De bästa TV-serierna 2017 – Filmtopp tipsar

Vilka är de bästa TV-serierna 2017? 

Utbudet med serier är kanske större än någonsin och konkurrensen är knallhård mellan de olika aktörerna. HBO Nordic och Netflix har börjat möta hårt motstånd från mindre bolag, som levererar allt bättre och bättre TV.  Därför är det fullt förståligt att det kan vara svårt att välja serie, men framför allt hitta rätt. Under årets gång  kommer vi på Filmtopp att uppdatera denna lista kontinuerligt med serier som har  fått varma betyg av våra kritiker.Vi hoppas verkligen att du som läser detta får upp ögonen för åtminstone ett par TV-serier du inte tidigare kände till.

Läs också: 2016 bästa TV-serier

Nu har halva året gått och här kommer vår lista med de bästa TV-serierna från 2017 – hittills!

Titlarna är sorterade efter betyg och bokstavsordning.

Farang


Distributör: C More
Skapare: Malin Lind Lagerlöf, Stefan Thunberg
Med: Ola Rapace, Louise Nyvall, Sahajak Boonthanakit m.fl.
Genre: Drama, thriller

Handling: Ola Rapace spelar bankrånaren Rickard, som tvingades lämna sitt kriminella liv i Sverige efter att ha vittnat mot sina kumpaner i efterdyningarna av ett tio år gammalt rån. Vittnesmålet resulterade i ett pris på hans huvud och han lever nu under skyddad identitet i Thailand. Han tvingades överge sin familj och vi tittare släpps in i handlingen när Rickards 15-åriga dotter, Thyra, söker upp honom.

Motivation: C More har lyckats väva samman en spännande premiss som till stor del vilar på Ola Rapaces breda axlar. Själva upplägget med en svensk thriller i Thailand är superintressant, speciellt med tanke på att Erik Leijonborg (Tusenbröder) återförenas med Rapace och regisserar ett gäng av avsnitten.

Prison Break: Sequel

Foto: Fox

Skapare: Paul Scheuring
Manus: Paul Scheuring
Med: Wentworth Miller, Dominic Purcell, Sarah Wayne Callies, Robert Knepper, Rockmond Dunbar, Amaury Nolasco m. fl.

Handling: Det har gått sju år sedan Michael Scofield dog. Theodore ”T-Bag” Bagwell släpps ut ur fängelset och mottar ett mystiskt brev, som han visar för Michaels bror, Lincoln. Det verkar som att Michael kanske inte är död trots allt. Svaret finns att få i Yemen, där en man som liknar Michael ryktas sitta i landets mest hårdbevakade fängelse. Med hjälp av C-Note och Sucre måste Lincoln nu gå till botten med vad det är som försiggår.

Motivation: I sina comebacker gör skådespelarna ett utmärkt jobb. Inte minst Robert Knepper som förgyller serien med sin rollfigur T-Bag. Det är levande och kreativt igen i denna säsong där vi introduceras för nya murar att ta sig över.

The Team

the team

Serie: The Team
Med: Lars Mikkelsen, Jasmin Gerat, Veerle Baetens m.fl.

Handling: The Team får vi följa tre utredare på internationell basis som undersöker en rad brutala mord, människohandel, slaveri och annan organiserad brottslighet i Europa. Serien ska ge en god bild över hur smuggling och handel av människor utövas runtom i Europa och den ena episoden är fulare än den andra.

Motivation: The Team är en serie du absolut borde se om du gillar thrillers. Fast den hade kunnat bli så mycket bättre om karaktärerna hade vidareutvecklats.

Ozark (2017)

Ozark
Foto: Netflix.

TV-serie: Ozark (2017)
Distributör: Netflix
Skapare: Bill Dubuque, Mark Williams
Med: Jason Bateman, Jason Butler Harner, Laura Linney, Sofia Hublitz, Skylar Gaertner m.fl.
Genre: Thriller, Drama

Ozark är ingen sensationell serie, men definitivt värd att titta vidare på. Den är inte endast en kriminalhistoria, utan har även ambitionen att tackla djupare teman. Den tydligaste jämförelsen jag kan göra är Breaking Bad där en familjefar också tvingas förvandlas till en osannolik kriminell för att överleva. Ozark har inte riktigt kommit upp i samma nivå än, men har absolut potential som jag verkligen hoppas förvaltas under kommande avsnitt.

Bäst: Jason Batemans överraskande register.
Sämst: Birollernas skådespel matchar inte huvudrollernas.

Läs den hela recensionen för Ozark här!

Feud: Bette and Joan

Susan Sarandon som Betty Davis och Jessica Lange som Joan Crawford i "Feud: Bette and Joan", en av de bästa tv-serierna 2017.
Susan Sarandon som Betty Davis och Jessica Lange som Joan Crawford i “Feud: Bette and Joan”, en av de bästa tv-serierna 2017.
TV-serie: Feud: Bette and Joan
Distributör: FX / HBO Nordic
Skapare: Ryan Murphy, Jaffe Cohen, Michael Zam
Med: Jessica Lange, Susan Sarandon, Judy Davis m.fl.
Genre: Drama

Handling: Feud: Bette and Joan handlar om Hollywoodgiganterna Bette Davis och Joan Crawford, som under inspelningen av Vad hände med Baby Jane (1962) gjorde allt för att sabotera för varandra och visa vem som var filmens verkliga stjärna.

Motivation:Feud är berättad på ett sätt som tar vara på den feministiska och åldersdiskriminerande kamp de båda skådespelerskorna stod inför. Det är också tydligt att Ryan Murphys tidigare succéer hos FX har gjort att de öppnat upp pengapåsen rejält; skådespelet, fotot och kostymerna är av högsta klass.

Ensemblen i Netflix nya serie Glow

Serie: Glow (2017)
Skapad av: Liz Flahive och Carly Mensch
Genre: Komedi, Drama
Med: Alison Brie, Ellen Wong, Marc Maron m.fl.

I 80-talets Los Angeles har skådespelerskan Ruth (Alison Brie) svårt att hitta ett jobb. I behov av pengar tar hon arbete som wrestlingbrottare i ett projekt med namnet Glow (Gorgeous Ladies of Wrestling), lett av av den alkoholiserade regissören Sam Sylvia. Tillsammans med tolv andra kvinnliga amatörer tvingas Ruth gå igenom små och stora hinder på vägen mot framgång i ringen.

Motivation: Även om humorn tar mest plats i serien är det de dramatiska scenerna som är mest intressanta. I det andra avsnittet vill Sam konstruera ett missfall med hjälp av en ketchupflaska. En scen som börjar lite komiskt men som snabbt blir väldigt mörk och magstark. Som tittare vet jag inte riktigt hur jag ska känna kring det. Samtidigt blir det den scen jag minns bäst.

Iron Fist

Foto: Netflix

Distributör: Netflix
Skapare: Scott Buck
Med: Finn Jones, Jessica Henwick, Jessica Stroup, Rosario Dawson m.fl.
Genre: Action, äventyr, drama

Handling: Iron Fist, eller Danny Rand (Finn Jones) som karaktären egentligen heter, försvann spårlöst tillsammans med sina föräldrar i en flygolycka över Himalayabergen. Hans pappa var tillsammans med sin i gode vän, Harold Meachum (David Wenham), delägare i ett stort läkemedelsföretag. När Danny Rand efter femton år plötsligt återvänder från de döda och dyker upp i receptionen vid sin pappas företag, som nu styrs av Harlods barn Joy och Ward Meachum, så är det ingen som tror honom. Skulle det vara sant innebär det att Danny är miljardär och majoritetsägare i företaget – ett faktum Joy och Ward Meachum inledningsvis inte är så förtjusta i.

Läs också: Recension – Iron Fist (2017-)

Motivation: När det kommer till Iron Fist som ett fristående verk enbart baserat på skådespelarinsatser, manus, foto, musik och så vidare så hade de inledande nio avsnitten varit värda en stark fyra av fem i betyg. De avslutande avsnitten ligger däremot närmare en svag trea – så mitt samlade betyg blir därför en:

Riverdale

Foto: Netflix

Distributör: Netflix
Skapare: Roberto Aguirre-Sacasa
Med: K.J. Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse m.fl.
Genre: Drama, Thriller

Handling: Vi får veta att under nationaldagen hamnar staden i chock efter att grabben Jason Blossoms oförklarligt har hittats död i en flod och flera misstänkta presenteras. När det är dags att återgå till skolbänken, dyker ett nytt ansikte upp – Veronica (Camila Mendes). Hon anpassar sig nästan omänskligt snabbt och eleven Jughead (Cole Sprouse), som gräver i Jasons fall, låter varken någon eller något gå obemärkt förbi. Han granskar ständigt, likt flugan på väggen, efter ett svar på vad som hände Jason och han tänker lösa gåtan, om det så blir det sista han gör.

LÄS OCKSÅ: 5 komediserier du måste se!

Motivation: Ur ett objektivt perspektiv känns Riverdale (än så länge) som en väldigt stark ungdomsserie, som hade fångat mig i yngre dagar. Den är otroligt effektivt berättat och alla ingredienser finns där, men ett par borde ha plockats bort…

Betyg: 4

Atypical

Stillbild från "Atypical"

Serie: Atypical
Distributör: Netflix
Skapare av: Robia Rashid
Med: Keir Gilchrist, Jennifer Jason Leigh, Michael Rapaport, Brigette Lundy Paine m.fl
Genre: Drama, komedi

Socialt missanpassade tonårskillar med luvtröja har vi haft gott om i film och TV under senaste åren, men få har vågat utforska ämnet lika starkt som Netflixs nya originalserie Atypical. Inte sedan Mr. Robot har jag sett en socialt missanpassad karaktär kännas så trovärdig som just Sam (Keir Gilchrist) i denna nya charmiga och viktiga serie.

På grund av sin autism har artonåriga Sam minst sagt svårt att passa in bland ”vanliga människor”. Hans stora intresse för Antarktisk hjälper inte heller direkt som isbrytare (no pun intended) när han försöker skaffa vänner eller charma tjejer.  Tillsammansamed sin enstöring till syster och sina två föräldrar, som kämpar för att hålla ihop sitt förhållande, försöker Sam få vardagen att gå så smidigt som möjligt. Något som blir svårt efter att hans psykolog föreslår att han ska börja dejta.

Big Little Lies

Stillfoto från "Big Little Liers". En av de bästa TV-serierna 2017.
Foto: HBO Nordic

Distributör: HBO Nordic
Skapare: David E. Kelley, Jean-Marc Vallée
Med: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Shailene Woodley m.fl.
Genre: Drama

Big Little Lies var med på min lista över de mest intressanta nya TV-serierna för året – och är tack och lov äntligen här för allmän beskådan. Med en stjärnspäckad rollista av sällan skådat slag och med samtliga avsnitt regisserade av Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, Wild) har Big Little Lies självklarhet som en av årets mest intressanta serier varit given enbart baserat på namnen knutna till projektet. Serien är en riktigt lyckad och spännande drama-serie.

Bosch (säsong 3)

De bästa TV-serierna 2017. Titus Welliver i Bosch. 

Distributör: HBO Nordic
Skapare:
Eric Overmyer
Med: Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Madison Lintz, Jeri Ryan, John Ales, Arnold Vosloo, Paul Calderone, Troy Evans, Gregory Scott Cummins m. fl.
Genre: Thriller, drama

Handling: När Bosch trovärdighet som vittne skadas under en rättegång resulterar det i att hans roll som stjärnvittne i en annan rättegång är underminerad. Samtidigt mördas en man, som misstänks för att ha mördat ett antal kvinnor. Bosch har jagat denna man i flera år, ibland på sin egen tid, med egna resurser. Han har inte helt rena händer och måste göra sitt bästa för att inte bli misstänkt för mordet. Han får även ett nytt fall, där en veteran mördats.

Motivation: De berättelser som målas upp är komplexa. Man kan inte se de samband som poliserna ser på en gång. Det jämna berättartempot gör att man, med jämna mellanrum, får aha-upplevelser, som gör sambanden kristallklara. Karaktärsporträtten och berättelserna som målas upp är bättre än någonsin.

Love (säsong 2)

Stillfoto från "Love"
Foto: Netflix

Distributör: Netflix
Skapare: Judd Apatow, Lesley Arfin, Paul Rust
Med: Gillian Jacobs, Paul Rust, Claudia O’Doherty m.fl.
Genre: Drama, komedi, romantik

Handling: Säsong två tar vid direkt där den första slutade, på parkeringen utanför bensinmacken. Vi kastas till och med några sekunder bakåt i tiden och får se de avslutande 30 sekunderna igen – men istället för att tona ut till eftertexter, fortsätter scenen med att de båda slutligen bestämmer sig för att diskutera saken vidare hemma hos Mickey (Gillian Jacobs). Det visar sig att hennes australiensiska roommate, till vardags försiktig och tillbakadragen, är enormt högljudd vid sex vilket gör att det inte är det bästa stället att föra en seriös diskussion på.

Därefter fortsätter avsnittet att slussa Mickey och Gus (Paul Rust) från ställe till ställe med allt högre insatser vid varje ny plats. Ett klassiskt komedi-knep möjligtvis, men samtidigt förs enormt välskrivna och naturliga dialoger mellan våra båda huvudkaraktärer.

LÄS OCKSÅ: Blir det en säsong 2 av Big Little Lies?

Motivation: Det finns två saker som lyfter Love över de slentrianmässiga vardagsserierna som tar upp liknande teman. För det första har Gillian och Paul verkligen lyckats få till en perfekt kemi tillsammans. Det råder ingen tvekan om att de båda är väldigt duktiga skådespelare, men de har fått till en kemi utöver det vanliga. För det andra låter Love sig leka med att vara en serie både innanför ramen av manusskrivande efter mallar samt att skita fullständigt i dem.

Silicon Valley (säsong 4)

Foto från Silicon Valley. En av de bästa TV-serierna 2017.
Foto: HBO Nordic

Distributör: HBO Nordic
Skapare:
John Altschuler, Mike Judge, Dave Krinsky
Med: Thomas Middleditch, T. J. Miller, Kumail Nanjiani, Martin Starr m.fl.
Genre: Komedi

Handling: Vi introduceras för Pied Pipers nya Piperchat. Appen ökar kraftigt i popularitet, men Richard och hans vänner behöver desperat investerare för att hålla den vid liv. När Richard söker hjälp från en gammal bekant börjar resten av gänget ifrågasätta hans roll som vd för företaget.

Motivation: Silicon Valley är en riktigt smart skriven serie. Största styrkan ligger dock klart i skådespelarprestationerna. Inledningen på säsong fyra går inte ifrån detta framgångsrika mönster. Redan i första scenen visar huvudskådespelarna upp sin fantastiska kemi. Alla får synas och höras. Det är näst intill omöjligt att avgöra vem av dem som är roligast.

Fargo (Säsong 3)

Titel: Fargo
Regi: Noah Hawley
Antal säsonger: 3
Antal avsnitt: 30
Med: Martin Freeman, Billy Bob Thornton, Patrick Wilson m.fl.

Handling: Serien Fargo är en reboot på bröderna Coens Oscarsbelönade klassiker från 1996 med samma namn.

The Handmaid’s Tale

The Handmaiden's Tale. En av de bästa tv-serierna från 2017.
Foto: HBO Nordic

Distributör: HBO Nordic
Titel: The Handmaid’s Tale
Regi: Bruce Miller
Antal säsonger: 1
Antal avsnitt: 10
Med: Elisabeth Moss, Ann Dowd, O-T Fagbenie m.fl.

Handling: Staden Gilead står inför miljökatastrofer och ett snabbt sjunkande födelsetal och leds av en galen, fundamentalistisk regim som behandlar kvinnor som statlig egendom. Som en av de få återstående fertila kvinnorna är Offred (Elisabeth Moss) en tjänarinna i överbefälhavarens hushåll, en av de kvinnor som tvingas till sexuellt slaveri i ett sista desperat försök att befolka en ödelagd värld.

I detta skrämmande samhälle, där ett enda ord kan innebära döden, rör sig Offred mellan överbefälhavare, deras elaka fruar, Martor, och andra tjänarinnor – där alla kan vara spioner för Gilead – med ett enda mål: Att överleva och hitta den dotter som har tagits ifrån henne.

Trolljakten (Säsong 1)

Poster till Trolljakten. En av de bästa TV-serierna 2017.
Foto: Netflix. Trolljakten är en av de bästa TV-serierna 2017.

Distributör: Netflix
Skapare: Guillermo Del Toro
Med: Anton Yelchin, Kelsey Grammer, Lexi Medrano, Ron Perlman m.fl.
Genre: Animation, Äventyr

Handling: Jim Lake jr. och hans bäste vän Toby är de typiskt töntiga eleverna på ett vanligt amerikanskt High School, som bara hänger med varandra och oroar sig över saker som ungdomar gör i den åldern. Jim är i hemlighet hopplöst förälskad i en av de populära tjejerna på skolan, Claire. Claire växer tacksamt fram som seriens starka kvinnliga förebild i en i övrigt mansdominerad ensemble. Kelsey Grammer agerar fadersfigur i trollformat och Ron Perlman  agerar ondskefullt troll.

Motivation: Om jag försöker mig på en liknelse så skulle jag vilja påstå att Trolljakten är ett kärleksbarn av Buffy the Vampire Slayer och Stranger Things med en hint av Del Toros tidigare skapelse Pans Labyrint (2006). Det råder ingen tvekan om att han har en förkärlek för monster av olika slag, vi får stöta på en uppsjö av olika typer av troll, onda väsen och trädgårdstomtar.

betyg_4_5

Detta var vår lista med de bästa TV-serierna från 2017. Saknar du någon? Vi kommer att uppdatera inlägget med jämna mellanrum, så håll ögonen öppna! 

Eric Diedrichs

Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Latest posts by Eric Diedrichs (see all)