Nya julfilmer 2020 – 11 bästa tipsen

Star Wars Lego – så dyra är samlarprylarna!

23 mars 2024 kl. 17:03

Filmtopp listar sju av de kändaste Star Wars-byggsatserna

Har du alltid undrat vilken film som det där Star Wars-legoskeppet du har egentligen kommer ifrån? Eller vilket av dina Star Wars-legoset som är dyrast, eller har flest bitar? Här kommer en lista med fakta om några av de kändaste byggsatserna.

För den som allra helst hade velat kliva in i Star Wars-filmerna är LEGO ett utmärkt alternativ. Genom flera ikoniska byggsatser får du chansen att leva dig in i olika scener från galaxen långt, långt borta. Men vilken film kommer de olika seten ifrån egentligen? I denna lista kommer vi ta en närmare titt på ett gäng välkända LEGO-satser och deras ursprung i Star Wars-universumet.

Flera av dessa LEGO-set finns också i mindre och simplare varianter, men vi har valt att ta med den mest detaljerade versionen av alla modeller. Många av dessa enorma set ingår i LEGOs "Ultimate Collector"-serie, som kännetecknas av exklusiva och extra stora set specifikt tillverkade med vuxna samlare som målgrupp. LEGO skriver själva på sin hemsida att om du söker efter ett LEGO-set till en filmfantast är det "Ultimate Collector"-serien du bör leta i.

Star Wars och Lego – så dyra är samlarprylarna!

Foto: Lego.com

7. R2-D2 (75308)

Antal bitar: 2314 st
Kostnad: 2849 kr
Känd från film: Syns i alla originalfilmer men dyker först upp i Star Wars Episode IV: A New Hope (1977).

Visste du att R2-D2 och hans kompanjon C-3PO är de enda karaktärerna som dyker upp i alla nio Star Wars-filmer? Han syns även i Rogue One: A Star Wars Story (2016) och i serien Star Wars: The Clone Wars (2008-2020) – Men inte i Solo: A Star Wars Story (2018). Detta set är perfekt för alla fans av den lilla hjälpsamma droiden, så varför inte skaffa en egen version av honom att ställa i bokhyllan.

 

Foto: Lego.com

6. X-Wing Starfighter (75355)

Antal bitar: 1953 st
Kostnad: 2849 kr
Känd från film: Star Wars Episode IV: A New Hope (1977), Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980) och Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983).

En X-Wing känner du enkelt igen på dess ikoniska X-form som bildas av de fällbara vingarna. En mindre men kanske ännu mer ikonisk byggsats med ett X-Wing-skepp är Luke Skywalkers X-Wing Fighter (artikelnummer 75301) men som dessvärre inte säljs ny längre. Modellen över Lukes skepp hade blivit minst på listan (med mariginal) med sina 474 delar, men å andra sidan går den att hitta så billigt som för 400 kronor på andrahandsmarknaden. 

 

Foto: Lego.com

5. Imperial Star Destroyer (75252)

Antal bitar: 4784 st
Kostnad: Säljs ej ny
Känd från filmStar Wars Episode IV: A New Hope (1977), Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980), Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983).

I Star Wars-filmerna får vi se en mängd olika versioner av Star Destroyer-skeppet. De olika varianterna inkluderar alltifrån Super Star Destroyern, som med sina 19 kilometer i längd var det största skeppet som the Galactic Empire någonsin byggde, till dem något mindre Cruiser-modellerna på 600 till 1 600 meter. Denna modell är också långt ifrån liten – den är över en meter lång och en dryg halvmeter bred. Dessvärre säljs inte denna modell heller ny längre, men verkar kosta mellan 8 000 och 14 000 kronor på andrahandsmarknaden.

 

Foto: Lego.com

4. Slave 1 (75060)

Antal bitar: 1996 st
Kostnad: Säljs ej ny
Känd från film: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980) och Star Wars Episode II: Attack of the Clones (2002).

Skeppet Slave 1 ägdes av de ökända prisjägarna Boba Fett och hans far, Jango Fett. Detta skepp har egentligen ett ganska märkligt utseende, då den ser ut att "flyga stående" och landar med motorerna pekandes neråt, vilket inte är helt vanligt. Även denna modell har tyvärr slutat säljas officiellt av LEGO men kan hittas på andrahandsmarknaden för mellan 4 000 och 7 000 kronor. Riktigt fina, oöppnade exemplar kan däremot sticka upp i femsiffriga priser.

 

Foto: Lego.com

3. AT-AT (75313)

Antal bitar: 6785 st
Kostnad: 9999 kr
Känd från filmStar Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980), Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983), Star Wars: Episode VIII The Last Jedi (2017).

Dessa massiva skapelser känner vi främst igen från det omtalade Battle of Hoth, när Luke och rebellerna använde bogseringskablarna från sina Snowspeeders för att snöra ihop benen på de attackerade monstermaskinerna. Denna LEGO-farkost är inte fullt så enorm som i filmerna, men trots detta landar modellen på över 60 centimeter i total höjd.

 

Foto: Lego.com

2. Millennium Falcon (75192)

Antal bitar: 7541 st
Kostnad: 9999 kr
Känd från film: Dyker upp i majoriteten av originalfilmerna men syns först i Star Wars Episode IV: A New Hope (1977).

Han Solos majestätiska Millennium Falcon är antagligen ett av de mest omtyckta skeppen i hela Star Wars-franchisen. Detta majestätiska fartyg finns i minst 5 olika LEGO-varianter och storlekar, men det största landar på över 7 500 bitar och inkluderar alla våra favoritkaraktärer som minifigurer – Han Solo (både som gammal och som ung), Chewbacca, Princessan Leia, C-3PO, Rey, Finn och BB-8.

 

Foto: Lego.com

1. Death star (10188)

Antal bitar: 3803 st
Kostnad: Säljs ej ny
Känd från film: Syns i nästan alla originalfilmerna men syns först i Star Wars Episode IV: A New Hope (1977).

Få LEGO Star Wars-set är mer ikoniska än Dödsstjärnan själv. Galaxens mest förödande supervapen är ett av, om inte det mest kända LEGO Star Wars-setet någonsin, med otroligt många detaljer trots sin förhållandevis låga mängd bitar. Alltifrån superlasern på utsidan till detaljer från scenen där huvudpersonerna fastnar i sopnedkastet finns med, tillsammans med inte mindre än 23 minifigurer. Setet nyproduceras tyvärr inte längre men går att hittas på många auktionssidor, även om oöppnade lådor kan kosta en bra bit över tio tusen kronor. 

 

För mer Star Wars-läsning, kolla in de 10 bästa musikstyckena från Star Wars eller de 5 mest udda karaktärerna i Star Wars-filmerna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL