BÄSTA FILMERNA 2017 – Här hittar du årets guldkorn!

Vilka är de bästa filmerna 2017?

I denna artikel kommer vi på Filmtopp gemensamt att sammanställa de bästa filmerna som har Sverigepremiär under 2017. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum för att du alltid ska veta vilka som är de bästa filmerna 2017.

Bra filmer kommer från världens alla hörn. Några spontana favoriter från 2017 har varit svenska Sameblod, iranska The Salesman, sydkoreanska The Handmaiden, danska Darkland, rumänska Prövningen och amerikanska Get Out. Förhoppningsvis kommer listan att fortsätta att växa sig stark på internationella titlar.

LÄS OCKSÅ: Bästa filmerna 2015

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan över de bästa filmerna 2017:

  1. Filmen måste ha fått minst 4 ögon i betyg av någon skribent på Filmtopp.
  2. Filmen måste ha haft svensk premiär under 2017. Detta kan innebära att filmer som har haft en tidigare premiär utomlands slinker med.
  3. Filmen måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har rankat högst, är filmerna sorterade efter bokstavsordning och betyg.

LÄS OCKSÅ: Bästa filmerna 2016

Betyg: 4

Alla tiders kvinnor

Stillbild från "Alla tiders kvinnor". En av de bästa filmerna 2017.

Produktionsland: USA
Manus & Regi
: Mike Mills
Genre: Drama, Komedi

Handling: Alla tiders kvinnor utspelar sig i Santa Barbara år 1979. Dorothea (Annette Bening) är en ensamstående mamma till femtonåriga Jamie (Lucas Jade Zumann) och hon känner att hon behöver hjälp med att uppfostra honom till en man. Hon ber därför Jamies bästa vän Julie (Elle Fanning) och hyresgästen Abbie (Greta Gerwig) om stöd.

LÄS OCKSÅ: Sju grymma filmer – som nästan helt saknar handling

Motivation: Det här är en mogen och djup film. Samtliga fem huvudkaraktärer är nyanserade och välskrivna och det finns någon för alla att relatera till. Vi får under filmens gång se många olika sidor av alla inblandade och det känns inte som om någon information är överflödig, utan allt är nödvändigt för att föra filmen framåt.

betyg_4

Den enda vägen

Stillbild ur "Den enda vägen"
De bästa filmerna 2017. ”Den enda vägen” är tillsammans med ”Sameblod”, ”Exfrun” och ”Småstad” en av flera svenska filmer på listan.

Produktionsland: Sverige
Regi: Manuel Concha
Manus: Manuel Concha, Claudia Galli
Genre: Drama, Thriller

Handling: Vi är i Malmö år 2010. En maskerad man skjuter personer med invandrarbakgrund, men till en början tror polisen att det rör sig om gängvåld. Bröderna Michel och Alex har serbiskt påbrå och när Alex råkar ut för serieskyttens våld sätts deras föreställningar om rätt och fel på spel. Vad krävs för att allt ska bli som förr igen?

LÄS OCKSÅ: Nya svenska filmer – dessa ser du på bio i år 

Motivation: Uttöver Conchas skickliga hantverk och Cvetkovic-brödernas fina skådespel bidrar Jon Ekstrands välskrivna musik till filmens spänning. Gitarrslingorna som spelas över Michel som röker på balkongen och funderar över sin hopplösa situation framkallar filmens vackraste ögonblick.

Den sista familjen

Foto: Folkets Bio
Produktionsland: Polen
Originaltitel:
 Ostatnia Rodzina
Regi: Jan P. Matuszynski
Genre: Drama

Handling: Zdzislaw Beksinski var en erkänd konstnär vars verk oftast bestod av dystopiska och ödesmättade motiv. De sista trettio åren av hans liv präglades av tunga familjetrauman av olika slag. Den sista familjen skildrar just denna period.

Motivation: Den sista familjen är en vägjord och mörk film, som har givit mig en större förståelse för varifrån Zdzislaw hämtade inspirationen till sina dystopiska konstverk.

betyg_4

Efter stormen

Foto: TriArt Film
Foto: TriArt Film

Produktionsland: Japan
Originaltitel:
 Umi yori mo mada fukaku
Manus & Regi: Hirokazu Koreeda
Genre: Drama

Handling: Ryota är en prisvinnande författare, men en kombination av skrikramp och spelberoende har ruinerat honom. Även om han är bedrövad över att alltid vara pank, är det den försämrade relationen till exfrun och sonen som är värst. Snart ska det dock visa sig att han har vädergudarna på sin sida. Med hjälp av en tyfon sammanförs nämligen den splittrade familjen, även om det bara är för en natt.

Motivation: Hirokazu Koreeda har tidigare visat att han är en mästare på att skildra trasiga familjerelationer. Fast vänta dig ingen Almodóvar här. I Efter stormen lyckas Koreeda med konststycket att göra en mysig feel good-film av ett egentligen väldigt mörkt familjeöde.

betyg 4

En väldig vänskap

En väldig vänskap
Från filmen ”En väldig vänskap”. Foto: Sena

Produktionsland: Island
Manus & Regi:
 Dagur Kári
Genre: Drama

Handling: Den 43-årige flygplatsarbetaren Fúsi bor fortfarande hemma hos sin mamma. Hans vardag består av chokladflingor, jobb, lek med krigsleksaker, pad thai på fredagar och dagliga inringningar till en radiostation där han önskar låtar. Fúsis liv förändras abrupt när han träffar Sjöfn på en danskurs han tvingats gå på.

LÄS OCKSÅ: Fem filmer du bör undvika på första dejten!

Motivation: Ibland blir deppigheten överdriven, men filmen lyckas ändå på något skapa ett intresse för berättelsens fortsättning. Mycket hänger på att skådespelaren Gunnar Jónsson levererar som huvudrollsinnehavare. Han är helt enkelt briljant, man bara måste sympatisera med Fúsi. Han är fåordig och får istället förlita sig på sina rörelser och ansiktsuttryck, något Jónsson lyckas utmärkt med.

betyg 4

Exfrun

Stillfoto från "Exfrun"
De bästa filmerna 2017. ”Exfrun” är tillsammans med ”Sameblod”, ”Den enda vägen” och ”Småstad” en av flera svenska filmer på listan över riktigt bra filmer 2017.

Produktionsland: Sverige
Manus & regi: Katja Wik
Genre: Drama

Handling: I tre parallella berättelser får vi följa tre kvinnor i olika skeden i livet. Flickvännen Klara är precis i inledningsfasen i ett förhållande med sin stora kärlek. Tvåbarnsmamman Anna är mitt uppe i småbarnslivet där båda parter mer eller mindre har givit upp. Sist men inte minst har vi exfrun Vera, som lever i sviterna efter ett fallerat äktenskap med allt vad det innebär.

Motivation: Forskning visar att gifta män oftast är mer framgångsrika och lyckliga än ogifta män, medan det är precis tvärtom för kvinnor. Filmens syfte är inte att lösa problemet utan snarare att starta en diskussion om ämnet. Om filmen lyckas med sin målsättning återstår att se, men den drog i alla fall igång tankeverksamheten i min lilla hjärna.

betyg 4

The Handmaiden

Stillbild från The Handmaiden
The Handmaiden, en av de bästa filmerna 2017

Produktionsland: Sydkorea
Regi: Park Chan-wook
Manus: Chung Seo-Kyung, Park Chan-wook
Genre: Dama

Handling: The Handmaiden är baserad på Sarah Waters Fingersmith, en feministisk spänningsroman om ficktjuvar som tar knäcken på överklassen. Medan bokens handling utspelar sig i det viktorianska England, har den Sydkoreanska stjärnregissören Park Chan-wook försatt filmatisering i 1930-talets japanockuperade Korea

LÄS MER: 10 Sydkoreanska filmer för filmälskaren!

Motivation: Berättelsen visar flera gånger prov på svart humor och det målas upp en bild av den japanska kolonialtidens hårdhet. En kultur som är satt under stark press. Acceptera filmens premisser och låt dig förföras av en historia utöver det vanliga.

betyg_4

Life, Animated (2016)

life-animated
Foto: NonStop Entertainment.

Produktionsland: USA
Regi: Roger Ross Williams
Manus: Ron Suskind
Genre: Dokumentär

Handling: I Life, Animated berättas den hjärtevärmande historien om hur Owens föräldrar lärde sig att kommunicera med sin autistiska son genom Disneys klassiska filmgestalter. Även i vuxen ålder möter Owen fortfarande varje skeende i livet med sina tecknade vänner vid sin sida, vilket också porträtteras.

Motivation: Den Oscarsbelönade regissören Roger Ross Williams målar nästan upp Owens livshistoria som en egen tecknad film. Det gör att den ensidiga fokuseringen på Owen funkar, eftersom de mer tröga partierna bryts snabbt av med något lekfullt.

betyg_4 Moonlight (2016)

Produktionsland: USA
Regi:
 Barry Jenkins
Manus: Barry Jenkins, efter en bok av Tarell Alvin McCraney
Genre: Drama

Handling: ”Little”, ”Chiron” och ”Black” är alla namn på samma person beroende på vilken tidsperiod vi får följa honom. Moonlight är nämligen uppdelad i tre olika akter som utgör ett intimt påträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder. Filmen följer hans kamp om att finna sin plats i livet, med tvivlande sexualitet och stor osäkerhet på omgivningen

Motivation: Det finns några speciella sekvenser som stannar kvar hos mig. Dessa stunder, som ibland bara varar ett kort ögonblick, är djupt gripande. Som när Juan motvilligt erkänner sitt levebröd för Little. Eller de mörka partierna med Littles mamma, vars rolltolkning Naomie Harris skall hyllas för. Hennes vandring in i crackmissbruk, med ett fullständig oförutsägbart beteende som följd, utgör de bästa scenerna i filmen.

betyg_4

Paterson

Stillbild från "Paterson". En av många bra filmer 2017.

Produktionsland: USA
Manus & Regi:  Jim Jarmusch
Genre: Drama, Komedi

Handling: Busschauffören Paterson är huvudkaraktären i filmen med samma namn. Vi följer med honom i hans vardagliga rutiner under en vecka där han flitigt skriver poesi under rasterna på jobbet, tar ut hunden Marvin på kvällspromenader (egentligen knyter fast honom utanför en bar), och lever i ett sunt förhållande med sin bohemiska flickvän Laura.

Motivation: Det är inte bara Driver som övertygar. Golshifteh Farahani glänser som flickvännen Laura, men birollsinnehavarna Barry Shabaka Henley och William Jackson Harper sticker ut mest och bidrar till det härliga barhäng Paterson ägnar sig åt om kvällarna.

Jarmusch film upplevs som ett riktigt hantverk där varje detalj är uttänkt och utförd med precision.

betyg_4

Prövningen

Stillfoto från Prövningen. En av de bästa filmerna 2017.
De bästa filmerna 2017 – Cristian Mungius ”Prövningen” är ett litet mästerverk i genren.

Produktionsland: Rumänien
Manus & Regi: Cristian Mungiu
Genre: Drama

Handling: En morgon, precis intill skolan, utsätts unga Eliza för ett våldtäktsförsök. Hon slår sig fri innan övergreppet fullföljs, men händelsen omskakar henne rejält. Trots traumats färskhet insisterar hennes far, läkaren Romeo, att hon ska skriva avslutningstentorna efterföljande morgon. I faderns ögon är detta ett avgörande ögonblick för hela Elizas framtid. Om hon inte spikar proven får hon inte ett tillräckligt högt slutbetyg för att kunna studera på universitet i England och således få ett bättre liv.

Motivation: Med långa tracking shots i den rumänska småstaden får vi varse den hårda vardag och nedslitna miljö Elizas föräldrar önskar förskona sin dotter från. Temat, värderingars faktiska värde sett till individens aktuella referenspunkt, genomsyrar Prövningen från första till sista scenen. Mingus levererar inte något facit utan tvingar oss att själva vrida och vända på vår moralkompass.

betyg_4

Raw

Garance Marillier som veterinär studenten Justine i Raw.
Garance Marillier som veterinär studenten Justine i Raw.

Produktionsland: Frankrike/Belgien
Manus & Regi: Julia Ducournau
Genre: Skräck

Motivation: Den franska skräckfilmen Raw undviker dagens skräckklyschor och bidrar med originalitet. En visuellt slående historia om systerskap och en hänsynslös studie av en människas allra mörkaste begär.

Handling: Tonåringen Justine färdas med sina föräldrar till veterinärinternatet där hon ska spendera sin tid ett par år framöver. Hela familjen är vegetarianer och mamman understryker hur otroligt viktigt det är att hon fortsätter att förhålla sig till detta. I takt med att Justine blir hemmastadd växer också ett begär för kött inom henne, en djup känsla som hon lönlöst försöker bekämpa. En frigörelse äger rum och hennes inre demoner får fritt spelrum.

betyg_4

Safari

Stillbild från "Safari"
De bästa filmerna 2017. Ulrich Seidls dokumentär är skoningslös och obehaglig.

Film: Safari
Regi: Ulrich Seidl
Genre: Dokumentär

Handling: I Ulrich Seidls senaste dokumentärfilm får vi följa ett gäng förmögna österrikare som reser till Afrika. Där betalar de dyra pengar för att få döda allt från småvilt till giraffer. De lever som kungar i områden som präglas av extrem fattigdom, vilket får en redan bisarr form av nöjesresa att kännas ännu mer problematisk.

Motivation: Samtidigt som jag sitter och vrider mig av obehag och avsky inför vad som pågår, börjar jag fundera på om det kanske ändå är mer humant än vad som försiggår inom den industrialiserade köttproduktionen världen över. Det är, som jag nämnde tidigare, minst sagt problematiskt.

LÄS HELA RECENSIONEN AV ”SAFARI”

Sameblod

Stillbild från "Sameblod".
”Sameblod” är tillsammans med ”Exfrun”, ”Den enda vägen” och ”Småstad” en av flera svenska filmer på listan över riktigt bra filmer 2017.
Produktionsland: Sverige
Manus & Regi: Amanda Kernell
Genre: Drama

Handling: Elle-Marja är på väg till en samisk begravning i sina gamla hemtrakter. Trots att hon själv är av samiskt påbrå distanserar hon sig tydligt från den kultur hon föddes i. När hon småpratar med gäster på hotellet verkar hon nästan vara rädd för att bli ”avslöjad” om sin härkomst. Varifrån denna rädsla kommer ifrån ska vi snart få veta. En stor del av filmen utspelas nämligen när Elle-Marja var ung.

I den lilla hembyns skola råder det nolltolerans för det samiska språket och barnen agas till att lära sig att recitera skolfrökens skillingtrycksvisor. Byns äldre pojkar utgör ett dagligt hot de samiska barnen då de tvingas passerar dem på väg till skolan. Efter ett obehagligt skolbesök av rasbiologer får Elle-Marje nog och bestämmer sig för att starta ett nytt liv som ”svensk” i Uppsala. Hon börjar kalla sig för ”Kristina” och anländer i den nya staden i hopp om att få en ordentlig utbildning och kunna dölja sitt ursprung.

Motivation: För många av oss yngre tittare är det nog svårt att förstå den behandling som samerna har fått, och i viss utsträckning fortfarande får, utstå. Jag gillar hur filmens regissör, Amanda Kernell, aldrig skriver sin publik på näsan med vad som utgör de svenska fördomarna, utan istället lämnar små detaljer för sin publik att plocka upp.

Ett exempel på detta är när en kvinna tar på en samefläta och i förbifarten kommenterar att håret inte alls är särskilt strävt. Likadant är det med Kernells skildring av den samiska kulturen, som vi egentligen mest får glimtar av. Denna berättarteknik kan säkert vara frustrerande för de som förväntar sig en kulturhistorisk undervisning, men för mig berikar detta smygtittande filmupplevelsen i sig.

betyg_4

Sieranevada

Bild ur Sieranevada
Foto: Folkets Bio

Produktionsland: Rumänien
Manus & regi: Cristi Puiu
Genre: Komedi, Drama

Handling: I en lägenhet någonstans i Bukarest hålls en minnesstund för en bortgången man. Eftersom det bara är dagar efter vansinnesdådet mot den franske satirtidningen Charlie Hebdo kretsar en stor del av dagens diskussioner kring terror och konspirationer. På borden dukas maträtt efter maträtt fram. Snart ska de äta, de väntar bara på att prästen ska komma. Fast efter att prästen har kommit och gått, står maten fortfarande orörd på borden.

Den ena händelsen avlöser den andra vilket leder till att ingen finner ro till att sätta sig för att äta. Diskussionerna blir hetsigare ju längre dagen går, dels för att gammalt groll inom släkten kommer upp till ytan, men säkerligen också på grund av tomma magar som vrålar ”Kan vi inte bara äta någon gång?!”.

Motivation: Sieranevada är närapå tre timmar lång men den känns aldrig långtråkig, vilket är en bedrift bara det. Speciellt med tanke på att den mer eller mindre är en one location-film. Alla skådespelares felfria rolltolkningar bidrar naturligtvis också till att hålla mitt intresse uppe.

Silence

Foto: Paramount Pictures
Foto: Paramount Pictures

Produktionsland: USA
Regi: Martin Scorsese
Manus: Martin Scorsese & Jay Cocks (baserat på Shûsaku Endôs bok)
Genre: Drama

Handling: De två portugisiska jesuitprästerna Rodriguez (Andrew Garfield) och Garupe (Adam Driver) bestämmer sig för att fara till Japan, med syftet att lokalisera deras försvunne mentor Father Ferriera (Liam Neeson). Väl framme tar de hjälp av en grupp kristna japaner i sitt sökande och försöker samtidigt sprida guds ord vidare. Dock möts de främst av ett hårt motstånd i form av den japanska staten, som avskyr katolicismen och till varje pris vill utrota den från sitt rike.

Motivation: I Silence skildrar Martin Scorsese konsekvenserna av spirituell kollision mellan Kristendomen och Buddismen i 1600-talets Japan. På ett oerhört säkert sätt målar Scorsese upp ett mänskligt helvete på jorden, där de moraliska gråzonerna är stora och de existensiella frågorna många.

betyg_4

Split

Stillbild från "Split"
De bästa filmerna 2017. Med ”Split” lyckas M. Night Shyamalan att göra en av årets bästa filmer.

Produktionsland: U.S.A.
Manus & regi: M. Night Shyamalan
Genre: Skräck, Thriller

Handling: Tre tjejer blir kidnappade och förs till en mystisk och dunkel lokal. Snabbt märker de att deras kidnappare inte enbart är långt ifrån frisk, men att han även lider av extrem personlighetsklyvning. Dennis (James McAvoy) som är en av hans farligare sidor, har ytterligare tjugotvå olika personligheter och tjejerna måste finna hjälp hos en av nån av de ofarliga sidorna för att överleva de farliga.

Motivation: Med Split leker M. Night Shyamalan med det oberäkneliga, och han gör det nästan uteslutande genom att lägga hela sin hand på McAvoy som på ett pricksäkert sätt hoppar fram och tillbaka mellan sina olika personligheter. Det känns som att även McAvoy gått all-in för det här projektet.

betyg_4

Their Finest Hour

Foto: Lionsgate, Nicola Dove

Handling: Manusförfattaren Catrin Cole  blir anställd att arbeta på den ”kvinnliga” delen av ett manus för en film, som produceras i samarbete med informationsministeriet under andra världskriget. Under produktionen ställs hon inför samma problem som alla filmmakare har ställts inför i alla tider. Om det inte är studion som är missnöjd, är det arroganta skådespelare, som tycker deras roll borde vara större eller bättre. Som kvinna måste Catrin även bemöta sexism samtidigt som hon försöker berätta två kvinnors historia.

Motivation: Their Finest Hour är ett gediget hantverk. Filmens största styrka ligger i att den lyckas förena andra världskrigets engelska filmindustri med modern feminism, utan att vara pretentiös.

 Tower

Produktionsland: USA
Regi: Keith Maitland
Genre: Dokumentär

Handling: Den 1 augusti 1966 skulle komma att bli en av de mörkaste kapitlen i amerikansk historia när den före detta marinsoldaten Charles Whitman gömde sig uppe i stadsuniversitetets klocktorn, beväpnad med gevär och ammunition. I Keith Maitlands nya dokumentär ”Tower” står masskjutningen i Austin, Texas i fokus. 

Motivation: Tower är en pricksäker skildring av en händelse som omskakade världen. Här är det Whitmans offer som står i fokus och under 96 minuter får vi höra några av överlevarna berätta om sin upplevelse. Mest smärtsamt är det att höra Claire Wilsons egna ord om hur hon låg där på skolgården, höggravid och skottskadad, jämte sin döende pojkvän Toby.

betyg_4

Vaiana

Bästa filmerna 2017
Disneys Vaiana är en av de bästa filmerna från 2017.

Regi: Ron Clements, Don Hall, John Musker & Chris Williams
Manus: Jared Bush
Genre: Äventyr

Handling: Vaiana är dottern till hövdingen i en polynesisk stam. Hon har haft en livslång önskan om att segla bortom revet, dessvärre är detta förbjudet. När palmträden dör och fiskarna försvinner, ser Vaiana inget annat alternativ än att trotsa sin far och ge sig ut på havet i jakt på halvguden Maui. Han är den enda som kan återföra gudinnan Te Fitis stenhjärta, vilket kommer återställa balansen i naturen.

Motivation: Vackra miljöer, bra sångnummer och en spännande berättelse. Med Vaiana levererar Disney än en gång en riktigt bra animerad film.

betyg_4

Your Name

Foto: CoMix Wave Films

Produktionsland: Japan

Handling: Your Name handlar om landsbygdstjejen Mitsuha och Tokyo-killen Taki. Mitsuha är missnöjd med sitt strikta liv som dotter till byns borgmästare och vill inget hellre än att fly till Tokyo. Taki jobbar på en italiensk restaurang i storstaden och drömmer om nätterna att han är en tjej ute på landet. Saker och ting förändras när de plötsligt börjar byta plats och Mitsuha vaknar upp i Tokyo som Taki.

Motivation: Förutom fantastiskt visuella prestationer och ett lyckat återanvändande av ett gammalt koncept, finns det många lager att ta på i Your Name. Med magi och finess har Makoto Shinkai skapat något unikt och detaljrikt.

Betyg: 4.5

Darkland

Foto: Scanbox

Produktionsland: Danmark
RegiFenar Ahmad
Genre: Action, Drama

Handling: Premissen är ganska enkel. Zaid är kirurg och bor i en flott lägenhet med härlig utsikt tillsammans med sin gravida fru Stine. Zaids yngre bror Yasin mördas när ett rån går fel och Zaid släpper sin trygga vardag för att hämnas. Men om själva storyn är simpel, är filmskapandet raka motsatsen.

Manuel Conchas nya film Den enda vägen handlar också om två bröders relation och om hur långt man kan vara beredd att gå för att ställa allting till rätta. Även om Den enda vägen är väl utförd har Darkland en pampigare och mer episk ton, vilket återigen visar att Danmark är storebror när det kommer till filmskapande.

Motivation: Mycket snack kring filmen har varit att den är den nya Pusher och jag kan inte annat än att hålla med. Precis som Nicolas Winding Refns filmserie är den extraordinärt filmad och har stämningsfull, rafflande musik. Jag tänker speciellt på en klubbscen där ett rött sken känns överväldigande och magiskt.

Småstad

Stillbild från "Småstad"
”Småstad” är tillsammans med ”Sameblod”, ”Den enda vägen” och ”Exfrun” en av flera svenska filmer på listan över riktigt bra filmer 2017.

Produktionsland: Sverige
Regi: Johan Löfstedt, Anna Potter
Genre: Drama

Handling: När Björn och hans systrar röjer ur deras nyligen bortgångne fars hus hittar Björn något på datorn. Deras far har lämnat efter sig personliga videomeddelanden till var och en av syskonen. I klippen öser fadern kärleksförklaringar över sina barn, men han lägger även in uppmaningar om saker han tycker de bör ta tag i.

Motivation: De har varit många bra filmer 2017. Småstad är en av dem. Gränsen mellan dokumentär och drama är allt annat än skarp i Johan Löfstedts första spelfilm. Här flyter handlingen sömlöst mellan manusdrivna scener och gamla hemvideoinspelningar, vilket ger filmen en väldigt personlig touch.

betyg_4_5

Betyg: 5

Get Out

Get Out (2017)
Foto: Variety

Handling: Efter en effektiv inledning, introduceras vi för Chris (Kaluuya) och hans flickvän Rose (Williams). De är mitt uppe i att packa för sin helgresa till hennes föräldrar. Det är första gången Chris ska träffa dem och han är orolig för att de inte kommer att gilla att deras dotter dejtar en afroamerikan. Lantstället visar sig vara ett gods, som direkt ger mig kalla kårar.

Motivation: Regissördebutanten Jordan Peele levererar något av det smartaste jag har sett i skräckfilmsväg. Jag tror att vi får gå tillbaka till Roman Polanskis Rosemarys Baby (1968) för att hitta en film som lika otäckt skildrar paranoia.

The Salesman

Stillfoto från "The Salesman"
De bästa filmerna 2017. Det är knappast förvånande att Iran levererar några bra filmer 2017. ”The Salesman” är emellertid den bästa.

Handling: Det hela inleds med en ångestladdad scen där vi ser flera familjer fly sina lägenheter. Ett närliggande och pågående rivningsprojekt hotar att ödelägga deras hem. Glasrutor spricker och väggar är på gränsen till att raseras.

Det unga paret Rana (Alidoosti) och Emad (Hosseini) är drabbade. De får dock snabb hjälp av deras gode vän Babak (Karimi), som äger en lägenhet där hyresgästen under mystiska omständigheter har flyttat ut. Strax efter att Rana och Emad har gjort sig hemmastadda, blir Rana överfallen av en oinbjuden gäst. Oväntat och plötsligt ställs paret inför den svåraste tiden i sitt förhållande.

Motivation: Hur bra filmen än må vara skulle den inte fungerat utan de fenomenala skådespelarinsatserna. Taraneh Alidoosti och Shahab Hosseine fullkomligt briljerar i sina huvudroller. De har arbetat med Farhadi tidigare, men här överträffar de sig själva. När jag ser dem agera tänker jag inte på att de är skådespelare, bara två äkta människor med styrkor och brister.

Det har varit många bra filmer 2017. Håller du med oss om vilka som är de bästa filmerna 2017 eller har vi missat någon pärla?