Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
2000-talets 3 mest minnesvärda mordutredningar

2000-talets 3 mest minnesvärda mordutredningar

Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Lista
13 maj 2015
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Lista
13 maj 2015

Dags att lista thrillers!

Det är nu dags för mig att lämna rankandet av de bästa filmerna inom skräckgenren. Jag avancerar nu till den å så underbara thrillergenren! Jag gör det lätt för mig och mjukstartar med det charmiga temat "mordutredningar". Här är 2000-talets 3 mest minnesvädra mordutredningar på film.

3. Män som hatar kvinnor (2009)

man-som-hatar-kvinnor2
Foto: Nordisk Film AB

Film: Män som hatar kvinnor (2009)

Regi: Niels Arden Oplev

Med: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Sven-Bertil Taube m.fl.

Journalisten Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) åker till en ö för att ta reda på vad som hände med en flicka som försvann för fyrtio år sedan. Till sin hjälp har han den skicklige hackern Lisbeth Salander (Noomi Rapace).

Oplevs thriller följde upp Sveriges internationella succé Låt den rätte komma in (2008) och två år senare kom även David Finchers (Seven, Gone Girl) version – The Girl With the Dragon Tattoo (2011). Den amerikanska filmen är vass och i den överglänser Daniel Craig (Skyfall, Defiance) Nyqvist med sitt porträtt av Blomkvist. Men! Trots att den här generationens noir-mästare Fincher levererar en suverän remake, är jag stolt när jag säger att den svenska versionen är bättre.

Varför?

Noomi Rapace, så klart!

Rapace spelar den oerhört komplexa och inåtvända Lisbeth Salander som, med sina många sidor, stundtals är ännu mer intressant är själva berättelsen. Skådespelarmässigt är hon i säregen klass och det är inte konstigt att hon efter Millennium-trilogin har tjänat en biljett till Hollywood.

Män som hatar kvinnor är typiskt "gastkramande" och hela tiden intressant trots sin långa speltid (152 minuter). Den är så snyggt berättad att t.om. en överanvänd scen som "arkivläsningen på biblioteket" känns intensiv.

Med Paramounts enorma pengasatsning på Finchers dubbning (90 miljoner dollar) förstår jag hur svårt det är att köpa rätt hjärta och karaktär. Som The Beatles sjöng så bra: "Can't Buy Me Love".

"Män som hatar kvinnor" finns just nu tillgänglig på Viaplay.

2. Zodiac (2007)

Jake Gyllenhaal och Robert Downey Jr. i Zodiac
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Film: Zodiac (2007)

Regi: David Fincher

Med: Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo m.fl.

Tecknaren Robert (Jake Gyllenhaal) är besatt av att hitta San Franciscos ökände seriemördare – Zodiac.

I Zodiac är det mer kontorsjobb än vad som är typiskt för en utredningsfilm. Här rotas det i stora pappershögar med material som berör mördaren. Men I filmen undersöker inte Robert bara mord, men också sig själv. Besatt av att lösa ett av Amerikas kändaste fall genom tiderna, gör han en plågad vandring inom sig själv och finner ett eget inre mörker.

Precis som i Män som hatar kvinnor märks det tydligt att komplexa karaktärer gör bra filmer ännu bättre. En asocial men målmedveten Robert gör allt för att hitta Zodiac-mördaren och vi får lära oss vad priset för besatthet är.

Jag har sagt det förut: Zodiac är en thriller där detaljerna ger dig utrymmet att själv agera detektiv. Jag trodde först att jag hade stenkoll på berättelsens innehåll, men jag överrumplas fortfarande över hur många detaljer och ledtrådar jag kan fånga upp när jag ser om filmen.

Zodiac är inte bara Finchers bästa film, men också den näst bästa mordutredningen jag sett de senaste femton åren.

1. Memories of Murder (2003)

memories-of-murder_
Foto: Universal Pictures Nordic AB

Film: Memories of Murder (2003)

Regi: Joon-ho Bong

Med: Kang-ho Song, Sang-hyung Kim, Roe-ha Kim m.fl.

I en by under sent 80-tal sammanträder två sydkoreanska detektiver för att undersöka morden på ett flertal kvinnor. I en tid då de står utan bra teknologi, tvingas detektiverna utöva konservativa och brutala metoder i jakten på sin mördare.

Memories of Murder porträtterar människans bräcklighet och visar oss hur svaga som starka personligheter hanterar stress i en på liv- och dödsituation. Filmen är också med på vår lista över 10 Sydkoreanska filmer varje filmälskare måste se.

När desperationen kommer ifatt detektiven Park Doo-man (Kang-ho Song) blåser det till och hans redan hetsiga humör förvandlas till en tornado. Kvinnor dör som flugor och ledtrådarna är för få. Hur lång tid tar det innan du som mordutredare börjar skylla dig själv?

Memories of Murder är en väldigt smart berättelse och den ger mig tillräckligt med brödsmulor för att jag ska vara engagerad ända fram till limpans slut. Den gör sig unik med dess inlägg av mörk humor och vackra naturfoto. Den är därför 2000-talets mest minnesvärda mordutredning.

Kuriosa: En av reklamfilmerna som visas innan filmens DVD-meny är inspelad på videobolaget i Kalmar där jag har jobbat.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

NÄSTA ARTIKEL