Peter Dinklage fyller 55 år – Filmtopp tipsar om hans bästa roller

Peter Dinklage fyller 55 år – Filmtopp tipsar om hans bästa roller

Emil Oscar Rasmussen
11 juni 2024 kl. 14:00

De bästa filmerna och serierna med Game of Thrones-stjärnan

Peter Dinklage fyller 55 år, och det är 55 år som han har utnyttja väl genom att leverera minnesvärda roller på löpande band. Filmtopp tipsar om några av våra favoriter med skådespelaren.

Peter Dinklage bästa roller – Filmtopps 5 favoriter

Peter Dinklage fyller 55 år – Filmtopp tipsar om hans bästa roller
Foto: HBO.

Tyrion Lannister i Game of Thrones (2011–2019)

Vi inleder listan med rollen som alla visste skulle finnas med på listan. Peter Dinklage har varit aktiv sedan mitten av 90-talet och levererat imponerande rollprestationer nästan lika länge, men ingen av dem har gjort lika makalös succé som den i Game of Thrones.

Dinklage gjorde Tyrion Lannister till en tittarfavorit redan i det allra första avsnittet av serien och lyckades sedan sitta tryggt på den positionen genom alla åtta säsonger. Det är bara att lyfta på hatten åt Dinklage för sättet som han lyckades fånga Tyrions sylvassa intellekt och goda hjärta i en värld där få var redo att acceptera honom.

Station Agent
Foto: Miramax.

Finbar McBride i Station Agent (2003)

Peter Dinklage stora genombrottsroll kom i fantastiska Station Agent. När Finbar McBrides (Dinklage) enda vän dör, flyttar han ut på landsbygden i New Jersey för att leva ett stilla och isolerat liv. Men den planerade ensamheten går inte helt som han tänkt sig när han möter en pratsjuk ägare av en korvkiosk, som även hon gör vad hon kan för att hantera en svår förlust.

I Station Agent har Dinklage sällskap av stjärnor som Patricia Clarkson, Bobby Cannavale och Michelle Williams m.fl.

Peter Dinklage fyller 55 år – Filmtopp tipsar om hans bästa roller
Foto: Prime Video.

Roman Lunyov i I Care a Lot (2020)

I Care a Lot är en aningen förbisedd pärla med Dinklage i rollen maffiabossen Roman Lunyov. Filmen följer en bedragare (Rosamund Pike) som utnyttjar äldre personer genom att sälja deras ägodelar efter att hon blivit deras förmyndare. Den lukrativa verksamheten stöter på patrull när hennes senaste måltavla visar sig vara mamman till en maffiaboss.

Det här är en charmig kriminalkomedi där Dinklage och Pike får gestalta en underhållande rivalitet.

Cyrano
Peter Dinklage i "Cyrano". Foto: SF Studios.

Cyrano i Cyrano (2021)

Det blev spridda skurar när den romantiska dramamusikalen Cyrano fick sina omdömen efter premiären 2021, men oavsett vad man tycker om filmen är det svårt att inte imponeras av Dinklage insats.

Filmen följer poeten Cyrano som har kraften att snärja sina åhörare när han smider sina ord till konst, men som ändå saknar självförtroendet att uppvakta sitt kärleksintresse Roxanne. Istället kommer han till undsättning för unge Christian, i vars namn han skriver brev till Roxanne för att säkerställa deras kärlek ska blomstra.

Peter Dinklage fyller 55 år – Filmtopp tipsar om hans bästa roller
Foto: Twentieth Century Fox.

James i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

I kontrast till Cyrano, som är en av Dinklage bästa roller men inte nödvändigtvis bästa filmer, så är Three Billboards Outside Ebbing, Missouri inte nödvändigtvis en av hans bästa roller men utan tvekan en av hans bästa filmer. Missförstå mig inte, Dinklage insats är stabil och det är en bonus för filmen att han är med, men det är inte den största rollen han haft i karriären.

I filmen får vi följa Mildred (Frances McDormand) som går till attack mot den lokala polisen efter att de misslyckats med att hitta gärningsmannen som dödade hennes dotter.

Fler sevärda filmer och serier med Peter Dinklage:

  • Elf (2003)
  • Avengers: Infinity War (2018)
  • X-Men: Days of Future Past (2014)
  • Find Me Guilty (2006)
  • Penelope (2006)
  • American Dreamer (2022)
  • Death at a Funeral (2007)
  • I Think We're Alone Now (2018)
  • Nip/Tuck (2003–2010)

Upptäck fler listor på Filmtopp.se.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL