Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Groot

Superkaraktärerna som förtjänar en egen Joker-film

Charlotte Brange | Lista
19 oktober 2019
Charlotte Brange | Lista
19 oktober 2019

Fritt fram för filmbolagen att låta sig inspireras av denna lista.

"Joker" är en film som både tog kritiker och publik med storm, och som redan nosat sig in på IMDb:s topp 15 av de högst rankade filmerna någonsin. En film som jag personligen tyckte lät överflödig när jag fick höra talas om den. Tre olika porträtteringar av samma karaktär på 11 år? Vill vi inte ha mer originalitet?

Joaquin Phoenix som Jokern.
Foto: Warner Bros.

Jokerns framgång kan bero på att berättelsen startar från början. Början på hans liv och hur han utvecklades till den knäppa, excentriska filur som vi idag ser i otaliga adaptioner. Vi vill som åskådare skrapa på ytan och komma närmare våra älskade hjältar (och skurkar) och relatera till deras misstag, känslor och allt annat som gör dem mänskliga.

Vi kunde bland annat se i ensemblefiaskot Suicide Squad hur det kan gå om ett gäng konstiga typer bara slängs på oss, utan någon som helst introduktion. De reduceras till platta, ensidiga karaktärer och är långt ifrån de där komplexa själar som vi gärna gottar ner oss i. Nu när Jokern till slut har fått en egen film, vilka är näst på tur att få stå i rampljuset?

Här är några karaktärer som jag tycker kan få en helt egen film:

The Riddler/Gåtan

Riddler, gåtan, skurk

Skojaren som Jim Carrey fick äran att gestalta i Batman Forever (1995) har alla möjligheter till att bära ett eget äventyr. Gåtfull och med stark personlighet, blir han en sorts allierad motpol till Jokern. Där Jokern vill skapa oreda och terror – är Riddler slug och blir som ett livs levande Cluedo.

I en värld där Escape rooms och deckarhistorier cementerats hos tittare i alla åldrar, hade hans allra egna film kunnat bli ett stort populärt mysterium med tvister och törnar. Det krävs en skarp manusförfattare och en förmåga att övertala Jim Carrey att återspela den vuxna versionen, eller om Hollywood mot alla odds lyckas jaga rätt på en lika bra kameleont!

Uppdatering: en av mina absoluta favoriten, Paul Dano, har blivit vald att spela The Riddler i den kommande Batmanfilmen med Robert Pattinson i titelrollen. Tror och hoppas på att detta kan bli bli en stor succé.

Hit-Girl

hit-girl, kick-ass

Jag tänker ignorera hafsverket Kick-Ass 2 och utgå från den första, briljanta filmen med sockersöta Chloé Grace-Moretz i rollen som världens kanske coolaste 11-åring. På många sätt tog stal hon showen från titelkaraktären Kick-Ass (en tonårig Aaron Taylor-Johnson) genom olämpliga svordomar, övervåld och ett vackert samspel med sin Batmanpappa (Nicolas Cage).

2015 var det planer på att Hit-Girl och hennes pappa "Big Daddy" skulle få sin egen film, men det projektet verkar ligga på is. Det finns mycket potential och kreativitet att hämta i detta så jag hoppas på att projektet snart plockas ner från hyllorna igen!

Groot

groot, guardians of the galaxy

Nu undrar ni säkert vad jag har rökt, men tänk er att få följa en med i magisk trädvärld à la enterna i Sagan om ringen? Animerad, barntillåten och med massvis av värme och söta djur. Jag ser en Avatar-lik sagomiljö framför mig och att vi får träffa Groots familj och hur hans väg in i Guardians of the Galaxy-gänget fick honom att till slut välja bort den trygga världen för att bli en, något visuellt träig, galaxpolis.

Superhjältefilmerna har ju allt mer krupit upp i åldrarna och räknas numer som filmer för 15+, så nu känner jag att vi delvis behöver lämna tillbaka serietidningarna till dess rättmätiga användare, barnen.

Female Furies

En vision om att samla alla Marvels superhjältinnor i en och samma film har det buzzats om i år. Nu när det dykt upp allt fler kvinnliga superhjältar i MCU så låter det faktiskt som en bra idé – om det görs rätt och med en duktig regissör. Ska vi istället titta på DC Comics så har de faktiskt ett riktigt powerteam som känns originella – Female Furies. Dessa har inget att göra med snarlika ordet för människor utklädda till djur, utan är en sorts kick-ass armé av kvinnor med olika egenskaper och styrkor.

DC har anlitat den fantastiska regissören Ava Duvernay (Selma, When They See Us) för att filmatisera The New Gods – ett projekt som baseras på serietidningen med samma namn, mer än så vet vi knappt ännu. Det är dock bekräftat att Female Furies ska dyka upp – och hur fräscht hade det inte känts med en helt ny värld, nya hjältar, av en av nutidens mest progressiva och hyllade regissörer.

Black Widow

Det är faktiskt äntligen en film på gång som är beräknad att få premiär på vårkanten 2020. Men det har tagit på tok för lång tid! Redan när Avengers hade premiär år 2012 fångades många av Natasha Romanoffs bad-ass-superhjältinna med skumt förflutet, den enda kvinnan i ett mansdominerad kollektiv.

Scarlett Johansson i titelrollen är ju heller ingen oinspirerande skådespelare, hon har fyra Golden Globes-nomineringar i bagaget och har både synts och hörts i mängder av både kvalitets- och pengakvantitetsfilmer. Marvel fortsatte dock att pumpa ur sig manligt ledda filmer och inte förrän nu fick de tummarna loss för att Black Widow ska få tillåtelse ge sig ut på eget äventyr.

Filmen kommer att utspela sig mellan Captain America: Civil War (2016) och Avengers: Infinity War (2018) och det sägs att den kommer att binda ihop säcken och ge tittarna den historien om Black Widow som vi alla längtat efter.

Vilka superkaraktärer vill du ska få en egen film?

För mer läsning, läs vårt kärleksbrev till Jokern.