Naked Netflix

Nordiskt filmguld som blev Hollywood-remakes

Nathalie Leth
28 november 2020 kl. 18:11

Likt Karl-Oskar i svenska serien "Utvandrarna" så sökte dessa filmer lyckan på amerikansk mark.

Genom åren har Sverige tillsammans med sina grannländer producerat många filmer som sökt sig bortom nordiska gränser. Till och med bort till Hollywood för att få nytt liv på den vita duken. Här listar vi alla nordiska filmer som fått nyinspelningar i Hollywood.

Inspelningen av Hollywoods version av danska filmen "Den Skyldige" har äntligen påbörjats, med Jake Gyllenhaal i spetsen. Gyllenhaal ska ju även göra en amerikansk tolkning av den danska "The Ambulance" tillsammans med den bombastiska “boom-ern” Michael Bay!

Är det en slump eller är den skäggiga Hollywood-stjärnan extra förtjust i danska thrillers? Det är en fråga som Filmtopps Nathalie hoppas kunna få svar på i en potentiell framtida intervju. Men medans hon dagdrömmer om detta tillfälle så bjuder hon oss på en lista av andra nordiska filmer som tolkats av ett amerikanskt filmteam!

 

Let Me in (2010) 

En pojke och hans vampyrkompis i filmen Let Me In
Foto: Paramount Pictures

Den numera avlidne Roger Ebert, som hyllats som tidernas största filmkritiker, kallade den svenska filmen Låt den rätte komma in för "den bästa vampyrfilmen som någonsin gjorts". Att Hollywood skulle kasta huggtänderna över denna klassiker kändes därmed oundvikligt. I denna thriller spelas huvudrollerna av X-Mens egna Nightcrawler (Kodi Smit-McPhee) och Hit-Girl från Kick-Ass (Chloë Grace Moretz) – en riktig super-duo.

 

Insomnia (2002) 

Al Pacino som sömnlös detektiv i den amerikanska versionen av Insomnia
Foto: Warner Bros. Pictures

Några år innan Christopher Nolan blev känd över hela världen som regissören bakom The Dark Knight-trilogin, spelade han in Insomnia uppe i Alaskas vackra landskap, med hela tre Oscars-skådisar – Al Pacino, Robin Williams och Hilary Swank. Detta mordmysterium tog ursprungligen plats i Norge där solen, dygnet runt, vägrar lämna över sin plats på himlavalvet åt månen. Det konstanta dagsljuset skapar sömnproblem för detektiven Jonas, spelad av folkkäre Stellan Skarsgård. Denna originalfilm bär samma titel och kom år 1997.

 

Cold Pursuit (2019) 

Liam Neeson riktar vapen mot de som gjort honom orätt
Foto: Summit Entertainment

Kärt barn har många namn! Varesig man föredrar originaltiteln Kraftidioten, den svenska titeln En iskall jävel eller engelska titeln In Order of Disappearance så kan vi lite på att tidigare nämnda Stellan är en riktig stjärna i denna multinordiska mix av härlig hämnd-action. Men är någon egentligen bättre på att hämnas än Liam Neeson? Det tyckte inte Hollywood heller, så de gjorde såklart en egen film av historien. Men den fick bara en enda titel, nämligen Cold Pursuit. Man kan inte vinna allt! Originalet släpptes 2014.

 

Head Above Water (1996) 

Cameron Diaz med en flirtig man i Head Above Water
Foto: Fine Line Features

Vanligtvis brukar man inte slå ihop genren “komedi” och “thriller”, men då och då händer det med blandat resultat. I Head Above Water ser vi Cameron Diaz som en av nyckelfigurerna i en komplicerad berättelse som stiger till ytan när en hon vaknar bredvid en död man. Vad som har hänt med honom fick vi först veta i norska Hodet over vannet som kom 1993.

 

Naked (2017) 

Det är inte lätt för Rob att springa runt helt näck i filmen Naked
Foto: Netflix

Om det är något Filmtopps poddpratare i Cinema Celsius avskyr så är det Netflix-filmen Naked. Troligtvis har ingen film rört upp så mycket känslor hos dessa som denna Groundhogday-komedin om Rob som vaknar upp om och om igen på sin bröllopsdag, utan så mycket som en liten tråd på kroppen. Denna generade herre spelades ursprungligen av svenska Henrik Norberg hela 17 år tidigare i filmen Naken.

 

After the Wedding (2019) 

Michelle Williams tillsammans med en ung pojke i filmen After the Wedding
Foto: Sony Pictures Classics

Danska superstjärnan Mads Mikkelsen korsar och tvärsar mellan Hollywood-publiken och våra rödvit-flaggande grannar i söder. Filmtopp rapporterade nyligen att Mads Mikkelsen ska ta över Johnny Depps roll i kommande Fantastic Beasts and Where to Find Them 3. Men just nu kan den som tillhör Mads skara av trogna fans se honom i danska komedin Riders of Justice, vars originaltitel mitt stackars tangentbord är för begränsat för att kunna skriva. 

Det är såklart inte bara herr Mikkelsen som korsar över atlanten, det gör ju även hans filmer! År 2006 kom dramat Efter brylluppet med Mads i huvudrollen, en film som Hollywood snappade upp och satte Oscarsnominerade Michelle Williams på uppdraget att spela ledstjärna. Det amerikanska bröllopet föll dock platt hos kritikerna och Filmtopp-redaktionen rekommenderar istället versionen med vår favoritdansk. 

 

Lights Out (2016)

Rädd pojke i skräckfilmen Lights Out
Foto: Warner Bros. Pictures

En talangfull berättare kan få mycket sagt och gjort på knappa tre minuter. Detta lyckades svenska regissören David F. Sandberg med då han 2014 laddade upp kortfilmen Lights Out på Youtube, en film som fick alla Hollywoods ögon riktade åt vårat avlånga land. Med en budget på några miljoner procent större än vad han ursprungligen hade så fick han chansen att göra denna video till en långfilm. Lyckan var gjord och David är fortfarande högaktuell i Hollywood! Sedan dess har han bland annat regisserat Shazam! (2019) som dessutom ska få en uppföljare, en filmresa som vi är glada att se David haka på.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL