Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Florida Project

Thanksgiving: 8 filmer om tacksamhet

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
24 november 2022
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
24 november 2022

Passande Thanksgiving-filmer

Det är Thanksgiving i USA och Filmtopp styr upp ett svenskt firande med en lista över filmer med ett tacksamhetstema.

Thanksgiving är en amerikansk högtid som firas på grunder som till stora delar hade varit väldigt ologiska att anamma i Sverige. Med det sagt är det aldrig fel att stanna upp för att praktisera lite tacksamhet. Det är lätt hänt att man tar saker och ting för givet, men lyckligtvis finns det en hel del filmer där ute som effektfullt ruskar om oss med en påminnelse om att värdesätta det vet har.

Här följer åtta filmer som är lite extra bra på att påminna oss om att vara tacksamma.

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump – Filmer att se på Thanksgiving
Foto: United International Pictures.

Tom Hanks Forrest Gump är den bästa läraren som finns för den som vill bli undervisad i hur man tacksamt tar emot det man tilldelas från livets chokladask och gör det bästa av varje situation. Det är Forrests förmåga att leva i nuet och alltid spela korten han har på hand som gör honom till en så effektiv påminnelse om att vi inte ska glömma bort att vara tacksamma.

Livet är underbart (1946)

Livet är underbart – Filmer att se på Thanksgiving
Foto: RKO Radio Films

Livet är underbart (1946) är visserligen en julfilm, men det finns få andra exempel som lika tydligt handlar om tacksamhet. Hela handlingen kretsar kring att förstå innebörden i ordet och att lära sig värdesätta både sig själv och den subtila påverkan man kan ha på sin omgivning.

Livet är underbart (1997)

Life is Beautiful
Foto: Buena Vista International.

Från en Livet är underbart till en annan. I Roberto Benignis hjärtskärande vackra film från 1997 får vi verkligen lära oss att uppskatta det lilla i livet. Även när mörkret omkring oss är så svart som det bara kan bli – och med själva förintelsen som ramverk – lyckas Benigni ingjuta hopp om mänskligheten och påminna oss om att det alltid finns ljusglimtar som lyser upp tillvaron.

Into the Wild (2007)

Into the Wild – filmer om tacksamhet
Foto: United International Pictures.

Det känns som att Into the Wild kommer med ett tudelat budskap om tacksamhet. Christopher McCandless resa mot vildmarken representerar dels en protest mot den bristande tacksamhet som människor och samhället visar jorden, men den ramar samtidigt in att naturen och livets många under har ett större värde om vi inte tar varandra för givet. Det är väl också just den motsättningen inom McCandless som gör Into the Wild till en så stark film.

Toy Story (1995)

Toy Story – Thanksgiving: Filmer om tacksamhet
Foto: Walt Disney Studios.

Egentligen skulle man väl kunna placera vilken Pixar-film som helst på den här listan. Hitta Nemo, Upp och Insidan ut är alla väldigt tydliga exempel på filmer med ett tacksamhetsfokus. Allra tydligast är det kanske ändå i Toy Story, där det är en central fråga för flera av huvudkaraktärerna, som måste överkomma sin högfärdighet och avundsjuka, samt förlora det de har, innan de verkligen kan känna tacksamhet.

This Is Where I Leave You (2014)

This is Where I Leave You – Thanksgiving-filmer
Foto: Warner Bros.

Detta varma och relaterbara drama är ett virrvarr av karaktärer som lider av ambitioner och villfarelser om vad som borde vara, istället för att vara tacksamma över varandra och det som finns framför näsan på dem. Filmen är 103 minuter terapi för den som behöver hjälp med att bearbeta alla besvikelser som står i vägen för den tacksamhet och lycka vi förtjänar att känna.

Trollkarlen från Oz (1939)

Trollkarlen från Oz – Filmer att se på Thanksgiving
Foto: MGM.

Om det finns någon film som exemplifierar ordspråket "borta bra men hemma bäst" så är det klassikern The Wizard of Oz. Filmens handling är en påminnelse om att gräset inte alltid är grönare på andra sidan, samtidigt som var och en av filmens huvudkaraktärer lär oss att tro på oss själva och varandra.

The Florida Project (2017)

The Florida Project
Foto: Scanbox Sweden.

Det här är i mitt tycke en av det senaste årtiondets främsta pärlor. Filmen innehåller mycket misär, men den genomsyras ändå av huvudkaraktären Moonees (Brooklynn Prince) livsglädje och förmåga att förvandla det lilla hon har till någonting magiskt. Moonee är den perfekta påminnelsen om vilka möjligheter som väntar när vi uppskattar det vi faktiskt har.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL