BÄSTA FILMERNA 2017 – Här hittar du årets guldkorn!

I denna artikel, BÄSTA FILMERNA 2017, kommer vi på Filmtopp gemensamt att sammanställa de bästa filmerna som har Sverigepremiär under 2017. Listan kommer alltså att uppdateras med jämna mellanrum för att du alltid ska veta vilka av årets filmer som är extra sevärda.

LÄS OCKSÅ: Bästa filmerna 2015

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan:

  1. Filmen måste ha fått minst 4 ögon i betyg av någon skribent på Filmtopp.
  2. Filmen måste ha haft svensk premiär under 2017. Detta kan innebära att vissa filmer som tidigare har haft premiär utomlands slinker med.
  3. Filmen måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har gett höga betyg under årets gång, är filmerna sorterade efter bokstavsordning och betyg.

LÄS OCKSÅ: Bästa filmerna 2016

Efter stormen

Foto: TriArt Film
Foto: TriArt Film

Produktionsland: Japan
Originaltitel:
 Umi yori mo mada fukaku
Manus & Regi: Hirokazu Koreeda
Medverkande: Hiroshi Abe, Yôki Maki, Taiyô Yoshizawa m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 57 min

Handling: Ryota är en prisvinnande författare, men en kombination av skrikramp och spelberoende har ruinerat honom. Även om han är bedrövad över att alltid vara pank, är det den försämrade relationen till exfrun och sonen som är värst Det ska dock visa sig att han har vädergudarna på sin sida, som med hjälp av en tyfon för samman de tre, även om det bara är för en natt.

Motivation: Hirokazu Koreeda har visat tidigare att han är en mästare på att skildra trasiga familjerelationer. Fast vänta dig ingen Almodóvar här, för i Efter stormen lyckas han med konststycket att göra en mysig feel good-film av ett egentligen väldigt mörkt familjeöde.

betyg 4

Life, Animated (2016)

life-animated
Foto: NonStop Entertainment.

Produktionsland: USA
Regi: Roger Ross Williams
Manus: Ron Suskind
Genre: Dokumentär

Handling: I Life, Animated berättas den hjärtevärmande historien om hur Owens föräldrar lärde sig att kommunicera med sin autistiska son genom Disneys klassiska filmgestalter. Även i vuxen ålder möter Owen fortfarande varje skeende i livet med sina tecknade vänner vid sin sida, vilket också porträtteras.

Motivation: Den Oscarsbelönade regissören Roger Ross Williams målar nästan upp Owens livshistoria som en egen tecknad film, vars format vi återvänder till flera gånger under speltiden. Det gör att den ensidiga fokuseringen på Owen funkar, eftersom de mer tröga partierna bryts snabbt av med något lekfullt.

betyg_4

Moonlight (2016)

Moonlight

Produktionsland: USA
Regi:
 Barry Jenkins
Manus: Barry Jenkins, efter en bok av Tarell Alvin McCraney
Genre: Drama

Handling: ”Little”, Chiron, och ”Black” är alla namn på samma person beroende på vilken tidsperiod vi får följa honom. Moonlight är nämligen uppdelad i tre olika akter som utgör ett intimt påträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder. Filmen följer hans kamp om att finna sin plats i livet, med sin tvivlande sexualitet och stora osäkerhet på omgivningen

Motivation: Det finns några speciella sekvenser som stannar kvar hos mig. Dessa stunder, som ibland bara varar ett kort ögonblick, är djupt gripande. Som när Juan motvilligt erkänner sitt levebröd för Little. Eller de mörka partierna med Littles mamma, vars rolltolkning Naomie Harris skall hyllas för. Hennes vandring in i crackmissbruk med ett fullständig oförutsägbart beteende som följd, är de bästa scenerna i filmen.

betyg_4

Paterson

paterson_producers_interview_no_film_school_3

Produktionsland: USA
Manus & Regi:  Jim Jarmusch
Genre: Drama, Komedi

Handling: Busschauffören Paterson, som bor i staden Paterson, är huvudkaraktären i filmen med samma namn. Vi följer med honom i hans vardagliga rutiner under en hel vecka där han flitigt skriver poesi under rasterna på jobbet, tar ut hunden Marvin på kvällspromenader (egentligen knyter fast honom utanför en bar), och lever i ett sunt förhållande med sin bohemiska flickvän Laura. Mycket mer till narrativ finner jag inte i Paterson, men det är inte heller vad filmen eftersträvar.

Motivation: Det är nämligen inte bara Driver som övertygar. Golshifteh Farahani glänser som flickvännen Laura, men birollsinnehavarna Barry Shabaka Henley och William Jackson Harper sticker ut mest och bidrar till det härliga barhäng Paterson ägnar sig åt om kvällarna.

Jarmusch film upplevs som ett riktigt hantverk, varje detalj är uttänkt och utförd med precision.

betyg_4

Split

split två

Produktionsland: U.S.A.
Manus & regi: M. Night Shyamalan
Genre: Skräck, Thriller

Handling: Tre tjejer blir kidnappade och förs till en mystisk och dunkel lokal. Snabbt märker de att deras kidnappare inte enbart är långt ifrån frisk, men att han även lider av extrem personlighetsklyvning. Dennis (James McAvoy) som är en av hans farligare sidor, har ytterligare tjugotvå olika personligheter och tjejerna måste finna hjälp hos en av nån av de ofarliga sidorna för att överleva de farliga.

Motivation: Med Split leker M. Night Shyamalan med det oberäkneliga, och han gör det nästan uteslutande genom att lägga hela sin hand på McAvoy som på ett pricksäkert sätt hoppar fram och tillbaka mellan sina olika personligheter. Det känns som att även McAvoy gått all-in för det här projektet.

betyg_4

Småstad

småstad1

Produktionsland: Sverige
Regi: Johan Löfstedt, Anna Potter
Genre: Drama

Handling: När Björn och hans systrar röjer ur deras nyligen bortgångne fars hus hittar Björn något på datorn. Deras far har lämnat efter sig personliga videomeddelanden till var och en av syskonen. I klippen öser fadern kärleksförklaringar över sina barn, men han lägger även in uppmaningar om saker han tycker de bör ta tag i.

Motivation: Gränsen mellan dokumentär och drama är allt annat än skarp i Johan Löfstedts första spelfilm. Här flyter handlingen sömlöst mellan manusdrivna scener och gamla hemvideoinspelningar, vilket ger filmen en väldigt personlig touch.

betyg_4_5

Relaterade inlägg

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*