Skräcktips på Netflix

Skräcktips på Netflix

  • Netflix
Filmtopp Admin
Uppdaterad 05 december 2019 kl. 14:12 | Publicerad 26 juli 2019 kl. 20:07

De bästa skräckfilmerna på Netflix

Netflix har ett brett utbud av skräckfilmer och det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja. Filmtopp har därför listat några favoriter som du kan låta dig skrämmas av.

Stillbild ur It Comes at Night. Ett skräcktips på Netflix.
Från It Comes at Night. Foto: A24

Det finns många vassa skräckfilmer hos streamingjätten.

Jodå, det finns en del sevärd skräckfilm på Netflix. Just nu kan man bocka av givna klassiker som ​"Exorcisten",​ men även nyare kritikerfavoriter som mardrömssagan ​"The Babadook"​ och sci fi-skräckisen ​"Annihilation"​. För att liva upp sensommarens innesittarkvällar, har jag valt ut 10, icke så självklara, praliner i Aladdin-asken. Här kommer en samling skräcktips på Netflix.

The Perfection

Två toppcellister dras in i ett psykologiskt spel, där galna prestationskrav och mördande konkurrens får taglet att flyga. Detta var en av vårens positiva överraskningar i Netflix egenproducerade skörd (läs längre recension här).

Apostle

Nådens år 1905. En härjad britt beger sig till en mystisk ö för att infiltrera en religiös kult och befria sin syster. När jag tipsades om ​Apostle​, som kan sorteras in i genren "folk horror", blev jag varnad för “skruvscenen”. Jag är nu smärtsamt medveten om varför.

The Killing of a Sacred Deer

Yorgos Lanthimos snittar fram ännu en obehaglig historia, med Barry Keoghan perfekt castad som rubbad tonåring. Jämförelser har gjorts med Michael Hanekes kyliga stil; det är en homage som heter duga, som att vi inte blev tillräckligt traumatiserade av ​Funny Games​.

Cube

Skulle man någon gång råka bli instängd i ett kubiskt labyrintsystem av dödsfällor, kan det vara en god idé att plocka fram sina mattekunskaper. Åtminstone enligt logiken i denna kultfilm från 1997, som fått både uppföljare och prequel.

Circle

50 personer vaknar upp i grupp och finner sig utsatta för ett socialt experiment, där de tvingas göra omöjliga val med fruktansvärda konsekvenser. Inte helt olikt upplägget i ​Cube​ och inspirerad av ​12 edsvurna män​, fungerar filmen som ett kammarspel med en sci fi-twist.

Les Affamés

Kanadensisk zombiefilm, som efter en virusepidemi på landsbygden utanför Quebec börjar direkt i händelsernas centrum. Kaos råder, folk flyr i panik och bristen på bakgrundsinformation är ett effektivt grepp som skapar en nervig osäkerhet.

The Girl With All The Gifts

En bgåvad flicka blir central i den desperata kampen för att rädda världen från zombier. I filmhistorien har de hjärndöda mest varit sega, vaggandes fram på ett nästan komiskt sätt. Numera brukar de snarare tjurrusa så fort de får vittring, så även i denna nagelbitare.

It Comes At Night

En apokalyps och dess efterdyningar lär kunna bryta ned de mest rationella individer. Detta mörker skänker insikter om att när undergången stundar, finns det en överhängande risk att vi hinner förgöra oss själva innan ödet gör jobbet.

The Invitation

En lyckad middagsbjudning brukar innebära höjda glas och kluckande skratt. Det gäller dock inte alla sällskap, särskilt när värdparet visar sig ha onda avsikter och goda vänners lag förvandlas till nattsvart terror. Skickligt byggd rysare i Karyn Kusamas regi.

Mother!

Världen verkade inte vara riktigt redo för ​Mother!​, som fick ganska svalt mottagande från såväl kritiker som publik. Det är tråkigt om surrealistisk skräck inte går hem i stugorna, för i Darren Aronofskys mylla finns en brinnande vinkel på människans destruktivitet.

Detta var en handfull skräcktips på Netflix. För mer läsning se vår lista över de bästa skräckfilmerna.

Anders Nilsson

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL