Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Skräck på TV – Filmtopp listar!

Skräck på TV – Filmtopp listar!

Axel Diedrichs | Lista
26 maj 2017
Axel Diedrichs | Lista
26 maj 2017

Läskigt bra serier!

Varför är skräck på film och TV så oerhört populärt? En teori är att fenomenet låter oss möta våra största rädslor i en säker miljö. På senare tid har skräck spridit sig alltmer till TV, och Filmtopp granskar utbudet. Här listar vi både det som är bra och mindre bra och med jämna mellanrum uppdaterar vi innehållet.

Skräck
Foto: Starz

OBS: För att ta plats på listan, måste Filmtopp ha recenserat serien!

Slasher (2016- )

Slasher
Foto: Chiller

Slasher är stundtals komisk och ger mig känslan av att Aaron Martin medvetet utformat en parodisk berättelse.

Skapare: Aaron Martin

Med: Katie McGrath, Brandon Jay McLaren, Steve Byers m.fl.

Genre: Skräck

Handling: Tillsammans med sin man flyttar Sarah (Katie McGrath) till den lilla staden Waterbury för att ta över hennes mördade föräldrars villa. Det var under halloween för tjugo år sedan som en maskerad man styckade dem brutalt.

Gärningsmannen åkte fast, men när Sarah anländer till sitt nygamla hem börjar flera mord ske i staden. Alla av ”The Executioner”, en figur som kopierar stilen av Sarahs föräldrars mördare hade. Det dröjer inte länge innan Sarah inser att hennes familj är i stor fara och för att sätta dit ”The Executioner” måste hon gräva i hennes släktingars förflutna.

Motivation: Slasher är stundtals komisk, vilket ger mig känslan av att Aaron Martin medvetet utformat en parodisk berättelse. Men samtidigt finns det en ovisshet kring narrativet som lämnar mig fundersam. Är detta ett seriöst projekt eller inte?

Söker du riktig fulkultur, är Slasher ett utmärkt alternativ. Annars bör du hålla dig borta!

Ash vs. Evil Dead (2015)

Foto: Starz
Foto: Starz

Sam Raimis kultkoncept Evil Dead finn idag i nytt format. 

Skapare: Sam Raimi, Ivan Raimi, Tom Spezialy

Med: Bruce Campbell, Ray Santiago, Dana DeLorenzo, Lucy Lawless, Jill Marie Jones m.fl.

Genre: Komedi

Handling: När en demonisk förbannelse omvandlar människor till blodtörstiga varelser inser vi fort att Ash är ämnad att göra en sak, nämligen samma sak han gjorde för trettio år sedan… Tillsammans med sina två kollegor, Pablo (Ray Santiago) och Kelly (Dana DeLorenzo) ska Ash rädda världen ifrån förgörelse.

Motivation: Avsnitten är knappt trettio minuter långa men hittills gör de nog ingen besviken med mängden splatter och one-liners. Det är kul till en början men dessvärre är det bara actionhjältesekvenserna som är seriens kött och blod och handlingen förs långsamt framåt. De första två avsnitten flöt på bra när vi fick lära känna våra huvudkaraktärer och det fanns en drivkraft i berättelsen, men nu (efter fem avsnitt) håller jag på att tröttna. De avsnitt som vid slutet saknar en cliffhanger har gjort det svårt för mig att fortsätta på nästa.

Har du inte sett någon av filmerna behöver du inte rygga för att kolla på serien, den är nämligen så pass enkel att hänga med i och, som många producenter vill ha sina investeringar, anpassad för grottmänniskor.

LÄS OCKSÅ: Bästa TV-serierna 2017

Scream (2015- )

scream
Foto: The Weinstein Company

Under fyra ”Scream”-filmer har vi befunnit oss i den fiktiva staden Woodsboro där vi följt modiga Sidney Prescott (Neve Campbell) och hennes skräckinjagande äventyr tillsammans med journalisten Gale Weathers (Courtney Cox) och sheriffen Dwight Riley (David Arquette). Det är nu dags att gå vidare för att granska en ny modell av franchisen, nämligen MTV:s TV-serie Scream.

Skapare: Jill E. Blotevogel, Jay Beattie, Dan Dworkin

Med: Willa Fitzgerald, Carlson Young, John Karna m.fl.

Genre: Skräck

Handling: Vi befinner oss i skolmiljö i staden Lakewood och när en avslöjande Youtube-video som blottar två tonåringar blir viral kastas mångas liv om. Personerna som ligger bakom videon befinner sig under hot av en knivbeväpnad seriemördare bakom mask.

Motivation: Meta-känslan är densamma som i filmerna, och i första avsnittet säger en karaktär: ”You can’t do a slasher movie as a TV-series.”. Han pratar vidare om hur slasher-filmer gör sig bäst under korta tidsutrymmen och i regel har ju slasher-mönstret faktiskt sett ut så. Om jag inte har fel är MTV:s Scream den absolut första slasher-serien och det är kul att se att serien kan motbevisa påståendet och hålla måttet för en hel säsong. För trots att serien i mitt tycke är på för lik filmerna, finner jag ett underhållningsvärde.

Stalker (2014-2015)

stalker
Foto: CBS

Skapare: Kevin Williamson

Med: Dylan McDermott, Maggie Q, Victor Rasuk m.fl.

Genre: Thriller/Skräck

Handling: En detektivbyrå i Los Angeles är specialiserade på att investigera stalkers (förföljare).

Motivation: Stalker är en underhållande serie proppad med spännande mysterier. För varje avsnitt ges Larsen och Beth ett nytt fall att lösa samtidigt som serien utvecklar side-stories vars karaktärer ges större och större betydelse.

Bates Motel (2013-2017)

Recension: Bates Motel
Foto: A&E Television

Hur blev Norman Bates en psykopatisk mördare? I Bates Motel får vi en version av Normans förvandling till den person han är i Alfred Hitchcocks banbrytande skräckfilm Psycho.

Skapare: Anthony Cipriano, Carlton Cuse, Kerry Ehrin

Med: Vera Farmiga, Freddie Highmore, Max Thieriot m.fl.

Genre: Thriller/Skräck

Handling: Efter att ha mist sin make vill Norma (Vera Farmiga) tillsammans med sin tonårsson Norman (Freddie Highmore) börja om på nytt. De flyttar till den välomtalade småstaden White Pine Bay och öppnar ett motell.

Väldigt tidigt inser de att staden inte är vad den verkar och att den drivs av korrupta typer. Det som skulle bli en enkel omstart blir istället en kamp om att undvika trubbel och att ta upp sitt förflutna.

Motivation: Samtliga karaktärer bär på en mystik och ju mer deras hemlighetslager skalas av, desto mer spännande blir de. Säsongerna spar inte på krutet och de har varit spännande från första avsnittet.

Penny Dreadful (2014-2017)

Foto: HBO Nordic
Foto: HBO Nordic

Skapare: John Logan

Med: Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton m.fl.

Genre: Skräck, Fantasy

Handling: Den uråldriga ”ljuset mot mörkret”-kampen om liv och död får nytt liv i denna fantastiska säsong. Berättat ur ett viktorianskt London och ett cowboys mot indianer-härjat amerikanskt vilda västern tillbringar vi den avslutande säsongen av Penny Dreadful. Monster, demoner, häxor, vampyrer och andra övernaturliga väsen lyckas leverera en av årets bästa TV-serier.

Motivation: Den tredje och avslutande säsongen bjuder på helt fantastiskt skådespel. Eva Green och Rory Kinnear lyckas röra mig till tårar genom sina starka rollprestationer (flera gånger om dessutom) medan andra karaktärer bjuder på blodsprutande våld. En perfekt balans med andra ord. Om du antingen har ett begär av att se riktigt bra TV eller är det minsta intresserad av det övernaturliga så är det här en av de bästa säsongerna någonsin.

betyg_4_5

Stranger Things (2016- )

Winona Ryder som Joyce Byers Foto: Netflix
Foto: Netflix

Skapare: Bröderna Matt och Ross Duffer

Med: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie B Brown, Natalia Dyer m.fl.

Genre: Thriller/Skräck

Handling: I sann Spielbergiansk 80-tals anda får vi bekanta oss med ett gäng tolvåringar, en storasyster, en storebror, en mamma, en sheriff, ”ondingarna” och ett monster – alla samlade i den lilla orten Hawkings, Indiana.

Motivation: Är du van vid skräckfilmer är den aspekten av serien troligtvis småpotatis, men för skräckofober som mig själv fanns det ett par ”kämpiga” partier att ta sig förbi. Jag är trots det väldigt imponerad över resultatet, med två svagare avsnitt i början dras betyget ned från full pott till:

Har du tips på en bra skräckserie? Tveka inte på att höra av dig till oss!

 

NÄSTA ARTIKEL