Superstjärnorna som försvann

Superstjärnorna som försvann

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 08:07 | Publicerad 28 mars 2015 kl. 16:03
ANNONS
ANNONS

Har du koll på vad de gör idag?

Idag har Filmtopp.se gjort en lista över före detta superstjärnor som aldrig kommer att få chansen till att göra en huvudroll i en storfilm (filmer som har produktionskostnader på 100-tals miljoner i budgetering) igen. Alla dessa föredettingar kan intyga att de hade nycklarna till kungariket, men att de blinda på framgång tappade bort dem.

Eddie Murphy i Snuten i Hollywood
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

När du är riktigt bra på det du gör, kan din popularitet vara enorm och alldeles underbar. Solandes i din egna framgång kan livet verka som en enda stor fest. Fråga bara en het skådespelare i Hollywood vad det innebär att vara riktigt eftertraktad när mängder av anbud bara haglar in. Men som superfilmstjärna gäller det att vara försiktigt. Bakom varje hörn väntar faror. Det enda som krävs är ett snedsteg och filmkritikerna kommer slå dig tillbaka och plocka bort ”superstar”-stämpeln. Helt plötsligt är det slut på de riktigt stora rollerna och rubrikerna.

Eddie Murphy

Glansdagarna: Under hela 80-talet och i början av 90-talet ansågs Eddie Murphy av många vara en rolig skådespelare. Med filmer som Ombytta roller (1983), Snuten i Hollywood I-III (1984-1994) och En prins i New York (1988) var Murphy en erkänd underhållare på biograferna. Vid sidan av skådespeleriet han hade dessutom hyfsad musikalisk karriär med hitlåten "Party All the Time", som största bedrift.

Filmvalet som gav knock-outen: In på 90-talet blev Murphys val av roller mer och mer lika varandra och på 00-talet gick det verkligen utför. Om The Adventures of Pluto Nash (2002) var ett varningsskott, var Norbit (2007) isberget som slutligen sänkte Murphys karriär. På senare år har det vi väl fått se med Murphy varit sågade komedier.

Kuriosa: Just nu pågår inspelning av Snuten i Hollywood 4. Av filmens budget att döma så snackar vi inte om en ny mastodontrulle.

John Travolta

John Travolta i Pulp Fiction
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Glansdagarna: John Travolta har haft turen att få uppleva två blomstrande perioder under sin karriär. Den första kom naturligtvis med tv-serien Welcome Back Kotter (1975-1979 som följdes upp med discofilmen Saturday Night Fever (1977) och klassikern Grease (1978). Den andra perioden kom tack vare Quentin Tarantinos legendariska Pulp Fiction (1994).

Filmvalet som gav knock-outen: Efter insatsen i Pulp Fiction fick Travolta återigen hyfsade anbud till de lite större filmerna som exempelvis Face/Off (1997). Den stora floppen kom med krigsfilmen Battlefield Earth (2000). Ju mindre sagt om denna film, desto bättre, men jag kan inte låta bli.

Battlefield Earth var baserad på boken Kampen om Jorden som gavs ut 1980. John Travolta älskade boken och drömde i decennium om att få filmatisera den. När filmen väl blev av, 20 år senare, var han för gammal för att få spela hjälten och fick istället spela filmens skurk. Travolta var även en av filmens producenter.

Battlefield Earth anses av många kritiker vara en av de sämsta storfilmerna som någonsin har gjorts. Filmen vann sju Razzia Awards (motsvarigheten till Oscarsgalan där de sämsta prestationer på film belönas), bland annat för sämsta film och 2005 gav Razzie Awards den ett specialpris för de 25 senaste årens sämsta dramafilm. Dessutom stämde filmens finansiärer produktionsbolaget Franchise Pictures för bedrägeri. Franchise förlorade tvisten och blev dömda att betala ett skadestånd på närmare 122 miljoner dollar och gick därefter i konkurs.

Fast John Travolta lyckades göra ett avtryck i Hollywood är han än idag en slocknad stjärna gömd i dunkel.

Kristen Stewart

Kristen Stewart i Twilight
Foto: Nordisk Film AB

Glansdagarna: Barnstjärnan slog igenom stort med Jodie Foster i Panic Room (2002) för att sedan springa igenom skogen med dåvarande pojkvännen Robert Pattinson i The Twilight Saga (2008-2012). Kristen var tonåringen som fick en kometkarriär.

Filmvalet som gav knock-outen: Det är ingen bra idé som skådis att göra en liknade roll som man är starkt förknippade med. Speciellt i en ännu sämre film. Snow White and the Huntsman (2012) var fallet från stjärnhimlen. Inte dämpades fallet av att Stewart medverkade i några halvljumma dramafilmer tiden därefter. Medan hon med största sannolikhet inte kommer få huvudrollen i någon kommersiellt lyckad franchise som Twilight igen, gör Kristen det bra i den lilla filmkretsen - indiefilmer.

Bioaktuella Still Alice (2014) är ett exempel på smalare film som Kristen gör en mindre roll i.

Taylor Kitsch

Glansdagarna: Med en av de stora rollerna i Friday Night Lights (2006-2011) fick Taylor Kitsch Hollywoods uppmärksamhet. Efter insatsen som Gambit i X-Men Origins: Wolverine (2009) var Taylor fast förankrad i rampljuset.

Filmvalet som genererade i en Knock out: Om Disneys haveri John Carter (2012) gav Kitschs karriär en vänstersmocka så var Battleship (2012) högerkroken som golvade Kitschs tid som A-skådis. Att under en sommar medverka i två kassafloppar blev helt enkelt för mycket för agenterna i Hollywood. Idag har karriären glidit över till att låna ut rösten till animerade filmer.

Tack vare en god prestation i tv-filmen Normal Heart (2014) samt att några av hans vänner jobbar på HBO, så har han faktiskt fått en roll i den andra säsongen av True Detective. Men dagarna som huvudrollsinnehavare i storfilmer, de är över.

Nicolas Cage

Nicolas Cage i Kick-Ass
Foto: Nordisk Film AB

Nicolas Cage gjorde sig ett namn genom att spela roller som framhävde både hans speciella gåtfulla personlighet och hans mer allvarsamma sida. Han har en Oscar för att bevisa det (för Leaving Las Vegas, 1996)

Glansdagarna: Cages karriär är svår att sätta fingret på. Han gjorde Face/Off (1997) i ena stunden och National Treasure (2004) i nästa, samtidigt som han lyckades få ihop en huvudroll i The Weather Man (2005) under tiden. Allt gick som på räls för Cage.

Filmvalet som genererade i en Knock out: Det spårade ur med den notoriskt värdelösa skräckfilmen The Wicker Man (2006), och snabbare än du kan säga "fiasko" försvann Cage från strålkastarljuset. Därefter har han gjort den ena floppen efter den andra och har än så länge inte lyckats resa sig, trots sin fina insats i Kick Ass (2010).

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL