Nu på bio

Det senaste på biofronten!

John Travolta

7 skådespelare som är scientologer

Sofia Olovsson | Lista
01 maj 2021
Sofia Olovsson | Lista
01 maj 2021

Har du koll på dessa skådisar som är medlemmar inom scientologin?

Scientologin är en religiös rörelse som grundades 1952 av författaren L. Ron Hubbard. Religionen går ut på att hitta lycka och lära sig hantera livsproblem genom att utöva flera metoder och kurser som erbjuds mot betalning – och den har blivit känd för att locka till sig väldigt många kändisar!

Scientologin anses av många vara en ytlig religion som mestadels handlar om att lura folk på pengar. Många anser även att religionen bara är till för de som har pengar då det kostar för att kunna ta sig vidare i de olika nivåerna inom rörelsen.

Men det är inte heller någon hemlighet att religionen lockar till sig en hel del anhängare – och bland dem finns en och annan känd skådespelare.

De flesta känner nog till att Mission: Impossible-skådisen Tom Cruise är en av alla människor som utövar scientologi, men han är som sagt långt ifrån ensam!

Här är sju skådisar som är scientologer:

Tom Cruise

Tom Cruise
Foto: Paramount Pictures

Tom Cruise är en av Hollywoods största stjärnor. Med filmer som Mission: Impossible, Top Gun och Jerry Maguire så är det kanske inte så konstigt. Han är, som många säkert vet, en medlem inom scientologin. Han har varit del av religionen sedan 1990-talet är än idag en fortsatt troende. 

Elisabeth Moss

Elisabeth Moss
Foto: HBO Nordic

Elisabeth Moss gjorde sig känd över världen med rollen som Offred i den hyllade serien The Handmaid's Tale. Idag har hon en hel del filmer och serier i bagaget och är, precis som Cruise, en medlem i scientologerna.

Likt många andra växte Moss upp inom religionen och sägs ha klarat alla kurser redan vid åtta års ålder. Hon är en fortsatt trogen medlem. 

RECENSION: The Handmaid's Tale (säsong 4, avsnitt 1-3)

Michael Peña

Michael Pena
Foto: Walt Disney Studios

Michael Peña är känd för sina roller i filmer som American Hustle, Crash och Ant-Man, och han har även synts till i Clint Eastwood-filmen The Mule. Peña har varit en medlem i scientologerna sedan 2000 och är fortsatt troende än idag. 

Nancy Cartwright

Nancy Cartwright
En ung Cartwright i Twilight Zone. Foto: Warner Bros.

Nancy Cartwright är det inte alltför många som har sett till, men de flesta har definitivt hört henne. Hon är nämligen rösten bakom den ikoniska Bart Simpson-karaktären i tv-serien The Simpsons. Hon har dock synts i en och annan film, som exempelvis Twilight Zone: The Movie.

Cartwright växte upp som katolik, men valde 1991 att gå över till scientologin. År 2007 donerade hon över tio miljoner dollar till rörelsen – något som blev väldigt omtalat, både positivt och negativt. 

Giovanni Ribisi

Giovanni Ribisi
Foto: 20th Century Fox

Giovanni Ribisi är en skådis som gjort många roller i sina dagar. Han har bland annat synts till i serien Vänner, men också i James Camerons Avatar. Ribisi har vuxit upp inom scientologin och hans föräldrar är kända för att vara några av religionens mest trogna utövare. Ribisis dotter har däremot lämnat rörelsen efter att ha känt sig besviken på dess metoder. 

Laura Prepon

Laura Prepon
Lionsgate Television

Laura Prepon är känd för rollen som Donna Pinciotti i den ikoniska tv-serien That '70s Show. Hon spelar även en av huvudrollerna i serien Orange is the New Black tillsammans med Taylor Schilling. Prepon har varit en trogen medlem i scientologerna sedan 1999, och hon har en och annan gång fått kritik för sin roll i Orange is the New Black där hon spelar en lesbisk kvinna – något som går emot scientologernas värderingar.

John Travolta

John Travolta
Miramax Film

John Travolta känner nog många igen från musikalfilmen Grease och den tokhyllade Quentin Tarantino-filmen Pulp Fiction. Han har varit medlem i scientologin sedan mitten av 1970-talet. Även han fick en del kritik efter att ha erkänt att sin son dog på grund av anfall som var kopplade till autism, vilket sägs vara en av sjukdomarna scientologerna inte erkänner.

Travoltas bortgångne fru, Kelly Preston, var också en del av rörelsen. 

VIDARE LÄSNING:

12 roliga fakta om Mission: Impossible

 

 

 

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL