Moderna skräckfilmer – Har du sett dessa pärlor?

Moderna skräckfilmer – Har du sett dessa pärlor?

Filmtopp
Uppdaterad 18 februari 2020 kl. 14:02 | Publicerad 08 juli 2016 kl. 18:07
ANNONS
ANNONS

Dags att släppa klassikerna för ett ögonblick.

Vi känner alla till klassiker inom skräckfilmsgenren från Alfred Hitchcocks Psycho (1960) till John Carpenters Halloween (1978) till Stanley Kubricks The Shining (1980), men hur ser det ut med dagens moderna skräckfilmer? Jag har plockat ut några personliga guldkorn som ingen skräckfantast bör missa.

It Follows (2014)

it follows_2
Foto: Nonstop Entertainment

Handling: Jay Height är en tonårstjej bosatt i en amerikansk småstad. Sina dagar spenderar hon i sällskapet av vänner, skola och killen som hon nyligen har träffat. Efter att hon och pojkvännen har haft sex för första gången berättar han att han nu har fört över en slags förbannelse till henne. Förbannelsen innebär att Jay kommer att bli förföljd av en varelse som inte ger sig förrän hon är död och värst av allt – varelsen kan anta vilken mänsklig skepnad som helst. Det enda sättet att bli av med den är att föra förbannelsen vidare till någon annan. 

Varför du ska se den: Premissen låter kanske inte särskilt märkvärdig, men It follows är en modern klassiker som har hämtat inspiration från kultskräckisen Halloween. Det är framför allt i den visuella framställningen som likheterna är slående. Gatuvyerna är som hämtade ur scener från Halloween men där en smygande Michael Myers har bytts ut mot en enveten varelse som kan se ut som vem som helst. Även filmens musik påminner starkt om Halloween med sitt lågmälda och obehagliga, elektroniska sound. Sämre förebild kan man ha och It follows bjuder på många skrämmande ögonblick och lämnar en med en känsla av att vilja kika över sin axel för att vara säker på att man inte är förföljd. Spana också in vår lista över de bästa filmerna 2015.

Sinister (2012)

Sinister
Foto: Scanbox Entertainment

Handling: Kriminalförfattaren och familjefadern Ellison Oswalt (Ethan Hawke) har nyligen flyttat med sin familj till ett hus där ett fasansfullt mord har begåtts. Husets historia, som Ellison inte har delgivit sin familj om, ämnar han nämligen undersöka närmare. På vinden hittar han en låda med gamla filmrullar som visar ohyggliga gärningar och en mystisk figur i bakgrunden. 

Varför du ska se den: Sinister är emellanåt förutsägbar fast utan att lida alltför mycket av det. Du vet ungefär när det är tänkt att du ska bli rädd, men blir trots det skrämd ändå. Trots att avslutningen är något av en besvikelse så bjuder filmen på tillräckligt med otäcka ögonblick för att vara sevärd. En scen som involverar en gräsklippare står ut från mängden. 

Crimson Peak (2015)

CrimsonPeak_1
Foto: United International Pictures

Handling: Crimson Peak utspelar sig under slutet av 1800-talet där vi får följa den unga och aspirerande författaren Edith Cushing. Hon lever ensam tillsammans med sin pappa, en etablerad och välbärgad affärsman i Buffalo, New York. Ediths mamma gick bort många år tidigare och har vid ett par tillfällen hemsökt Edith med varningen: ”akta dig för Crimson Peak”. När en mystisk främling, i sällskap med sin syster, lyckas charma Edith till att följa med dem hem till England inser hon snart innebörden av sin mammas varning.

Varför du ska se den: Guillermo del Toros Crimson Peak är en kuslig film i gotisk anda. Miljöerna är oerhört vackra och bär samtidigt på tragiska historier. En klassisk spökhistoria där det övernaturliga korsas med det mänskligt onda och med en avslutning där man sitter som på nålar.

Evil Dead (2013)

Moderna skräckfilmer – Har du sett dessa pärlor?
Foto: New Line Cinema

Handling: Ett gäng ungdomar har planerat en helg i en av vännernas familjestuga mitt ute i skogen. Där upptäcker de att huset har en mystisk källare i vilken de hittar "de dödas bok". När de läser boken släpper de oavsiktligt lös en ondskefull kraft som ämnar att förgöra dem alla. 

Varför du ska se den: En remake av det kultklassade originalet med samma titel från 1981. Är du ett fan av originalfilmen är det anledning nog att spana in den här. Remaken är en hyllning till Sam Raimis version och hämtar mycket från sin föregångare samtidigt som den står bra på egna ben. Konceptet ”ensamma ute i skogen” fungerar fortfarande väl och gillar du skräckfilmer med en förkärlek för sjuka varelser och tonvis med blod är den här värd din uppmärksamhet.

The Conjuring (2013)

The-Conjuring-HD-Wallpaper
Foto: Warner Bros.

Handling: Ed och Lorraine Warren är ett gift par som ägnar sig åt att undersöka övernaturliga fenomen och hemsökta platser. Snart kommer de i kontakt med en fembarns-familj som nyligen har flyttat ut på landet till en gård där de terroriseras av oförklarliga väsen…

Varför du ska se den: Bland den mängd filmer som de senaste åren har behandlat övernaturliga väsen och onda andar sticker The Conjuring ut. Filmen är en oerhört välgjord rysare och att den har inspirerats av en verklig historia bidrar till en ökad känsla av allvar och tyngd. Tycker du om filmer som behandlar ”haunted-house”-temat, så är detta en film du borde spana in.

The Woman in Black (2013)

The Woman in Black
Foto: Svensk Filmindustri

Handling: The Woman in Black är en brittisk skräckfilm baserad på Susan Hills roman med samma namn. En ung änkling och advokat, som spelas av Daniel Radcliffe, beger sig till en ödslig by på den engelska landsbygden för att ta hand om ett dödsbo. Snart upptäcker han att en hämndlysten vålnad sätter hela befolkningen i skräck.

Varför du ska se den: The Woman in Black är en ruggig spökhistoria med lika tragiska karaktärer som sin bakgrundshistoria. Berättelsen är intressant och återges en bit i taget tills du får ihop helheten. Det är spännande rakt igenom och bjuds på en kuslig stämning.

Goodnight Mommy (Ich Seh ich Seh, 2014)

23-goodnight-mommy.w750.h560.2x
Foto: Playtime

Handling: Två pojkar bor tillsammans med sin mamma, en skådespelerska som nyligen har genomgått en ansiktsoperation och vars huvud nu är helt inlindat i bandage. Hon är kall, frånvarande och hård mot sina två söner. Så småningom börjar pojkarna misstänka att deras mamma faktiskt är någon annan sedan hon kom tillbaka från sjukhuset. Snart försöker de hitta sätt att avslöja henne på.

Varför du ska se den: Filmen är rakt igenom en ganska obehaglig historia och får mig som tittare att vissa gånger ifrågasätta vad det egentligen är jag tittar på, ibland på ett bra sätt, ibland på ett dåligt sätt. En spännande psykologisk tysk skräckfilm med snyggt foto och en och annan vändning. Helt klart värd en titt om du är ett fan av genren. För fler tips på skräckfilm, spana in den här listan.

Richard Axelsson

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL