Skådisar jag vill dejta på alla hjärtans dag

Skådisar jag vill dejta på alla hjärtans dag

Nathalie Leth
Uppdaterad 11 februari 2021 kl. 11:24 | Publicerad 14 februari 2020 kl. 19:00

En romantisk middag, lite tända ljus, och så jag och mina favoritskådespelare.

Vi har alla våra skäl bakom vilka våra favoritskådespelare är. Dessa är några som med hjälp av sin talang och sitt hjärta har stulit mitt!

Adam Driver

Adam Driver i Paterson
Foto: Amazon Studios.
Innan Star Wars-serien hade jag, säkert likt flera andra, noll koll på vem denna herren var. Redan vid den andra filmen jag någonsin såg med honom, nämligen Paterson, kunde jag känna hur mycket jag älskade hans talang. Det var just det totala ombytet från den rasande Kylo Ren till den bomullsmjuka Paterson som trollband mig. Vid BlacKkKlansman så kände jag att jag kunde konstatera klart och tydligt att Adam Driver hade letat sig in i mitt hjärta och inte kommer att flytta sig.
 
Favoritfilm: Paterson.

Winona Ryder

Winona Ryder i Heathers
Foto: New World Pictures
När jag läste om hur Winona på allra syrligaste sätt hade avhyst en kvinna som bad om autograf då denne hade mobbat henne under deras gemensamma skolgång, blev jag imponerad. Detta tillsammans med att jag såg den vrickade filmen Heathers ledde till att jag ohjälpligt föll för denna fantastiska kvinna. Ej att förglömma hur vacker roll hon har i Edward Scissorhands.
 
Favoritfilm: Heathers.

Ryan Reynolds

Ryan Reynolds i Definitely Maybe
Foto: Universal Studios
Min absoluta favoritfilm i hela världen är Definitely, Maybe. Ryan Reynolds har huvudrollen i denna så det säger sig självt att han är en av mina favoriter. Efter hans stora break i Deadpool har han dessutom synts mer på Hollywood-kartan. Jag är dessutom otroligt road av hans humor på Twitter och Instagram och avundas dem som får ha denna skojiga människa i sin umgängeskrets.
 
Favoritfilm: Definitely, Maybe.

Rachel Weisz

Rachel Weisz (till höger) i Definitely, Maybe
Foto: Universal Studios
Definitely, Maybe fick även upp mina ögon för dödscharmiga Rachel Weisz. Hennes karaktär Summer Hartley kan mycket väl vara en av mina favoritkaraktärer någonsin. Summer är otroligt självständig och äventyrlig men ändå kärleksfull. Sedan är Rachel ju dessutom enormt talangfull i så många fler filmer, så som The Constant Gardener och The Favourite bara för att nämna några!
 
Favoritfilm: Definitely, Maybe.
 

Mark Ruffalo

Mark Ruffalo (i mitten) i Shutter Island
Foto: Paramount Pictures
När jag efter Definitely, Maybe gick in i en Rachel Weisz-period så fick jag för mig att se en film som heter The Brothers Bloom. Där spelade hon mot de två huvudbröderna, varav ena var Mark Ruffalo. Jag måste erkänna direkt att det var hans lena röst som jag fann beroendeframkallande. När jag så småningom gick in i en ny period, min Mark Ruffalo-period, kunde jag fastslå att hans skådespelarinsatser kunde variera på från bra till mindre bra. Men hans röst och framförallt aktivism för miljön och mänskliga rättigheter gör honom ändå till en värdig kandidat i denna lista.
 
Favoritfilm: Shutter Island.

Emma Stone

Emma Stone i Easy A
Foto: Screen Gems
Så som Emma Stone spelar i filmen Easy A föreställer jag mig att hon är i verkligheten. I denna filmen är hennes karaktär Olive oerhört intelligent, rolig och ibland mänskligt svag, hon är alltså ingen ”Mary Sue”, men möter motgångar med nyvunnen styrka. Det är ofta sådana roller hon väljer, det kan vi även se i filmerna The Help, La La Land och Battle of the Sexes. Av alla skådespelare på min lista så är det Emma Stone som jag tycker är mest inspirerande, från kvinna till kvinna.
 
Favoritfilm: Easy A.

Ryan Gosling

Ryan Gosling i Lars and the Real Girl
Foto: Metro-Goldwyn-Meyer
En skådespelare som Emma Stone spelat mot mer än en gång är Ryan Gosling. Deras kemi på duken får mig att dagdrömma om vilket fantastiskt par de två är i verkligheten men Gosling förstör allt genom att kila stadigt med Eva Mendes istället. Nåja. Han är oavsett på egen hand även han en makalöst bra skådespelare, även om han ofta väljer roller med stenansikten, t.ex i Drive, Bladerunner 2049 och First Man, är han tillräckligt mångsidig för att kvalificeras som favorit.
 
Favoritfilm: Lars and the real girl.

Willem Dafoe

Willem Dafoe i Grand Budapest Hotel
Foto: Fox Searchlight Pictures
Det var märkligt nog i ett tv-spel som jag upptäckte fantastiska Dafoe, nämligen i Beyond: Two Souls. Det var första gången jag kom i kontakt med ett spel som använde sig av skådespelare som animerade karaktärer och jag fann det hela otroligt fascinerande. Allt sedan dess har han aldrig gjort mig besviken utan glänser som den stjärna han är, gång på gång!
 
Favoritfilm: The Grand Budapest Hotel.
 

Amy Adams

Amy Adams i Nocturnal Animals
Foto: Focus Features
Om det är något som jag älskar så är det människor med många talanger. Amy Adams kan både sjunga och vara grym skådespelare, det fick jag lära mig i Förtrollad. Och även om hon har gjort ett strålande jobb kontinuerligt så önskar jag att hon väljer andra roller än ”oerhört olycklig med problem att ställa ner spritflaskan". Något vi sett mycket av i Arrival, Nocturnal Animals och Sharp Objects som alla tre kom väldigt tätt i följd. Missförstå mig rätt, hon är felfri i dessa roller, men hon är alldeles för intressant som skådespelare för att fastna i detta spåret. Det har hon bevis för, hon har nämligen hela sex Oscarsnomineringar på sitt CV!
 
Favoritfilm: Nocturnal Animals.

Keanu Reeves

Keanu Reeves i John Wick
Foto: Summit Entertainment
Jag är förmodligen långt ifrån ensam i världen om att avguda Keanu Reeves. Han är en jordnära person som är mer ”en av folket” snarare än en del av Hollywood-maskinen. Karln har upprepade gånger visat prov på vilken gåva han är till världen med sina wholesome citat, gärningar och sin generositet. Huruvida han är lika underbar som skådis kan man ju diskutera, men visst kan vi väl hålla med om att John Wick är sjukt bra?
 
Favoritfilm: John Wick.

Emily Blunt

Emily Blunt (till höger) i The Adjustment Bureau
Foto: Universal Pictures
Denna brittiska talang stal mitt hjärta när jag såg The Adjustment Bureau. Som jag tidigare nämnt så är jag svag för människor med multipla talanger och i denna filmen är hon en fantastisk balettdansös. Man kan tro att hon har dansat hela livet men hon lärde sig enbart för denna filmen. När hon dessutom sparkade alien-rumpa som den hårdnackade Rita i Edge of Tomorrow så makade hon sig in på denna listan för gott.
 
Favoritfilm: The Adjustment Bureau.

Michael Shannon 

Michael Shannon i 99 Homes
Foto: Broad Green Pictures
Den första filmen jag kan minnas att jag såg honom i var Take Shelter. Varken filmen och hans karaktär var någonting jag överhuvudtaget tyckte om där och då. För precis som med kaffe så är Shannon någon man måste lära sig att tycka om. Allteftersom föll jag mer och mer för hans ofta fullständigt labila och störda karaktärer. I dagsläget blir jag faktiskt nästan lite besviken om han inte gör något totalt galet. Enligt historiken i denna listan så brukar jag föredra när skådespelare är mångsidiga kameleonter, men i Michael Shannons fall hoppas jag att han aldrig släpper sin inre psykopat. Han är alldeles för underbar som han är.
 
Favoritfilm: 99 Homes.

Jake Gyllenhaal 

Jake Gyllenhaal i Nocturnal Animals
Foto: Focus Features
Har man känt mig i fem minuter så vet man att min absoluta älsklingsskådespelare är Jake Gyllenhaal. Jag började lägga märke till honom efter Brokeback Mountain men det var först i Prisoners som jag insåg vilken bra skådespelare han är. När jag då snöade in mig på honom och köpte allt som hade hans namn på sig kom jag över Enemy. Och det var där och då som han våldsamt sparkade ner min dåvarande favorit, nämligen tidigare nämnda Ryan Reynolds, till sin andraplats. Jake känner jag som en skådespelare som struntar i hur stor filmen kommer att bli, utan väljer roller som han själv vill göra. Detta leder såklart till varierad kvalitet på de färdiga produkterna han medverkar i, men det rubbar inte hur oupphörligt intressant han är.
 
Favoritfilm: Nocturnal Animals.
 
För mer läsning, se min lista med Jake Gyllenhaals 10 bästa rollprestationer.
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL