Sju saker du inte visste om House of Cards

Sju saker du inte visste om House of Cards

  • Netflix
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 09:12 | Publicerad 11 mars 2016 kl. 18:00

Visste du det här om Spacey och gänget?

I samband med den nya säsongen av "House of Cards" bjuder Filmtopp bjuder på spännande fakta om den politiska serien.

Spacey i House of Cards
Foto: Netflix

Jag är en av de gråa typer som såg fram emot den nya House of Cards-säsongen mer än Game of Thrones. Så nu, när Netflix äntligen har släppt alla tretton avsnitt, håller jag på att plöja serien så hårt att mina vänner kanske till och med undrar om jag har försvunnit från jordens yta. Jag är helt insugen i Frank Underwoods värld och lever i en verklighet med politiska rävspel och signaturmelodin ständigt snurrande i mitt huvud. Det är tur att jag i skrivande stund bara har två avsnitt kvar, för annars hade jag nog snart börjat försöka bryta den fjärde väggen också.

Så i min Kevin Spacey-styrda House of Cards-yra bestämde jag mig för att ta reda på mer om serien. Kanske fanns det roliga anekdoter och händelser jag inte visste om som kunde ge den ännu mera värde. Visst fanns det det – och jag har samlat ihop det allra bästa! Här är sju saker som du inte visste om "House of Cards".

Skaparna kan sin politik

Om du trodde att allt var teater och påhitt i House of Cards-världen så har du väldigt fel. Förhoppningsvis är det inte så här pass illa och korrupt i det riktiga vita huset, men författaren bakom boken bakom serien Michael Dobbs vet åtminstone hur brittisk politik fungerar. Han har varit Margaret Thatchers stabchef och vice ordförande för det konservativa partiet. Serieskaparen Beau Willimon har dessutom arbetat för Hillary Clinton.

Utan Spacey – ingen Underwood

house-of-cards-season-4
Foto: Netflix

Beau Willimon är inte bara ett Clinton-fan, han älskar Kevin Spacey också. Enligt honom är American Beauty-skådespelaren nästan helt vital för seriens existens. Såhär skrev han till ett House of Cards-fan på twitter: ”Kevin var vårt ENDA val. Om han sagt nej hade serien kanske inte blivit av. Det finns bara en Underwood och det är Kevin!”

En imponerande skådis

houseofcards3
Foto: Netflix

Nu när Rachel Posner, spelad av Rachel Brosnahan, har haft en så pass stor roll i seriens utveckling är det svårt att tänka sig att det var långt ifrån den ursprungliga planen. Det forna prostituerade Doug Stamper-intresset skulle egentligen bara synas i två avsnitt och leverera ynka fem repliker. Men eftersom hon gjorde ett så pass fantastiskt jobb, kunde Willimon inte sluta skriva in henne i allt fler scener och händelseförlopp, skriver The Chicago Tribune.

Obama är ett fan

Jag känner igen mig i rädslan. Hoppas att ingen var elak nog att spoila för presidenten – och hoppas att han inte influeras allt för mycket av Frank Underwoods eskapader.

En extremt dyr serie

_DG27716.NEF
Foto: Netflix

Kostymer framför svärd, mer korridorer än öppna landskap och framför allt inga drakar. Att en House of Cards-säsong kostar hela 50 miljoner dollar att skapa är därför lite av en överraskning. Det här kan jämföras med Game of Thrones, där ett avsnitt ligger på sex miljoner dollar i produktionskostnader. Därmed landar en Game of Thrones-säsong på tio avsnitt på ungefär 60 miljoner dollar.

Men med skådespelare som Kevin Spacey, Robin Wright och Michael Kelly samt tunga namn som David Fincher i mixen blir det givetvis allt annat än billigt. Lägg därtill på kostnaderna för att försöka göra en replika av det Vita huset – och prislappen växer sig fet.

Kevin Spaceys andraval av yrke

Under en intervju i Inside the Actors Studio fick Spacey frågan om vilket yrke han hade velat hålla på med om han aldrig varit skådespelare. Svaret blev: politik. Förhoppningsvis hade han varit lite mera barmhärtig än rollen han spelar.

Den första Emmyvinnande streamingserien

"House of Cards" skrev mer eller mindre historia 2013 när den blev den första onlineserien att kamma hem ett par Emmys. Netflix-diamanten vann för dess eminenta casting, fotot och Finchers regi. Det förstnämnda illustreras tydligt i och med att de första säsongernas alla huvudkaraktärer var förstaval.

Kände du igen dessa fakta eller var allt nytt? Vad förvånade dig mest? Kommentera!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL