Sju saker du inte visste om Adventure Time

Sju saker du inte visste om Adventure Time

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 25 mars 2016 kl. 18:03

Äventyrsdags! Vad vet du om serien?

Jag har gjort ett djupdyk i Adventure Time och fascinerats över alla små nyanser och detaljer som man kanske inte alltid märker vid sin första anblick – men också hänförts av allt runtomkring universumet också. Här är några av de saker jag stött på:

Foto: Cartoon Network
Foto: Cartoon Network

Att Adventure Time, som ju på många sätt är ett barnprogram, ändå lyckats charma en äldre publik genom sina smarta skämt och referenser är enligt mig inte mycket annat än ett tecken på att mänskligheten nog är god ändå. Efter att ha lyssnat på ett gäng poddar med skaparen Pendleton Ward är jag inte förvånad; det är ett väldigt skarptänkt och allmänbildat team som tagit fram den Dungeons & Dragons-doftande serien med otroligt mycket kärlek – en kärlek som resulterat i en hel del subtilitet.

1. Postapokalyptisk värld

Att serien är postapokalyptisk är kanske inte en alldeles för stor nyhet för de som följer serien lite närmre; men ändock ett obehagligt faktum som ger Adventure Time ett helt annat djup.

Idén ska ha kommit efter avsnittet Business Time, där zombieliknande affärsmän flöt upp från ett isberg på havsbotten – skaparna insåg att det indikerar att serien är utspelad någon gång i framtiden och fortsatte på det spåret. Atombomberna i de första sekunderna av öppningssekvensen är inte den enda ledtråden; trasiga byggnader, monument och en hel del 2000-talsobjekt är spridda både här och där.

2. Den dolda snigeln

En annan inte allt för okänd sak för de med skarpa ögon. I varenda avsnitt av programmet utöver ett finns en gömd, ofta vinkande snigel någonstans.

3. De dolda röstskådisarna

En hitserie som Adventure Time lockar givetvis en hel del röstskådespelare och utöver de som gör de fantastiska rösterna till huvudkaraktärerna har många gäster bidragit till en skinande ensemble. Här har vi har bland andra Neil Patrick Harris, som inte helt oväntat bjöd på ett sångnummer som karaktären Prince Gumball (bilden). Star Treks George Takei som Ricardio the Heart Guy, Luke Skywalker-skådisen Mark Hamill som The Fear Feaster och Andy Samberg som Party Pat.

ladyrainicorn
Foto: Cartoon Network

4. Lady Rainicorns koreanska

Jakes flickvän Lady Rainicorn talar som bekant koreanska. Översätter man det hon säger är det inte alltid särskilt rumsrent. Några guldklimpar är; ”Så klart, Jakes och min kropp smälter samman till en hela tiden” och ”Kommer du ihåg när vi tog av oss alla kläder och flöt runt i den där bondens kålfält?”

5. Varje avsnitt tar lång tid att skapa

I en intervju med A.V Club berättade skaparen Pendleton Ward (bilden) att det tar ungefär nio månader att göra klart varje Adventure Time-avsnitt. Som tur är så arbetar man med nästan alla avsnitt parallellt, så att det inte tar allt för lång tid för varje säsong att färdigställas.

6. Kunde ha blivit en Nickelodeon-serie

Innan Adventure Time blev en av Cartoon Networks mest populära serier så fanns en slags kortepisod med på Nickelodeons Random Cartoons. Episoden blev populär och uppladdad på nätet och skaparna vågade sig på att försöka pitcha idén till Nickelodeon som tackade nej för att serien var ”för konstig”. När de sedan gick till Cartoon Network fick de nästan också ett nej först, men lyckades till slut ro projektet i land.

7. Grymma influenser

Några av influenserna till Adventure Time ska vara Miyazakis Min Granne Totoro, David Lynch-filmer, The Simpsons, Pee-wee’s Playhouse och japanska skräckfilmer. Utöver det ska Eternal Sunshine of the Spotless Mind ha inspirerat till avsnittet Memory of a Memory.

Förvånade någonting om Adventure Time dig? Kommentera!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL