Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Oscars 2022: Nio filmer som borde nomineras till Bästa film

Oscars 2022: Nio filmer som borde nomineras till Bästa film

Filmtopp
Filmtopp | Lista
06 mars 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
06 mars 2022

Oscarsjuryn gjorde några ordentliga blunders

Den 27 mars är det dags för Oscarsgalan. Vi passar på att lista nio stycken filmer som vi på Filmtopp anser borde ha nominerats till Bästa film.

Snart är det dags för den 94:e upplagan av Oscarsgalan att äga rum. Precis som det brukar vara (men inte alltid är) har Oscarsjuryn missat några av årets absolut bästa filmer och istället nominerat en bunt säkra, trötta alternativ.

Bland årets nomineringar hittar vi i Bästa film-kategorin de värdiga titlarna Belfast, CODA, Drive My Car och Licorice Pizza, tveksamma The Power of the Dog och Dune och obegripliga Don't Look Up, West Side Story, King Richard och Nightmare Alley.

Samtliga nio titlar här nedan skulle utan problem kunna ersätta Don't Look Up, West Side Story, King Richard och Nightmare Alley.

C'mon C'mon

Recension av C'mon C'mon
Foto: Scanbox Entertainment

Regi: Mike Mills
Med:
Joaquin Phoenix, Woody Norman m.fl.

Motivation: Detta drama, om en man som måste ta hand om sin systers son, hade lätt kunnat bli sötsliskigt men Mike Mills lyckas med konststycket att undvika varenda fälla. Otroligt snyggt och välspelat är det dessutom (att Joaquin Phoenix inte Oscarsnominerade är även det bisarrt). I det stora hela är C'mon C'mon en otroligt välgjord film som slår merparten av årets nominerade på fingrarna.

Finns på: Bio

The French Dispatch

The French Dispatch
Foto: Disney+

Regi: Wes Anderson
Med:
Alla i Hollywoods som kan tänkas vara med i en Wes Anderson-film

Motivation: Även om The French Dispatch inte är någon av Wes Anderons bättre filmer, är det så makalöst snyggt att man häpnar. Regin är fenomenal och här vågar den egensinnige filmskaparen faktiskt vara lite förbannad. Rimligtvis hade den varit nominerad istället för sömnpillret West Side Story eller plastiga Nightmare Alley.

Finns på: Disney+

The Green Knight

The Green Knight
Foto: A24

Regi: David Lowery
Med:
Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton m.fl.

Motivation: En av de få filmer som knep en femma av Filmtopps recensenter förra året är The Green Knight – en mästerlig tolkning av den medeltida dikten Sir Gawain and The Green Knight, en del av de brittiska legendsamlingen om King Arthur. Sir Gawain (Dev Patel) är systerson till King Arthur (Sean Harris) och längtar efter acceptans och heder.

Att Bästa film-nomineringen har uteblivit är, helt ärligt, vansinne.

Finns på: SF Anytime, Rakuten TV

The Tragedy of Macbeth

Tragedy of Macbeth
Foto: Apple TV+

Regi: Joel Coen
Med:
Denzel Wahington, Frances McDormand, Brendan Gleeson m.fl.

Motivation: Historien om Macbeth har berättats många gånger om och under åren har vi sett flera lyckade filmatisering. En av de läckraste är årets version The Tragedy of Macbeth, som bjuder på storartat skådespel. Kanske inte något för alla, men en filmjury borde se storheten i Joel Coens mästerverk

Finns på: Apple TV+

Parallella mödrar

Parallella mödrar
Foto: Scanbox Entertainment

Regi: Pedro Almodóvar
Med:
Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde m.fl.

Motivation: Geniet Pedro Almodóvar levererar ännu ett mästerverk. Här om två förstföderskor vars liv plötsligt förändras. Det är spännande, gripande och ständigt intressant. Bättre än någon av årets nominerade filmer. Hur Parallella mödrar inte nominerades i kategorin Bästa utländska film är helt ofattbart.

Finns på: Bio

Världens värsta människa

Världens värsta människa
Foto: TriArt

Regi: Joachim Trier
Med:
Anders Danielsen Lie, Renate Reinsve, Herbert Nordrum m.fl.

Motivation: Okej, man ska inte vara girig. Den norska romantiska komedin Världens värsta människa har nominerats till både Bästa film och Bästa manus, men det stoppade ju faktiskt inte Parasit från att även placera sig i kategorin Bästa film och i ljuset av detta förtjänar Världens värsta människa samma behandling. Den är klart bland årets bästa.

Finns på: Bio

Mass

Recension Mass (2021)
Foto: NonStop Entertainment

Regi: Fran Kranz
Med:
Jason Isaacs, Martha Plimpton, Ann Dowd, Reed Birney m.fl.

Motivation: Hade det inte varit något om Oscarsgalan någon gång kunde släppa in ett kammarspel i Bästa film-kategorin? Mass är en briljant film som pinsamt nog helt har missats av Oscarsjuryn. Detta trots att filmen har prisats på festivaler världen över. Ska du se en film som verkligen låter skådespelare jobba, ska du se denna. Pinsam miss, Oscarsjuryn.

Finns på: Bio

Passing

Passing
Foto: Netflix

Regi: Rebecca Hall
Med:
Tessa Thompson, Ruth Negga, Bill Camp, Alexander Skarsgård m.fl.

Motivation: Årets mest omtalade Netflixfilm är utan tvekan The Power of the Dog, men en som är väl så bra (om inte bättre) är Rebecca Halls pricksäkra debut Passing med vår egen Alexander Skarsgård i en av rollerna. Det är en insiktsfull om rasism, väl värd en nominering i Bästa film-kategorin.

Finns på: Netflix

Pleasure

Pleasure
Foto: SF Studios

Regi: Ninja Thyberg
Med:
Sofia Kappel, Evelyn Claire, Chris Cock m.fl.

Motivation: Att det svenska mästerverket Pleasure – en film om porrindustrin i Los Angeles – skulle Oscarsnomineras är givetvis lika otänkbart som att Tarantino skulle göra en film utan svordomar, men visst hade det varit roligt (och extremt välförtjänt) om det hade skett? Då hade Hollywoods torrbollar satt hälsoshaken i halsen.

Finns på: Bio

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL