Nu på bio

Det senaste på biofronten!

10 roliga fakta om Game of Thrones – Visste du detta?

10 roliga fakta om Game of Thrones – Visste du detta?

Oscar Vilhelmsson | Lista
24 juni 2016
Oscar Vilhelmsson | Lista
24 juni 2016

När "Game of Thrones" säsong 6 närmar sig sitt slut är det dags att se tillbaka på serien med rolig fakta.

TV-serien "Game of Thrones" närmar sig sitt slut och är större och mer uppmärksammad än någonsin. Det senaste avsnittet, episod 9 - Battle of the Bastards, har redan blivit framröstad till det bästa genom hela serien med 10,0 i betyg från över 73000 fans på IMDb (jag själv inkluderad). Varför inte ladda inför säsongsavslutningen med en liten lista av fun facts?

1. Tyrion Lannister är huvudperson i "Game of Thrones" - enligt matematik

Peter Dinklage som Tyrion Lannister i Game of Thrones.
Foto: HBO

Genom serien har ingen karaktär varit med i alla avsnitt. Bara tre karaktärer har varit med i samtliga episoder av en hel säsong: Cersei Lannister (Lena Heady) och King Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) var med i hela säsong 1, och Tyrion Lannister (Peter Dinklage) var med i alla avsnitt av säsong 2 och 5. En grupp matematiker har dessutom granskat böckerna av George R. R. Martin och kommit fram till att det är just Tyrion Lannister som möter och har haft inflytande över flest karaktärer. Deras slutsats blev därmed att han är seriens huvudperson.

2. Ramsay Bolton kunde varit Jon Snow

Iwan Rheon som Ramsay Snow Bolton i Game of Thrones.
Foto: HBO

Iwan Rheon som spelar Ramsay Snow Bolton provspelade först för rollen som Jon Snow och slutade som tvåa i tävlingen mot vinnaren Kit Harrington. Hur hade Game of Thrones varit med dessa roller ombytta?

3. Världen är full av Khaleesis

Daenerys Targaryen "Khaleesi" står framför en stentrappa i Game of Thrones.
Foto: HBO

Trots att det egentligen är en titel för Dothrakernas drottning har många fans tagit till sig namnet Khaleesi och gett det till sina döttrar. Enligt USA:s Social Security Administration var namnet år 2013 det 1021:e populäraste och året därpå det 755:e, vilket innebär att Khaleesi bara blir populärare och populärare.

4. The Red Woman som Lion Queen?

Carice van Houten som The Red Woman i Game of Thrones.
Foto: HBO

Det var faktiskt nära att bli så. Carice van Houten var först sugen på rollen som Cersei Lannister och blev ombad att provspela för den. Hon var dock upptagen med inspelningen av Intruders och var tvungen att tacka nej.

5. Sjätte säsongen är den dyraste hittills

Tyrion Lannister häller upp vin.
Foto: HBO

Ja, och det syns också! Den sjätte säsongen av Game of Thrones har varit episk på alla sätt och vis och i april skrev journalisten James Hibberd från Entertainment Weekly att seriens budget nu överskrider 10 miljoner dollar per avsnitt. Jämförelsevis behövde produktionen böna och be HBO om två extra miljoner för att spela in The Battle of Blackwater i säsong 2. Notan slutade då på 8 miljoner dollar.

6. Läser bara sina egna scener

Natalie Dormer som Margaery Tyrell i Game of Thrones.
Foto: HBO

Natalie Dormer undviker att läsa några andra scener än de som är av betydelse för hennes karaktär, Margaery Tyrell, för att hon inte vill spoila handlingen för sig själv. I en intervju har hon sagt att hon såg hela första säsongen av Game of Thrones  som ett fan, och när hon själv blev rollsatt ville hon inte förlora känslan av att följa serien som det viset. Så när en ny säsong av Game of Thrones har premiär sitter hon i soffan och ser handlingen för första gången, precis som vi andra i publiken.

7. Sophie Turner blev lurad om Jon Snows öde

Jon Snow och Sansa Stark kramas i Game of Thrones.
Foto: HBO

Innan inspelningen av säsong 6 började var Kit Harrington tvungen att ljuga för sina kollegor om Jon Snows öde. Vissa genomskådade bluffen men Sophie Turner, som spelar Sansa Stark, köpte historien helt och hållet. Hon skrev ett långt brev om hur mycket hon älskade att jobba ihop med Harrington, som han säger sig ha sparat för skojs skull.

8. Lena Headey hade en stand-in under bortgörningen för Cersei Lannister

Cersei Lannister gör botgång genom att gå naken längs gatorna.
Foto: HBO

Under scenen i slutet av säsong 5 av "Game of Thrones "när Cersei Lannister går sin nakna botgöringsvandring genom King's Landing, använde sig skådespelerskan Lena Heady av en stuntperson. Trots att hon gjort nakenscener tidigare så ville hon inte göra det den här gången. Hon har sagt att hon är en väldigt känslosam aktris och trodde inte att hon skulle kunna hålla sin roll äkta under hela inspelningen.

9. Linser var avgörande

Maisie-Williams-in-Game-of-Thrones-Season-6
Foto: HBO

Maisie Williams var tvungen att bära smärtsamma linser när hon spelade en blind Arya Stark/No One i Braavos. Hon har berättat att hon i många klipp hade tjocka linser som hon inte kunde se igenom och var blind på riktigt. Men i stridsscenerna var de transparenta i säkerhetssyfte.

10. Peter Dinklage var det enda tänkbara alternativet för Tyrion

När inspelningarna till Game of Thrones skulle starta, så hade författaren George R. R. Martin redan två rollsättningar klar för sig - Sean Bean som Ned Stark, och Peter Dinklage som Tyrion Lannister. Dinklage var mest given. Martin kunde inte föreställa sig någon annan i rollen, och ingen annan provläste för den. Och med tanke på att den än så länge har gett Dinklage två Emmys och en Golden Globe var det tur att han inte tackade nej till rollen, vilket han var nära på att göra eftersom han inte ville göra fantasy.

Detta var vår lista på fakta och hemligheter i "Game of Thrones". Har du något du vill tillägga, har vi missat något? Kommentera nedanför.

NÄSTA ARTIKEL