10 anime-serier ALLA måste se – Filmtopp tipsar!

10 anime-serier ALLA måste se – Filmtopp tipsar!

Filmtopp
23 mars 2024 kl. 20:03

En hel värld att utforska

Anime och manga har kanske inte haft samma genomslag i Sverige som det har haft i andra länder, bortom barndomsminnen och dundersuccér som Pokemon eller Sailor Moon. Många har däremot hänförts av de magiska verk som har skapats av Studio Ghibli, kanske till och med har gett sig an en serie på Netflix men vågar inte riktigt ta steget mot att bli en gedigen anime-nörd. Ingen fara, alla börjar i sin takt. Filmtopp har listat tio anime-serier för nybörjare.

Anime och manga har kanske inte haft samma genomslag i Sverige som det har haft i andra länder, bortom barndomsminnen och dundersuccéer som Pokémon eller Sailor Moon. Många har däremot hänförts av de magiska verk som har skapats av Studio Ghibli, kanske till och med har gett sig an en serie på Netflix men vågar inte riktigt ta steget mot att bli en gedigen anime-nörd. Ingen fara, alla börjar i sin takt. Filmtopp har listat tio anime-serier för nybörjare.

Många animeserier är väldigt långa, hundratals avsnitt, något som kan vara lite överväldigande för någon som är van vid åtta till tio avsnitt per säsong. Därför kommer den här listan att fokusera på serier med lite kortare sändningstid med något undantag.

Japansk kategorisering av manga/anime:

Shōnen - oftast den som får störst genomslag på den breda marknaden, till exempel Naruto, Dragon Ball eller One Piece. På ytan är fokusgruppen unga pojkar/män, men kan ses som en generell beteckning på manga/anime för yngre människor även om det ofta är tilltalande för äldre.

Shōjo - ordet betyder ung flicka och är ofta manga/anime med väldigt vackra människor, och innehåller inte helt sällan homoerotiska toner.

Seinen - brytpunkten mellan shōnen och seinen kan emellanåt vara lite diffus. En del verk som riktar sig till de som är 16 kan även passa de som är över 18. Seinens målgrupp sträcker sig från 18 till 40 år.

Josei - manga för vuxna kvinnor. Även här finns det en del överglapp när det kommer till målgrupper.

Yaoi/yuri - manga om homosexuell kärlek. Yaoi handlar om kärlek mellan män, men är oftast skapad av kvinnor för kvinnor.

Tio hyllade anime-serier varje person borde unna sig att se.

Samurai Champloo (2004-2005)

Skapad av: Gotsubo Masaru
Genre: Shōnen, men enligt fans är den mer en seinen-historia.
Antal avsnitt: 26

Klasskamp, pirater och ett feodalsamhälle som har börjat falna och ett inflöde av nya människor och innovationer är tiden som Samurai Champloo tar vid i. Seriens huvudperson Fuu arbetar som servitris på ett mindre hak och historien börjar med att hon hamnar i onåd med en lokal nepo-baby och ber om hjälp från Mugen, en vagabond. Den tredje karaktären att äntra trion är Jin, en rōnin, som tillsammans med de andra två beger sig ut på en färd genom en tid av förändring som anlänt i Japan.

Death Note (2006-2007)

Skapad av: Ohba Tsugumi
Genre: shōnen
Antal avsnitt: 37

Light Yagami, briljant, attraktiv och en målmedveten polisson. Hans betyg är alltid höga och hans kunskaper sträcker sig bortom det akademiska, men det är något som saknas i vad som är en rätt slätstruken vardag utan utmaningar. Till den dagen då han av en händelse snubblar över ett anteckningsblock, en så kallad Death Note, som tillhör en shinigami, en typ av övernaturligt väsen inom japansk folktro som ofta är förknippade med döden. Den vars namn skrivs i blocket kommer att till slut dö.

Kakegurui (2017-2019)

Skapad av: Homura Kawamoto
Genre: shōnen
Antal avsnitt: 24

Eleverna på Hyakkaous privatskola har sitt eget system för att hantera hierarki och ordning på skolan, en plats som huserar barnen till landets elit, där de förväntas bli framtidens ledare. Systemet är grundat i spel och dobbel, där akademiska kunskaper kommer i andra hand. Förlorare riskerar att bli husdjur åt vinnarna och kan även ackumulera livslång skuld till vinnaren, där deras framtida karriär definieras av deras tid på Hyakkou. Vad ingen väntar sig är den omtumlande tid som stundar när en ny elev anländer till skolan.

