BÄSTA FILMERNA 2017 – Här hittar du årets guldkorn!

I denna artikel, BÄSTA FILMERNA 2017, kommer vi på Filmtopp gemensamt att sammanställa de bästa filmerna som har Sverigepremiär under 2017. Listan kommer alltså att uppdateras med jämna mellanrum för att du alltid ska veta vilka av årets filmer som är extra sevärda.

LÄS OCKSÅ: Bästa filmerna 2015

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan:

  1. Filmen måste ha fått minst 4 ögon i betyg av någon skribent på Filmtopp.
  2. Filmen måste ha haft svensk premiär under 2017. Detta kan innebära att vissa filmer som tidigare har haft premiär utomlands slinker med.
  3. Filmen måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har gett höga betyg under årets gång, är filmerna sorterade efter bokstavsordning och betyg.

LÄS OCKSÅ: Bästa filmerna 2016

Alla tiders kvinnor

Produktionsland: USA
Manus & Regi
: Mike Mills
Genre: Drama, Komedi

Handling: Alla tiders kvinnor utspelar sig i Santa Barbara år 1979. Dorothea (Annette Bening) är en ensamstående mamma till femtonåriga Jamie (Lucas Jade Zumann) och hon känner att hon behöver hjälp med att uppfostra honom till en man. Hon ber därför Jamies bästa vän Julie (Elle Fanning) och hyresgästen Abbie (Greta Gerwig) om stöd.

LÄS OCKSÅ: Sju grymma filmer – som nästan helt saknar handling

Motivation: Det här är en mogen och djup film. Samtliga fem huvudkaraktärer är nyanserade och välskrivna, det finns någon för alla att relatera till. Vi får under filmens gång se många olika sidor av alla inblandade, och det känns inte som om någon information är överflödig, allt är nödvändigt för att föra filmen framåt.

betyg_4

Den sista familjen

Foto: Folkets Bio
Produktionsland: Polen
Originaltitel:
 Ostatnia Rodzina
Regi: Jan P. Matuszynski
Genre: Drama

Handling: Zdzislaw Beksinski var en erkänd konstnär vars verk oftast bestod av dystopiska och ödesmättade motiv. De sista trettio åren av hans liv präglades av tunga familjetrauman av olika slag. Den sista familjen skildrar just denna period.

Motivation: Den sista familjen är en välgjord och mörk film som har givit mig en större förståelse för varifrån Zdzislaw hämtade inspirationen till sina dystopiska konstverk.

betyg_4

Efter stormen

Foto: TriArt Film
Foto: TriArt Film

Produktionsland: Japan
Originaltitel:
 Umi yori mo mada fukaku
Manus & Regi: Hirokazu Koreeda
Genre: Drama

Handling: Ryota är en prisvinnande författare, men en kombination av skrikramp och spelberoende har ruinerat honom. Även om han är bedrövad över att alltid vara pank, är det den försämrade relationen till exfrun och sonen som är värst Det ska dock visa sig att han har vädergudarna på sin sida, som med hjälp av en tyfon för samman de tre, även om det bara är för en natt.

Motivation: Hirokazu Koreeda har visat tidigare att han är en mästare på att skildra trasiga familjerelationer. Fast vänta dig ingen Almodóvar här, för i Efter stormen lyckas han med konststycket att göra en mysig feel good-film av ett egentligen väldigt mörkt familjeöde.

betyg 4

En väldig vänskap

En väldig vänskap
Från filmen ”En väldig vänskap”. Foto: Sena

Produktionsland: Island
Manus & Regi:
 Dagur Kári
Genre: Drama

Handling: Den 43-årige flygplatsarbetaren Fúsi bor fortfarande hemma hos sin mamma. Hans vardag består av chokladflingor till frukost, jobb, lek med krigsleksaker, pad thai på fredagar och inringningar till en radiostation där han dagligen önskar låtar. Fúsis liv förändras abrupt när han träffar Sjöfn på en danskurs han tvingats gå på.

LÄS OCKSÅ: Fem filmer du bör undvika på första dejten!

Motivation: Ibland blir deppigheten överdriven, men filmen lyckas ändå på något skapa ett intresse för berättelsens fortsättning. Mycket hänger på att skådespelaren Gunnar Jónsson levererar som huvudrollsinnehavare. Han är helt enkelt briljant, man bara måste sympatisera med Fúsi. Han är väldigt fåordig och får istället förlita sig på sina rörelser och ansiktsuttryck, något Jónsson lyckas utmärkt med.

LÄS OCKSÅ: Recension: Bland män och får (2015)

Exfrun

Foto: TriArt

Produktionsland: Sverige
Manus & regi: Katja Wik
Genre: Drama

Handling: I tre parallella berättelser får vi följa tre kvinnor i olika skeden i livet. Flickvännen Klara är precis i inledningsfasen i ett förhållande med sin stora kärlek, tvåbarnsmamman Anna är mitt uppe i småbarnslivet där båda parter mer eller mindre har givit upp. Sist men inte minst har vi exfrun Vera som lever i sviterna efter ett fallerat äktenskap med allt vad det innebär, så som delad vårdnad av barn och så vidare.

Motivation: Forskning visar att gifta män oftast är mer framgångsrika och lyckliga än ogifta män, medan det är precis tvärtom för kvinnor. Filmens syfte är inte att lösa problemet utan snarare att starta en diskussion om ämnet. Om filmen lyckas med sin målsättning återstår att se, men den drog i alla fall igång tankeverksamheten i min lilla hjärna.

betyg 4

The Handmaiden

The Handmaiden

Produktionsland: Sydkorea
Regi: Park Chan-wook
Manus: Chung Seo-Kyung, Park Chan-wook
Genre: Dama

Handling: The Handmaiden är baserad på Sarah Waters Fingersmith, en feministisk spänningsroman om ficktjuvar som tar knäcken på överklassen. Medan bokens handling utspelar sig i det viktorianska England, har den internationella Sydkoreanska stjärnregissören Park Chan-wook försatt filmatisering i 1930-talets japanockuperade Korea

LÄS MER: 10 Sydkoreanska filmer för filmälskaren!

Motivation: Berättelsen visar flera gånger prov på svart humor och det målas upp en bild av den japanska kolonialtidens hårdhet. En kultur som är att satt under stark press. Acceptera filmens premisser och låt dig förföras av en historia utöver det vanliga.

betyg_4

Fler med de BÄSTA FILMERNA 2017 på nästa sida

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.