Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Obskyra uppföljare – filmer du inte visste fanns

Obskyra uppföljare – filmer du inte visste fanns

Fredrik Edström | Lista
21 november 2021
Fredrik Edström | Lista
21 november 2021

Har du avnjutit någon av dessa obskyra uppföljare?

Uppföljare tycks tillhöra mer regel än undantag i dagens blockbuster-klimat. Idag vill jag därför rikta ljuset mot uppföljarna som gick biopubliken förbi i dagens lista över obskyra uppföljare.

Uppföljare är ett laddat ämne. Fenomenet kan framkalla krampliknande tillstånd hos den genomsnittliga cineasten och glåporden står sedan som spön i backen. Den här mysiga och hatiska poolen vill jag idag ta mig ett dopp.

Idag tänker jag lista obskyra uppföljare – uppföljare som kom och gick utan att någon egentligen reagerade med mer än ett axelryck. Har dessa efterföljare bara haft otur och inte lyckats hitta sin publik eller förtjänar dem sin plats i glömskans dal? Det återstår att se. Idag listar jag uppföljarna du kanske inte visste fanns.

The Birds 2: Land's End (1994)

Birds 2
Foto: Universal Studios.

Ja, vad ska jag säga? Att ta sig an en efterföljare till en av Hitchcocks mest ansedda thrillers är en uppgift att ta sig an med högsta grad av ödmjukhet och av resultatet att döma följs inte den regeln alls. The Birds 2 bär på det imponerande låga poängen 2,9/10 på IMDB – nu vet du vad du ska sätta tänderna i nästa skräckkväll!

2010 – uppföljaren till Kubricks 2001 (1984)

2010
Foto: MGM

2010 stoltserar som uppföljaren till en av de mest inflytelserika science fiction genom alla tider: Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. I 2010 sänds en sovjet-amerikansk rymdfärja till Jupiter för att gå till botten med vad som egentligen hände med U.S.S Discovery. Givetvis väntar en hel del psykedeliskt elände den intet ont vetande besättningen. 

MER LÄSNING:

Carrie 2: The Rage (1999)

Carrie 2
Foto: MGM

Carrie Whites ursinniga blodbad står sig som en av skräckhistoriens mest ikoniska scener men någon uppföljare fick vi inte se förrän 1999. Carrie 2 överger originalets huvudperson för hennes halvsyrra, Rachel Lang, som nu får agera superkraftförstärkt tonåring redo att sprida skräck. Filmen inledde sin produktion som en egen historia, men efter att man ansåg att storyn hade för många likheter med De Palmas Carrie klädde man helt enkelt om filmen till en uppföljare. 

Rosemarys Baby 2 (1976)

Rosemarys baby 2
Foto: ABC

Ännu en odödlig klassiker som körs genom drömfabrikens brutala köttkvarn. Även Roman Polanskis klassiker Rosemarys Baby "välsignades" med en unken uppföljare. I denna TV-film får vi följa satans avkomma, ungen Adrian, som nu har adopterats bort till en bordellmamma. Att leva upp till titeln satans avkomma ska visa sig vara ganska krångligt för stackars Adrian som vi för följa genom denna del två. Ja, vad ska man säga? 

S. Darko aka Donnie Darko 2 (2009)

S. Darko
Foto: 20th Century Fox

Donnie Darko var alla emo-darlings favoritrulle under min ungdom. Filmen kom rullandes på en våg av pseudo-intelligenta ungdomsfilmer som undertecknad var alldeles för trögfattad för. Det går att säga mycket om originalet, men att filmen fött en uppföljare hade jag ingen aning om. I S. Darko slår vi följe med Donnie Darkos lillasyster Samantha som ska ge sig ut på vägarna tillsammans med sin kompis. Givetvis går inget som planerat och vägarna kryllar snart av gotiska kaniner och tidsloopar från helvetet.

MER LÄSNING:

The Two Jakes aka Chinatown 2 (1990)

Two Jakes
Foto: Paramount Pictures

Ännu en Polanski-klassiker som välsignats med en uppföljare. Den här gången en hyfsat väl ansedd efterföljare i The Two Jakes. I fortsättningen på noir-klassikern Chinatown får vi följa privatspanaren Jake Gittes nästa fall som innefattar smutsiga oljepengar, mord och annat elände som hör girigbukar till. Jack Nicholson regisserar sig själv i uppföljaren från 1990 som ligger på stabila 6,2/10 på IMDB.

Shock Treatment aka The Rocky Horror Picture Show 2 (1981)

Shock treatment
Foto: 20th Century Fox

En kultklassiker ska givetvis ha en minst lika kultig uppföljare, eller hur? I denna obskyra fortsättning återvänder Jim Sharman i registolen och vi slår återigen följa med karaktärerna Janet och Brad som numera är ett gift par. I ett försök att återfå gnistan i sin relation deltar dom i lekprogram på TV som givetvis spårar ur illa kvickt. 

Easy Rider: The Ride Back  (2012)

Easy rider
Foto: Pan America

Ännu en sann klassiker vars historia tvunget skulle spinnas vidare på. Easy Rider: The Ride Back är en prequel där vi äntligen får veta mer om Peter Fondas Wyatt Williams familj. Easy Rider: The Ride Back såg dagens ljus 2012.

Detta var min lista över obskyra uppföljare. Har du sett någon, eller kanske alla, på listan?

NÄSTA ARTIKEL