Wes Anderson – Sju saker du inte visste om regissörens filmer

Wes Anderson – Sju saker du inte visste om regissörens filmer

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 11:07 | Publicerad 14 juli 2016 kl. 18:07
ANNONS
ANNONS

Rolig fakta om Wes Andersons filmer!

Jag hade kunnat säga att jag skriver den här listan för att jag håller på att se om Wes Andersons filmer men det vore en lögn. Neddykningen i hans filmskatt är för kontinuerlig för att sätta en så pass officiell stämpel på den.

Så fort jag känner mig nere och behöver en klick kärlek eller lättnad i mitt liv är det allt för enkelt att sätta igång filmer som The Darjeeling Limited eller Rushmore. Jag har nog samma relation till Andersons filmer som en hypotetisk medelålders, fotbollsintresserad flashback-postare kan ha till att knäppa en folköl efter jobbet.

Det är nästan konstigt att jag inte tagit reda på mer om hans filmer tidigare. För i och med den enormt detaljerade, närmast skräddarsydda dockhusvärld som han har skapat måste det ju finnas en hel del fluff runtomkring också. Här är 7 saker du inte visste om hans filmer.

1. Bottle Rocket var inte direkt någon succé

wes1
Foto: Gracie Films

Debutfilmen med bland andra bröderna Owen Wilson och Luke Wilson som inbrottstjuvar var långt ifrån en kommersiell hit. Det var inte nog med att den inte visades på några betydande filmfestivaler – när den väl visades hände det till och med att folk gick ut från salongerna, har Wes Anderson berättat i en intervju. Det här trots att filmen i dag är en av Martin Scorseses tio favoritfilmer.

2. Rushmore var inte heller någon succé – för Bill Murray

wes2
Foto: Walt Disney Studios

Bill Murray till och med förlorade pengar på att vara med i filmen, till en början – nu har han fått en hel del av vad filmen lyckats tjäna ihop. Först fick han dock bara 9,000 dollar – något han förlorade ganska fort när Disney inte ville hyra den helikopter som behövdes för att filma en av scenerna. Då steg Bill Murray in och tog på sig 25 000-dollarsnotan.

3. Owen Wilson är faktiskt med i Rushmore

Några kanske minns att Max kärleksintresse Miss Cross, spelad av Olivia Williams, hade en död make. Gissa vem det är? Bevismaterialet syns på ett foto i Miss Cross hus.

4. Wes Anderson ville ha med Beatles

wes4
Foto: Buena Vista International

Initialt ville faktiskt regissören ha med Beatles-versionen av Hey Jude i inledningen av The Royal Tenenbaums. Någonting som, föga förvånande, är ganska dyrt. Han fick istället välja en instrumental coverversion gjord av the Mutato Muzika Orchestra. Någonting som enligt mig bara känns helt klockrent – vad tror ni, hade det blivit bättre med originalet?

5. Guideboken för problematiska barn är riktig

wes5
Foto: Nonstop Entertainment

Ett ganska hjärtskärande ögonblick i Moonrise Kingdom är när Suzy berättar om att hon hittat boken ”Coping with the Very Troubled Child” i sina föräldrars hus. Man kan väl föreställa sig om att det kan sätta ärr i även den starkaste själen. Tydligen var det ett minnesvärt ögonblick, på gott och ont, för regissören själv i och med att han ska ha funnit en liknande bok när han var ett barn. Han visste direkt att det han själv som åsyftades i det här fallet – men som vi alla vet blev det ju någonting av honom i alla fall. Det kanske inte är så fel att vara annorlunda, ändå.

6. Jason Schwartzmans dedikation

wes6
Foto: Walt Disney Studios

När Jason Schwartzman, som är släkt med en av Wes Andersons idoler Francis Ford Coppola, kom in till sin audition visade han direkt prov på att han ville ha sin roll. Han kom nämligen dit iklädd en skoluniform med en hemmagjord Rushmore-sticker fastsydd – något som måste ha imponerat på Wes Anderson, i och med att rollen egentligen mer skulle påminna om Mick Jagger än den charmigt torra lillgamla person Max slutligen blev.

7. Den fantastiska rävens klädstil

De som sett The Fantastic Mr Fox kanske känner igen denna kostym, som Wes Anderson ska ha använt frekvent under inspelningen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL