Superhjältar på film

Superhjältar på film – Här är favoriterna

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Lista
13 december 2018
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Lista
13 december 2018

Patrik Borgefors tar sig an superhjältar på film och rankar sina favoriter.

Superhjältar är en kategori som är självklart nästan oändligt stor men också väldigt rolig och intressant, för ärligt talat: vem skulle inte vilja kunna flyga eller bli osynlig?

Att nämna alla superhjältar som finns skulle krävas att du skulle få sitta här och läsa i ca 120 minuter och kanske inte ens då har vi hunnit med alla så vi gör det lite enkelt, jag kommer här att nämna och ranka dem 6 superhjältar jag anser vara ”de bästa” och även nämna vilken film jag tycker ni ska se med just den (varje superhjälte har ju många filmer på sin lyra men för att göra det hela lite kortfattat så väljer vi bara en film).

Så, på plats 6 hittar vi Superman.

superhjältar på film
Foto: Warner Bros.

Och varför har jag valt att lägga honom sist då, jo... Han är frän på sitt sätt, men tycker han är lite pasé med sin röda mantel och sitt S på bröstet. Visst, han kan flyga, är oerhört stark, kan skjuta laser med ögonen, och trots det så är han superallergisk mot en grön sten (kryptonit) från hans hemplanet.

Han har på många sätt alla karaktärsdrag som en superhjälte behöver men tycker ändå han blir tråkig i längden.

Och film då...

Han är som sagt med i många filmer men min redaktör bestämde att jag bara fick välja en film så då måste jag nog välja Superman: The movie från 1978, med Christopher Reeve som Superman/Clark Kent.

Då var fortfarande superman häftig och fräsch och Mr Reeve är nog den som tolkar Stålmannen bäst, tycker jag.

Plats 5 då...

superhjältar på film

Där hittar vi våran alldeles egna asagud Thor.

Han är snygg, stark, har en skithäftig hammare och är ju faktiskt en gud. Men det är lite därför han hamnar på femteplats för mig för han är ju liksom redan självklar som superhjälte, han föddes ju liksom till att skydda mänskligheten och större delar av universum så han blir ju också lite tråkig i längden.

Den film som jag tycker är den bästa med Thor, han har ju några stycken som sagt, alla Avengers osv men jag måste nog ändå säga att Thor. Ragnarök från 2017 (eller Thor 3 som vi kan kalla den) är den bästa.

Han är ödmjuk, det är mycket mer humor i denna film än dem tidigare och man får även se en ”mänskligare” sida av honom i denna.

På plats 4 av bäst superhjältar på film hittar vi en man med alldeles för mycket pengar, på tok för mycket fritid och hjärna att kunna kombinera dessa till…

Robert Downey Jr. som Iron-Man – Superhjältar på film
Bild: Disney

Ja ni gissade rätt, Iron Man.

Jag tycker om när man tar en ”vanlig” människa och gör honom till något mer, som tex Tony Stark som har pengarna och hjärnan till att dra sitt strå för att hjälpa mänskligheten. Han är kaxig, dryg, oförskämd men ändå älskar vi honom, och säga vad man vill, men tror dem flesta skulle vilja ha en av hans rustningar.

Och av alla filmer så tycker jag nog ändå att Iron man (alltså den första filmen) som kom 2008 är den bästa, för att han har inte riktigt hunnit bli så arrogant än som i de andra.

På plats 3 svingar sig våran egna Spiderman in.

superhjältar på film
Foto: Columbia Pictures

En opopulär pojke som av misstag får superkrafter och väljer att försöka göra världen till en bättre plats, eller iaf New York. Han är häftig med sina spindelnät, sin styrka och smidighet men blir lite barnslig i slutändan.

Tycker aldrig de riktigt lyckats ”utveckla” Spiderman, han kommer alltid vara, för mig i alla fall, en frän superhjälte som fastnat i ”tonåren”. Och för mig så är ju Tobey Maguire den ”riktiga” Spider-man, så filmerna med honom anser jag är dem bästa, och av dem så väljer jag nog ettan där med från 2002.

Plats 2 då, jo där hittar vi igen en ”vanlig” person som sen får superkrafter och väljer att använda dem till något bra, Mr Captain America.

superhjältar på film

Han är inte överdriven så mycket, han är från början en vanlig man som får förhöjda krafter och väljer att använda dem på rätt sätt.

Steve Rogers (som Captain America heter) är en ödmjuk och förstående person, en person man kan relatera sig själv till.

Och av alla filmer han varit med i så måste jag nog ändå säga att första Avengers-filmen (The Avengers, 2012) är nog den som jag gillar bäst med Mr Rogers.

Och första platsen då...

superhjältar på film

Jag måste nog hålla med väldigt många andra filmkritiker på denna punkt, för även på min lista över bäst superhjältar på film så hamnar Batman på första plats.

Han är, liksom Tony Stark (aka Iron Man), också en man med för mycket pengar och intelligensen att använda de på rätt sätt. Bruce Wayne (som han heter) har inga superkrafter eller förhöjda sinnen, utan han är en helt vanlig man som tröttnat på samhällets slödder (eller i alla fall Gotham´s slödder) och tar saken i egna händer, han gör sig själv till en superhjälte.

Och av alla filmer som gjorts om Batman (tror vi pratar om ca 30 filmer) så skulle jag nog välja Batman Forever från 1995, med Val Kilmer som spelar Batman. Tycker att hans berömmelse har inte riktigt hunnit stiga åt skyarna och han är fortfarande en man som inte tar åt sig av äran.

Patrik Borgefors