Stockholm Filmfestival 2023 – 11 filmer du inte vill missa

Stockholm Filmfestival 2023 – 11 filmer du inte vill missa

Eric Diedrichs
07 november 2023 kl. 18:11

Flera spännande premiärer väntar

Lagom till Stockholm Filmfestival passar Filmtopps Eric Diedrichs på att rekommendera 11 filmer för festivalbesökarna att njuta av. Därefter följer en handfull bonustips.

I kväll invigs Stockholm International Film Festival och därefter kan filmälskare njuta av handplockade filmer från hela världen fram till den 19 november. Filmtopp är på plats för att bevaka årets festival och har, i vanlig ordning, lusläst programmet. Nedan följer våra rekommendationer på filmerna du inte vill missa.

Höjdpunkter på Stockholm Filmfestival 2023

Poor Things
Foto: Disney

Poor Things (Yorgos Lanthimos, 2023)

En av vår tids mest hyllade filmskapare, Yorgos Lanthimos, är tillbaka med en ny skruvad historia – denna gången baserad på en hyllad roman. Med Emma Stone, Mark Ruffalo och Willem Dafoe beskrivs detta som hans kanske allra roligaste film. Men också hans "sexigaste" – åtminstone om man ser till snittet på nakna kroppar i minuten. En feministisk odyssé som vi är rejält nyfikna på.

Priscilla
Foto: Nordisk Film

Priscilla (Sofia Coppola, 2023)

Jag har sagt det förr och jag säger det igen – ingen gör bättre film om rika, ensamma människor än Sofia Coppola. Nu tacklar hon Elvis unga hustru Priscillas liv (14 när de gifte sig) i skuggan av kungen av rock'n'roll. Sägs vara hennes bästa sedan Lost in Translation.

Reality
Foto: Filmtopp Int.

Reality (2023)

Med underbara Sydney Sweeney i spetsen och med högt betyg från Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna är förväntningarna givetvis astronomiska på Tina Satters drama Reality om en visselblåsares väg till fängelset. Missa inte!

Somliga går med trasiga skor (Magnus Gertten, Sverige)

Cornelis Vreeswijk har det sagts mycket om – men lite mer finns det att säga. Magnus Gertten har tagit del av nytt arkivmaterial med den älskade artisten för att sammanställa denna dokumentär. Vi hoppas på att få en spännande inblick i vem den fantastiske låtskrivaren egentligen var.

Dream Scenario
Foto: A24

Dream Scenario (Kristoffer Borgli, USA)

Nicolas Cage har haft en brokig karriär präglad av vilda succéer, usla dussinfilmer och en sagolik comeback. Numera är han mer än en skådespelare – han är ett fenomen. I Dream Scenario, som till och med verkar flippad för att vara en Nicolas Cage-film, spelar han en hjälplös man vars liv vänds upp och ner. Detta efter att han plötsligt börjar figurera i en massa främlingars drömmar.

Wildcat
Foto: Renovo Media Group

Wildcat (Ethan Hawke, USA)

Under åren har Ethan Hawke inte bara synts framför kameran utan även arbetat bakom den. Hans film Blaze, om countrylegenden Blaze Foley, var klart sevärd och vi hoppas att detta drama fortsätter i samma riktning. Här följer vi författaren Flannery O'Connors kamp med att få sin första roman publicerad.

The Curse (Nathan Fielder & Benny Safdie, USA)

En TV-serie och inte spelfilm. The Curse, som kommer till SkyShowtime, är skapad av Benny Safdie som senast låg bakom kritikerfavoriten Uncut Gems (2019). Här arbetar han med Nathan Fielder och Emma Stone för att berätta en galen historia om ett par vars förhållande krisar när en förbannelse förpestar deras liv samtidigt som de försöker bli med barn.

Monster
Foto: TriArt Film

Monster (Hirokazu Koreeda, Japan)

Med filmer som Min vackra stjärna (2022) och Shoplifters (2018) har Hirokazu Koreeda blivit en av vår tids hetaste regissörer. Nu är den japanske visionären tillbaka med ett rosat thrillerdrama om en mamma som kräver svar från en lärare efter att hennes son börjar bete sig märkligt.

Ethan Hawke och Pedro Pascal i Strange Ways of Life
Ethan Hawke och Pedro Pascal i "Strange Ways of life". Foto: BTeam Pictures

Strange Ways of Life (Pedro Almodóvar, Spanien)

Ethan Hawke och Pedro Pascal i en homoerotisk cowboyfilm signerad den spanske mästaren Pedro Almodóvar? Jo, man tackar! Strange Ways of Life är bara 31 minuter lång, men jag tycker definitivt att du ska se den. När Almodóvar är tillbaka med en film, då kollar man. Så enkelt är det bara.

All of Us Strangers
Foto: Disney

All of Us Strangers (Andrew Haigh, England)

Paul Mescal gav mig en sådan käftsmäll med fjolårets Aftersun att jag solkade som en skamsen hund i ett veckor. Trots detta tycker jag att du ska se hans nya film, All of Us Strangers. Inte för att jag har sett den ännu – för det har jag inte – utan för att det finns inga gränser för långt den irländske skådespelaren kan gå i karriären. Vi snackar en skådespelare av sällan skådad sort här. Dessutom är ju "hot priest" från Fleabag (Andrew Scott) med.

Syndabocken
Foto: TriArt Film

Syndabocken (Axel Petersén, Sverige)

Den enda svenska filmen på listan. Dramat Syndabocken verkar inte lite lovande med Joel Spira i huvudrollen och Axel Petersén bakom rodret.  I skuggan av Maltas brännande sol dyker lotterisvindlaren "Dimman" upp för att överraska sin forne vän nför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning.

Värda att hålla span på:

 • A Normal Family (Jin-ho Hur, Sydkorea)
 • Grace (Ilya Povolotsky, Ryssland)
 • Hollywoodgate (Ibrahim Nash'at, USA)
 • I Used to Be Funny (Ally Pankiw, Kanada)
 • In Flames (Zarrar Kahn, Kanada)
 • Are You There God? It's Me Margaret (Kelly Fremon Craig, USA)
 • Slow (Marija Kavtaradze, Litauen)
 • The Beast (Bertrand Bonello, Frankrike)
 • How to Have Sex (Molly Manning Walker, England)
 • Close Your Eyes (Victor Erice, Spanien)
 • Late Night With the Devil (Cameron & Colin Cairnes, Australien)

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker på Stockholm Filmfestival 2023.

NÄSTA ARTIKEL