Bonusfamiljen säsong 4

Därför älskar vi Bonusfamiljen

  • SVT Play
Annika von Sydow
01 november 2021 kl. 18:11

Underbar igenkänning i skruvad dramakomedi

Nu är Bonusfamiljen tillbaka med sin fjärde säsong. Annika von Sydow lyfter fram ingredienserna som gör detta till en av våra favoritserier.

William och Eddie har blivit tonåringar! Bianca pluggar på universitetet! Lilla Buster har hunnit bli två år! Och paren Lisa och Patrik, Katja och Henrik, Martin och Sima kämpar på som vanligt med att få ihop vardagspusslet i varannan-vecka-livet.

Bonusfamiljen är tillbaka med en färsk säsong som har premiär på måndag. Serien har hittat hem hos de flesta svenska hushåll, och berör på flera olika plan med höga igenkänningsfaktorer som familjedraman, relationsproblem, kärlek, missförstånd och ekonomitrassel.

Här listar Filmtopp det vi älskar med Bonusfamiljen:

Karaktärerna

Bonusfamiljen
Foto: SVT.

Bredden av personligheter som finns bland karaktärerna gör att alla kan relatera till åtminstone någon. Den impulsiva ilskan hos Martin, den ömma mormorn och modern hos Bigge, stoltheten hos Patrik och den introverta Katja som har svårt att prata om känslor. I Bonusfamiljen finns det någon för alla.

Vardagslivet

Bonusfamiljen
Foto: SVT.

Bonusfamiljen lyfter upp det lilla och det stora i vardagen. Tjafs om hämtning och lämning på förskola, sömnbrist, bebisbajs på skjortan och att stressäta en Lingongrova med smör till frukost. När många serier och filmer visar perfekta scener finns det någon slags trygghet i att se även Jerka Johansson kämpa på med vardagslivet.

Berör svåra ämnen

Bonusfamiljen
Foto: SVT.

Till vardagen hör ju även svåra ämnen och händelser till. Det är något som gänget bakom Bonusfamiljen lyckats snudda vid med perfektionism utan att det blir varken mer eller mindre. Vi syftar bland annat på Lisa och Patriks öppna funderingar om att behålla Buster, som de i säsong tre förstod skulle ha Downs syndrom.

Situationer med hög igenkänningsfaktor

Bonusfamiljen
Foto: SVT.

Alla vet vi väl hur det känns att hamna i en jobbig situation och inte riktigt veta hur man tar sig ur den. Eller hur julen med släkten inte riktigt blir som man tänkt… Och hetsen inför de stora högtiderna ska vi inte tala om. I Bonusfamiljen möter vi ständigt situationer där missförstånd i kommunikationen får den komiska touchen som hela Sveriges medelklass garvar med i.

Manuset

Bonusfamiljen
Foto: SVT.

“Vart är Danny?”, “Rotar säkert i någon realåda någonstans”. Är man uppmärksam dyker det upp sådana här otroliga repliker ibland, som bara sker i farten. En del är säkert improvisation, men överlag är manuset i Bonusfamiljen klockrent. Det följer en röd tråd genom serien, skådespelarna är så pass duktiga att det aldrig uppfattas som stapligt eller lame, vilket svenska produktioner ibland tenderar att göra.

Och just därför, älskar vi Bonusfamiljen och hösten är räddad. Spana också in vår lista med fem serier du måste se om du älskar Solsidan!

NÄSTA ARTIKEL