Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Rullar som rockar – Filmer om rock och metal!

Rullar som rockar – Filmer om rock och metal!

Fredrik Edström | Lista
07 juli 2019
Fredrik Edström | Lista
07 juli 2019

Fram med djävulshornen och headbanga loss till dessa rullar!

Filmtopp har valt ut några av sina favoriter när det kommer till filmer som kretsar kring rock och metal. Vilken musikfilm är din favorit?

Vad är bättre än att få en meditativ stund för dig själv och blasta metal genom dina hörlurar tills trumhinnorna vibrerar kvickare än baskaggen på ett valfritt Slayer-gig? Jo, filmer om sagd musik såklart! Idag tänker vi på Filmtopp guida dig genom djungeln av rullar där metal och hårdrock spelar en central roll, så fram med jeansvästen och släpp ut den vildvuxna kalufsen – här är sju filmer som rockar!

This is Spinal Tap (1984)

Rullar som rockar – Filmer om rock och metal!
Foto: Mary Evans/Ronald Grant/Everett Collection

"This is Spinal Tap" är en unik filmupplevelse, som med en snudd på perfekt subkultur-termometer, jonglerar och vrider på hårdrockens älskvärda stereotyper. Rob Reiners driv med hårdrockens pompösa egon lyckas både vara larger than life och smärtsamt geniun – en balansgång som borde vara omöjlig. This Is Spinal Tap är en s.k "Mockumentary" – en fiktiv historia filmad som en dokumentär och vi rekommenderar den till alla med kärlek för distade gitarrer och tajta spandex-byxor.

Wayne's World 1 & 2 (1992, 1993)

Kultklassikerna "Wayne's World" har en självklar plats på en sån här lista. Mike Myers och Dana Carvey är en ikonisk duo som headbangade sig in i vår populärkulturella sfär och gav alla slackers där ute hopp om livet. Skratten avlöser varandra i dessa två komediklassiker och det kanske mest älskvärda är den genuina kärleken för hårdrock som skiner igenom så gott som varenda bildruta.

The Crow (1994)

Rullar som rockar – Filmer om rock och metal!
Foto: Miramax Films

Ännu en riktig kultklassiker. Med ett ljuvligt mörkt och ikoniskt soundtrack kniper självklart The Crow en plats på den här listan.

"The Crow", tyvärr synonym med Brandon Lee-tragedin, är en klassisk hämndrulle insvept i det tidiga 90-talets asksvarta estetik och handlar om gitarristen Eric Draven återuppståndelse. Draven och hans flickvän blir brutalt mördade, men tack och lov väntar poetisk rättvisa i form av ljuv, ljuv hämnd.

School of Rock (2003)

Rullar som rockar – Filmer om rock och metal!
Foto: Paramount Pictures

Har du någonsin drömt om att få Jack Black som lärarvikarie? Klart du har! Vilken normalt funtad människa drömmer inte om det på regelbunden basis? Resultatet blir School of Rock.

School of Rock är ett typexempel på en familjekomedi som följer mallen till punkt och pricka men lyckas ändå charma brallorna av tittaren. Jack Black är som bekant vokalist i hårdrocksbandet Tenacious D och använder här all sin karisma som både musiker och skådespelare som lärarvikarien Dewey Finn som blir satt på en riktig snobbskola. I Finns läroplan står endast en lektion på schemat: rock and roll!

Mammas Pojkar (2012)

Rullar som rockar – Filmer om rock och metal!
Foto: Disney

Ulf Malmros "Mammas Pojkar" är måhända inte en speciellt kompetent utförd film. Den är en smula substanslös och löjlig – men den är genomgående rolig och sprängladdad med repliker som stretchar mina smilband.

Björn Starrin och Johan Östling är genuint älskvärda i rollerna som djupt insöade hårdrockare utan några som helst lifeskills utöver att dyrka sitt favoritband: Ludor. Det regnar träffande repliker ur duons munnar och samspelet med deras curlande mor, spelade av Lotta Tejle, är superskoj! Rekommenderas för alla hårdrockare där ute som behöver en simpel komedi dagen efter metalfestivalen.

Metalhead (2013)

Rullar som rockar – Filmer om rock och metal!
Foto: Njutafilms

Isländska Metalhead är en klassisk "coming of age"-rulle insvept i hårdrockens ljuva toner.

Vi får följa den aspirerande metalmusikern Heras tillvaro tillsammans med hennes trasiga familj. När Hera var tolv år gammal drabbades familjen av en tragedi modell större när brodern Baldur omkommer i en traktorolycka. Genast finner Hera tröst i broderns aggressiva musik men vägen till inre frid är lång och innefattar karatefyllor och corpsepaint. Metalhead är ett rörande drama om att hitta dig själv, tröst och din egen röst.

Deathgasm (2015)

Rullar som rockar – Filmer om rock och metal!
Foto: Dark Sky Films

Att metal är en subgenre där en helvetisk estetik ofta omfamnas känner väl gemene man till? Demoner, helvetet och skändade religiösa symboler hör till vanligheterna och i skräckkomedin Deathgasm omfamnas denna kärlek med den varmaste av famnar.

Tonårsmusikerna Brodie och Zakk lyckas med konststycket att framkalla en ondskefull demon, kallad The Blind One, under en seans och vips ligger jordens öde i deras metaldyrkande händer. Deathgasm håller inte igen på fejkblodet och är en härlig skräckkomedi som för tankarna till Evil Dead och Peter Jacksons tidiga verk.

Lords of Chaos (2018)

Rullar som rockar – Filmer om rock och metal!
Foto: Vice Films

Under tidigt 90-tal växer en av hårdrockens mest extrema subgenren fram i ett snötäckt norge: black metal. I Lords of Chaos ges vi en inblick i genrens första stapplande steg och de allt mer extrema personligheter och dåd som följer den sataniska genren.

Svenska Jonas Åkerlund (som även agerade trummis i ett av genrens förfäder, Bathory) regisserar och vi får följa bandet Mayhems turbulenta karriär från osnytna pojkspolingar till black metal-gudar. Rekommenderas till alla med intresse för den extremare delen av hårdrockens alla ljuvliga hörn.

Detta var vår lista över filmer som rockar! Saknar du någon film på listan? Passa också på att spana in vår lista på 10 musikfilmer du måste se!

NÄSTA ARTIKEL