Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa mysteriefilmerna på Netflix – tips på guldkorn och kända favoriter

Bästa mysteriefilmerna på Netflix – tips på guldkorn och favoriter

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Lista
17 september 2023
Filmtopp
Filmtopp | Lista
17 september 2023

Mystik, brott och frågetecken

Filmtopp listar de bästa mysteriefilmerna på Netflix. Här hittar du streamingtjänstens mysteriekantade originalfilmer inom en rad olika genrer.

De bästa mysteriefilmerna på Netflix just nu

De bästa mysteriefilmerna på Netflix just nu
Foto: Netflix.

Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)

Handling: Den världskända detektiven Benoit Blanc beger sig till Grekland för att undersöka ett mysterium kring en miljardär och hans udda vänner.

Vi inleder givetvis med den mest självklara titeln. Rian Johnsons stjärnspäckade Glass Onion med Daniel Craig i huvudrollen är självfallet ett måste för alla som gillar att lösa mordgåtor – åtminstone om man uppskattar att de ramas in av en hel del komedi. Ett annat måste på Netflix är föregångaren Knives Out, som endast berövas en plats på listan på grund av att den inte är ett Netflix-original.

Kvinnan i fönstret (2021)
Foto: Netflix.

Kvinnan i fönstret (2021)

Handling: En psykolog som inte vågar lämna sitt hem på grund av torgskräck blir besatt av sina nya grannar. En dag bevittnar hon ett våldsamt brott – men ingen tror henne.

Det ska erkännas att Netflix version av Kvinnan i fönstret inte blev alls så vass som vi hade hoppats, men den har med det sagt en del förlåtande kvaliteter. Den främsta är kanske skådespelarensemblen med Amy Adams i täten, flankerad av andra tungviktare som Gary Oldman och Julianne Moore. Ett annat plus i kanten är att filmen utan tvekan känns välproducerad.

Mute
Foto: Netflix.

Mute (2018)

Handling: En stum man med ett våldsamt förflutet tar sig an den undre världen för att hitta sin försvunna flickvän.

Trots att Alexander Skarsgård och Paul Rudd har huvudrollerna i Duncan Jones-regisserade Mute, så har den glidit lite under radarn. Det kan visserligen bero på att filmen har blivit ganska så sågad (till viss del med all rätt), men det finns faktiskt flertalet bra aspekter med den. Mute har en läcker neon-noir-inramning som inte ska underskattas och det ständigt underliggande obehaget ska inte heller avfärdas hur som helst. Ge den en chans!

Bästa mysteriefilmerna på Netflix
Foto: Netflix.

Enola Holmes (2020) och Enola Holmes 2 (2022)

Handling: När den tuffa tonåringen Enola Holmes letar efter sin försvunna mamma hjälper hon även en adelsman på flykt – och lever upp till sitt namn som Sherlocks yngre syster. I den andra filmen tar sig Enola an sitt första riktiga fall – och denna gången måste hon ta hjälp av sin bror.

Vill du ta dig an några familjevänliga mysterier finns det få bättre alternativ än Enola Holmes-filmerna på Netflix. Millie Bobby Brown är omöjlig att ogilla som Sherlock Holmes yngre syster, och det lekfulla berättandet för Enola Holmes x 2 behagliga att ta sig an tillsammans med en skål popcorn.

The Wonder (2022)
Foto: Netflix.

Miraklet (2022)

Handling: År 1862 reser en sörjande sjuksköterska från England till en avlägsen irländsk by för att undersöka miraklet med en ung flicka som påstås kunna leva utan mat.

Det här är inte en typisk mysteriefilm inom kriminalgenren. Här blandas genren istället med ett kostymdrama – och det med stor framgång. Denna psykologiskt påfrestande film med alltid lika lysande Florence Pugh i huvudrollen kan vara en av de allra bästa titlarna i den här artikeln.

Bästa mysteriefilmerna på Netflix
Foto: Netflix.

Lost Girls (2020)

Handling: En desperat mamma gör allt för att ta reda på sanningen om sin försvunna dotter – och hjälper till att avslöja en rad olösta mord. Baserad på verkliga händelser.

Lost Girls har lyckats undgå många. Tyvärr. Det här är ett fullt dugligt kriminaldrama som badar i mystik och som säkerligen hade kunnat tilltala de flesta som gillar genren.

The Pale Blue Eye (2022)
Foto: Netflix.

The Pale Blue Eye (2023)

Handling: En pensionerad utredare rekryterar en skarpsinnig kadett vid namn Edgar Allan Poe för att lösa ett blodigt mord på en militärhögskola.

Med suveräna skådespelare som Christian Bale och Harry Melling i täten och en överlag riktigt läcker produktion är The Pale Blue Eye helt klart en sevärd historia. Filmen lär inte falla alla i smaken, men gillar du lite mörkare mysterier med historiska inslag är det här filmen för dig.

Bästa mysteriefilmerna på Netflix just nu
Foto: Netflix.

Murder Mystery (2019) och Murder Mystery 2 (2023)

Handling: Under en efterlängtad resa till Europa tvingas en New York-polis och hans fru – som är frisör – att lösa ett förbryllande mord på en lyxyacht som tillhör en miljardär. I uppföljaren har makarna Spitz startat eget och tar sig an ett fall där deras förmögna vän har kidnappats från sitt bröllop.

Det går att klanka ned på dessa två actionkomedier med Adam Sandler och Jennifer Aniston i all oändlighet, men faktum är att de har en bred målgrupp och ibland vill man bara strössla lite lätt med mystiken och ta sig an något väldigt lättsmält. Är det vad du är ute efter är Murder Mystery-filmerna givna alternativ.

Spiderhead
Foto: Netflix.

Spiderhead (2022)

Handling: En fånge på ett hypermodernt fängelse börjar ifrågasätta syftet med de känslokontrollerande läkemedel som han testar åt ett medicinskt geni.

Spiderhead är en annan film som inte är en typisk "mysteriefilm", men som alltjämt innehåller en hel del mystik och pusselbitar som ska falla på plats. Filmen har kanske lite fler skavanker än den hade mått bra av, men den är trots allt en duglig kvällsfilm. Dessutom står Chris Hemsworth och Miles Teller för stabila prestationer i huvudrollerna.

Hittar du ingen film på listan som känns värd din tid är det på sin plats att nämna att Netflix också brukar vara väldigt bra på att plocka in sevärda titlar inom genren från utomstående produktionsbolag. Flera av de allra bästa mysteriefilmerna på Netflix hittar du därför sannolikt bland dessa.

NÄSTA ARTIKEL