Dagens tv-tips – älskad stoner-komedi med Seth Rogen

Seth Rogen fyller 42 år – Filmtopp listar hans 5 bästa rollprestationer

Fredrik Larsson
Uppdaterad 16 april 2024 kl. 11:04 | Publicerad 15 april 2024 kl. 17:04

När Hollywoods största stoner varit som bäst

Seth Rogen, som nu fyller 42, är mest känd för sina komiska roller, men han har även spelat i dramer. Här listar vi hans 5 bästa rollprestationer.

Det var i 17-årsåldern som Seth Rogen debuterade i TV-serien Freaks and Geeks (1999). Sedan dess har han varit ständigt aktiv som skådespelare, och har även både skrivit och producerat en mängd filmer.

LÄSTIPS: Seth Rogen avslöjar för Filmtopp – det här är favoriten bland de egna filmerna

Seth Rogens 5 bästa roller

Seth Rogen i Freaks and Geeks
Foto: NBC.

Freaks and Geeks/Nollor och nördar (1999)

Genre: Komedi, Drama
Skapare: John Feig
Med: Linda Cardellini, Jason Segel, John Francis Daley m.fl.

Handling: Ett gäng ungdomar försöker överleva skolan där popularitet och hierarki råder. Ingen av dem passar in där, men de har åtminstone varandra.

Låt oss börja med Rogens debut. I den här serien, som endast fick en säsong, spelar han karaktären Ken Miller. En typiskt slacker som röker gräs och hellre hänger någon var som helst, bara inte i skolan. Han porträtterar här en mångsidig karaktär som är en riktig trubbelmakare men är samtidigt en lojal vän med stort hjärta. Rogen spelar denna roll mycket övertygande trots att det var hans debutroll.

Här kan du streama: Freaks and Geeks

Seth Rogen i Pineapple Express
Foto: Sony Pictures.

Pineapple Express (2008)

Genre: Komedi, Action, Crime
Regi: David Gordon Green
Med: James Franco, Gary Cole, Kevin Corrigan m.fl.

Handling: Gräsrökaren Dale Denton (Seth Rogen) blir vittne till ett mord och han, och hans knarklangare, måste fly när en knarkkung och korrumperad polis spårar en ovanlig sorts marijuana hos dem.

Här spelar Seth återigen en stoner, som han gjort så många gånger men han är bra på det. Av alla de komiska rollerna han gjort så står denna mycket högt i kurs. Hans förmåga att spela i en galen komedi utan att för den delen spela över i kombination med en otrolig komisk timing gör att han lyfter den här filmen till vad den är.

Här kan du streama: Pineapple Express

The Fabelmans
Foto: Nordisk Film.

The Fabelmans (2022)

Genre: Drama
Regi: Steven Spielberg
Med: Michelle Williams, Gabriel Labelle, Paul Dano m.fl.

Handling: Sammy Fabelmann växer upp i efterkrigstiden i USA. En dag som liten grabb följer han med sina föräldrar på bio. Sedan dess blir han helt fascinerad av film och han växer upp och blir själv en talangfull filmskapare med stora drömmar.

I den här magiska filmen av Steven Spielberg får vi se en annan sida av Seth Rogen. Här spelar han en karaktär som är så lojal att han själv nästan blir olycklig av det då han åsidosätter sig själv och sina egna prioriteringar. Ett mycket fint porträtt och lika fint presterat.

Här kan du streama: The Fabelmans

Seth Rogen 42 år – Filmtopp listar hans 5 bästa rollprestationer
Foto: UIP.

Steve Jobs (2015)

Genre: Drama, Biografi
Regi: Danny Boyle
Med: Michael Fassbender, Kate Winslet, Jeff Daniels m.fl.

Handling: En film och Steve Jobs (Michael Fassbender) och om vad som hände backstage innan han lanserade tre nya produkter som förändrade den teknologiska världen 1998.

Här spelar Rogen karaktären Steve Wozniak, vännen till Steve Jobs som programmerade och byggde det som kunde lyfta Apple till det det är idag. Wozniak blir oerhört sviken av Jobs, vilket Rogen verkligen bär fram starkt och förmedlar på ett mycket genuint sätt.

Här kan du streama: Steve Jobs

Seth Rogen 42 år – Filmtopp listar hans 5 bästa rollprestationer
Foto: Nonstop Entertainment.

Take This Waltz (2011)

Genre: Drama, Romantik
Regi: Sarah Polley
Med: Michelle Williams, Luke Kirby, Sarah Silverman m.fl.

Handling: Margot (Michelle Williams) är lyckligt gift men när hon möter Daniel (Luke Kirby) slår det gnistor mellan dem. De upptäcker att de dessutom bor grannar med varandra och måste hålla tillbaka sina känslor, men en dag kan de inte hålla det tillbaka och inleder ett passionerat förhållande med varandra.

Seth Rogen spelar här kokboksförfattaren Lou som är gift med Margot och är helt ovetandes om sin frus relation med Daniel. Som den karaktären ser vi åter prov på Rogens förmåga att spela roller som bär på mer tyngd.

Här kan du streama: Take This Waltz

Grattis, Seth Rogen!

Filmtopp håller dig uppdaterad med senaste nytt inom streaming, TV och bio.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL