Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fem grymma konsertfilmer

Fem grymma konsertfilmer

Dennis Johansson | Lista
10 oktober 2016
Dennis Johansson | Lista
10 oktober 2016

Ikoniska konserter fångade på film.

Musik och film kombinerat kan nog vara det ultimata mediet. Detta är tydligt i form av väl utförda musikvideor eller helt enkelt bra musikanvändning i filmer. Men i vissa fall finns det en sak som utklassar allt, konsertfilmer. Har du inte möjlighet att se ett av sina favoritband live så är konsertfilmer ett grymt alternativ för att uppleva musik och komma närmre sina favoriter. Perfekt för att mysa till, nu i höstkylan.

The Concert in Central Park

För att börja med ett av de mest ikoniska live-framträdanden någonsin. Paul Simon och Art Garfunkel återförenas 1981 och gör en gratiskonsert i Central Park inför cirka 500 tusen åskådare. Vad finns det att inte gilla?

Pink Floyd: Live at Pompeii 1971

Inte bara innehåller den låten Echoes, enligt mig den bästa låten som skapats, men att se Pink Floyd som uppträder live utan publik bland ruiner i Pompeii är ett måste för alla Floyd-fans. Dessutom innehåller konsertfilmen intervjuer med bandmedlemmarna och klipp från när de arbetade på The Dark Side of the Moon. Filmen har getts ut i flera utgåvor. Directors cut som släpptes 2003 kan verkligen rekommenderas. Den innehåller nämligen en hyllning till en viss synkning med låten Echoes och filmen 2001: A Space Odessey.

Concert for George

En lång kväll med mängder av känslosamma hyllningar till den bortgångne Beatlen från artister som Eric Clapton, Ravi Shankar, Ringo Starr och Paul McCartney. Ett magiskt ögonblick delas av McCartney och Clapton i refrängen på George Harrisons låt "Something". 

Where the Light Is: John Mayer Live in Los Angeles 2007

John Mayer är en av mina absoluta favoritartister, så utan tvekan får han sig en plats på denna listan. Vad som gör Where the Light Is så bra är det faktum att den är genialt uppdelad i tre delar. Akustisk, blues och rock. Mayer var verkligen på tårna under den kvällen. Denna konserten kommer jag att se om en och en annan gång under de kommande höstkvällarna.

Queen Live at Wembley Stadium 1986

Om inte det här är den bästa konserten som någonsin ägt rum? Vissa anser att Queens korta framträdande på Live Aid 1985 var snäppet vassare, men enligt mig tog Freddie Mercury och hans bandmedlemmar det hela ett steg längre året därpå på Wembley. Live-musik när den är som bäst.

För mer musiknostalgi, se listan med de bästa låtarna i Hitlåtens historia

NÄSTA ARTIKEL