sidney Lumet och i huvudrollerna ser vi bland andra Henry Fonda och Lee J. Cobb. Den nominerades till tre Oscar för Bästa film, Bästa regi och Bästa manus.

Här streamar du: 12 edsvurna män (1957)

taxi-driver5
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Taxi Driver (1976)

Travis Bickle är Vietnamveteran och psykiskt instabil. Nu har han kommit tillbaka till New York City där han skaffar sig jobbet som taxichaufför under nattid. Under sina turer beskådar han all misär som finns på gatorna med drogmissbrukare och horor. Sakta börjar en ilska och ett begär att rensa upp gatorna växa fram, samtidigt som han försöker rädda en minderårige prostituerad.

Martin Scorsese har regisserat denna kriminalthriller. Filmen väckte stor uppståndelse på flera håll då den ansågs vara alldeles för våldsam. I huvudrollen ser vi Robert De Niro som spelar mot Jodie Foster. Filmen nominerades till fyra Oscars för Bästa film, Bästa manliga huvudroll, Bästa kvinnliga biroll samt Bästa filmmusik.

Här streamar du: Taxi Driver (1976)

de 7 samurajerna
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

De sju samurajerna (1954)

En liten by i 1500-talets Japan blir upprepade gånger attackerad av banditer. Då de inte själva har råd med vapen så får det rådet att värva soldater som kan skydda dem. En samuraj tar snabbt på sig jobbet och ger sig ut för att rekrytera fler, vilket inte visar sig helt enkelt. Nu måste de sju samarbeta för att kunna försvara byn och sig själv mot de hundratals banditerna.

Akira Kuroswa står för regin. Filmen nominerades till två Oscar för Bästa Art Direction och för Bästa kostym.

Här streamar du: De sju samurajerna (1954)

Bästa på Netflix är filmen Gudfadern.
Bästa på Netflix är filmen Gudfadern. Foto: Cinema International Corporation

Gudfadern (1972)

Don Vito Corleone är ledare för en maffiaorganisation i New York. Hans son Michael kommer hem från andra världskriget som dekorerad soldat, men utan intresse att bland sig i familjeföretaget. Don Corleone är en mäktig man med stort inflytande. Han behandlar folk på samma sätt som de behandlar honom. Är du respektfull och ödmjuk så hjälper han dig, men är du oförskämd och arrogant så tvekar han inte att visa sig hänsynslös. När en annan familj vill börja sälja knark och behöver Don Corleones medgivande så säger han nej. Istället påbörjas en konflikt mellan familjerna som gör det svårt för Michael att hålla sig utanför, och frågan om vem man egentligen kan lita på hänger ständigt tung i luften.

Filmen är regisserad av Francis Ford Coppola. I huvudrollerna ser vi Marlon Brando (Don Corleone), Al Pacino (Michael). Filmen belönades med tre Oscars för Bästa Film, Bästa Manliga Huvudroll (Marlon Brando) och Bästa Manus. Den nominerades även till åtta andra Oscarskategorier.

Detta är första filmen i trilogin. Får ni möjlighet så se alla tre, helst i tät följd så namnen hålls färska i minnet.

Här streamar du: Gudfadern (1972)

BERGMAN BOGART
Foto: United International Pictures AB

Casablanca (1942)

Filmen utspelar sig i nordvästra Afrika under andra världskrigets början. Staden Casablanca fungerar som en hållplats för europeer som vill korsa Atlanten och ta sig till Amerika. Den är dock belägrad av nazister så allt behöver ske i smyg. Rick Blaine, f.d. frihetskämpe, äger numera stadens populäraste krog. Han lyckas kommer över två biljetter som kan ta honom därifrån. Av en slump korsas hans väg av en kärlek från det förflutna som försöker fly tillsammans med en jagad motståndsledare. Han måste nu välja vad som är viktigast, hans känslor eller kampen om frihet.

Regissören här heter Michael Curtiz. I huvudrollerna ser vi Humphrey Bogart och svenska Ingrid Bergman. Filmen vann tre Oscars för Bästa film, Bästa regi och Bästa manus och nominerades till ytterligare fem kategorier.

Här streamar du: Casablanca (1942)

clock
Foto: Sandrew Film & Teater AB

Gökboet (1975)

Randle Patrick McMurphy är en dömd fånge. Han tror att det fungerar att slippa jobba i fängelset om han spelar galen. Han blir istället flyttad till ett mentalsjukhus. Väl där försöker han liva upp stämningen på olika sätt vilket inte uppskattas av sjuksyster Ratchard. Det hela utvecklas till ett maktkrig mellan de två om vem som i längden är envisast nog att få sin vilja igenom.

Filmen är regisserad av Milos Forman och huvudrollerna innehavs av Jack Nicholson och Louise Fletcher. Filmen tog hem fem Oscars för Bästa Film, Bästa manliga huvudroll, Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa Regi och Bästa Manus. Den nominerades även till fyra andra kategorier.

Här streamar du: Gökboet (1975)

Psycho_Fotor_Collage
Foto: Film AB Paramount

Psycho (1960)

När sekreteraren Marion Crane stjäl 40 000 dollar från sin chefs klient så tvingas hon att fly. På väg till sin älskare checkar hon in på ett motell som ägs av den unge Norman Bates som bor där med sin kontrollerande mamma. Kvällen tar senare en obekväm vändning och Marion känner sig plötsligt väldigt illa till mods.

Kungen av skräckfilm, Alfred Hitchcock står bakom regin. I huvudrollen som Marion Crane ser vi Janet Leigh och Norman Bates spelas av Anthony Perkins. Filmen nominerades till fyra Oscars för bl.a. Bästa regi.

Här streamar du: Psycho (1960)

cabaret 1972
Foto: Fox-MGM Film AB

Cabaret (1972)

I 1930-talets Berlin anländer engelskaprofessorn Brian Roberts. Han träffar på den amerikanska sångerskan Sally Bowles som uppträder på klubben Kit-Kat. Hon faller för honom och trots hans ointresse för kvinnor så inleds en romans. Men senare då den rika baronen Maximilian dyker upp blir de båda förförda av honom. Ett triangeldrama bildas samtidigt som det politiska klimat eskalerar runt omkring dem.

Filmen är regisserad av Bob Fosse. I huvudrollerna ser vi Liza Minnelli (Sally) och Michael York (Brian). Filmen kammade hem totalt åtta Oscars för bl.a. Bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare (Minnelli), Bästa Regi, Bästa Ljud och Bästa klippning.

Här streamar du: Cabaret (1972)

Lawrence of Arabia
Foto: Columbia Film AB

Lawrence av Arabien (1962)

I den här filmen får vi följa Thomas Edward Lawrences liv under hans militärtjänstgöring under första världskriget, då han är stationerad i Kairo men får i uppgift att undersöka konflikten mellan araberna och turkarna. På väg genom öknen lyckas han skapa en gerillaarmé där han hjälper araberna i kampen.

David Lean har regisserat filmen och i huvudrollen som Thomas Lawrence ser vi Peter O’Toole. Filmen belönades med totalt sju Oscars för bl.a. Bästa film, Bästa regi och Bästa Ljud.

Här streamar du: Lawrence of Arabien (1962)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL