SVT Plays sommarfilmer – de här bör du se!

SVT Plays sommarfilmer – de här bör du se!

Rasmus Torstensson | Lista
14 augusti 2017
Rasmus Torstensson | Lista
14 augusti 2017

Det är bara att sätta sig i soffan och ta en paus från solandet.

SVT erbjuder, via sin webbtjänst SVT-Play, ett antal prisbelönta och/eller hyllade filmer att streama gratis nu i sommar (2017). Självklart har filmtopp granskat dessa och guidar dig rätt. Här är tre filmer som vi varmt rekommenderar att se i sommar!

3. Huvudjägarna, Norge (2011)

Headhunters

Produktionsland: Norge

Regissör: Morten Tyldum

Med: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Julie R. Olgaard, Eivind Sander m.m.

Genre: Crime, Thriller

Speltid: 1h 40min

Baserat på en bok av den världskände norske författaren Jo Nesbo regisseras Huvudjägarna med säker hand av Morten Tyldum (The Imitation Game). Filmen handlar chefsrekryteraren Roger (Aksel Hennie) som riskerar allting när han snor en dyr tavla av en före detta legosoldat (Nikolaj Coster-Waldau). Det blir början på en intensiv och blodig katt och råtta-lek.

Läs mer: Bästa filmerna 2017!

Denna norska thriller är intensiv och rå men också full av mörk humor. Samtliga skådespelare är på toppen av deras förmåga och man känner verkligen den jagade Rogers ångest i tv-soffan. Huvudjägarna nominerades till en BAFTA för bästa utländska film och är perfekt sommarfilm när man är sugen på att byta ut solstolen mot lite fart och fläkt.

2. Det sjunde inseglet, Sverige (1957)

Produktionsland: Sverige

Regissör: Ingmar Bergman

Med: Max Von Sydow, Bengt Ekeroth, Bibbi Andersson, Gunnar Björnstrand m.m.

Genre: Drama, Fantasy

Speltid: 1h 36min

Ingmar Bergman hade minst sagt ett framgångsrikt år 1957. Utöver att mästerverket Smultronstället hade premiär släpptes också Det sjunge inseglet, filmen som kom att ge Bergman sitt stora internationella genombrott. Handlingen utspelar sig år 1351 och digerdöden sveper in över Sverige. Antonius Block (Max Von Sydow) söker svar om livet, döden och guds existens när han spelar schack mot döden (Bengt Ekeroth).

Filmen är en klassiker som tillsammans med Fanny och Alexander (1982) är Bergmans mest kommersiella verk. Scenen där Block spelar Schack mot döden är kanske en av de mest kända filmscenerna någonsin. En oerhört smart, filosofisk men också tung upplevelse som fungerar lika bra oavsett om du är bakis och vill ångestventilera eller om du bara är sugen på att se Sveriges bästa regissör någonsin i sitt esse. En av Ingmar Bergmans bästa filmer.

1. 50/50 (2011)

50/50

Produktionsland: USA

Regissör: Jonathan Levine

Med: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick, Bryce Dallas Howard m.m.

Genre: Komedi, Drama

Speltid: 1h 40min.

Kan man göra en komedi där huvudkaraktären drabbas av cancer? Självklart kan man det! I 50/50, baserat på en sann historia,  spelar Joseph Gordon-Levitt den livsglade Adam vars liv vänds upp och ner när han en dag får ett svårt cancerbesked. Tillsammans med sin gräsrökande vän Kyle (Seth Rogen) och den smått klumpiga psykologen Katherine (Anna Kendrick) bearbetar han både sin kropp och sina känslor.

Få Hollywoodfilmer har tacklat ett sådant tungt ämne på ett lika roligt sätt. Historien balanserar perfekt mellan rolig komedi och tungt drama. Manus är mestadels både rappt och smart. Gordon-Levitt gör sin karriärs kanske bästa rollprestation och Seth Rogen må vara typecastad som lustig gräsrökare men här gör han en mer allvarlig rolltolkning. 50/50 är både lätt och ta in samtidigt som den innehåller ett ömsint och djupt karaktärsporträtt. En film hela familjen kan njuta av!

Filmtopps rekommendationer samt övriga filmer SVT-Play visar i sommar hittar ni på denna länken.