Berserk (1997-1998)

Skapad av: Kentaro Miura
Genre: seinen
Antal avsnitt: 25

Detta massiva medeltidsepos har filmatiserats och gjorts till spel mer än en gång av en anledning, mangan är redan ett mästerverk och det är många som har försökt återge det i rörlig form. Ett av dessa försök som fokuserar på Golden Age-arket är animeserien från 1997, den som anses av de flesta vara den som är mest värd att se. Serien handlar om Guts som varit en legoknekt sedan barnsben och hur han träffar den karismatiska men mystiska Griffith, tillsammans beger de sig ut i strid för att vinna det hundraåriga-kriget som kungariket Midland har fastnat i.

Cowboy Bebop (1998)

Skapad av: Yatate Hajime
Genre: seinen
Antal avsnitt: 26

Jorden har blivit obeboelig och mänskligheten har fått bosätta sig bland stjärnorna. Året är 2071 och kriminaliteten ökar, vilket har lett till att myndigheterna har infört ett nytt system, så kallade cowboys, som arbetar som prisjägare. Serien följer besättningen på fartyget Bebop och deras äventyr genom kosmos allt eftersom de plockar upp nya medlemmar och gör sitt bästa för att tjäna en slant. Finns även som live-action version, men det är värt att ge originalet en chans.

Black Lagoon (2006)

Skapad av: Hiroe Rei   
Genre: seinen
Antal avsnitt: 24

Rokurō Okajima arbetar i en typisk kontorsmiljö men en dag blir han kidnappad av ett gäng pirater och hans företag bestämmer sig för att förklara honom som död.  En händelse som får honom att tänka om hans karriärval då han lämnar allt bakom sig och blir en del av besättningen på båten Black Lagoon och Lagoon Company i stället. Följ med på en seglats genom Sydostasien och zick-zacka mellan yakuza, triader och andra kriminella element som huserar där.

Monster (2004-2005)

Skapad av: Urasawa Naoki
Genre: seinen
Antal avsnitt: 74

Kenzo Tenma är en japansk kirurg som bosatt sig i Düsseldorf, Tyskland. Ett arbetspass tvingas Tenma välja mellan att rädda en ung pojke med en skottskada eller borgmästaren. Han väljer den förstnämnda och borgmästaren dör, vilket får honom att tappa sin status han har byggt upp genom åren. Plötsligt börjar människor omkring Tenma att dö under mystiska omständigheter, han själv blir misstänkt men det finns inga bevis. Snart börjar ett mönster leda honom tillbaka till pojken, och vad som kan vara hans livs största misstag.

Neon Genesis Evangelion (1995-1996)

Skapad av: Anno Hideaki
Genre: mecha
Antal avsnitt: 26

Året är 2015 och världen har drabbats av en massiv katastrof som helt ritat om världskartan. Tre tonåringar är kopplade till organisationen NERV som är dedikerad till att bekämpa så kallade änglar, med hjälp av speciella dräkter som kallas för Evangelions, där de förväntas vara världens sista försvar. Serien har utforskats, dissekerats och vänts upp och ned på av ett plural av människor som försökt komma till roten av seriens mening och kanon berättelsen. Något som än så länge kan ses som omdebatterat, vilket är imponerande efter snart 30 år.

Inuyasha (2000-2004)

Skapad av: Takahashi Rumiko
Genre: shōnen
Antal avsnitt: 167

Kagome Higurashi bor med sin familj ovanpå ett Shinto-altare, den japanska religionen, omkring slutet på 90- och början på 00-talet. Plötsligt blir hon bortförd av en demon och förd genom tiden till Sengoku-perioden, Väl där manifesteras hennes öde och hon blir snabbt indragen i en kamp mellan demoner om magiska föremål.

Hellsing Ultimate (2006 – 2012)

Skapare: Hirano cKouta
Genre: seinen
Antal avsnitt: 10

Den brittiska regeringen har sedan en längre tid haft en organisation, Hellsing, som i bakgrunden rensar bort övernaturliga hot mot Storbritannien och världen i stort. Grundaren och vampyrjägaren Abraham van Helsing fångade för länge sedan vampyren Alucard som sedan dess tjänstgjort i Hellsing. Vad ingen förutsett dock är att det fortfarande finns en falang av nazister kvar från andra världskriget som fortfarande inte gett upp hoppet om att erövra London. Det finns en till anime som bara heter Hellsing men den följer inte mangan på samma sätt som Ultimate och har ett alternativt slut.

Text av Jakob Adolfsson

Med denna lista hoppas vi att du hittar flera tips som får dig att vilja utforska anime lite mer. För att se var samtliga titlar finns att streama, besök vår avdelning Streamtopp.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL