Melodifestivalsfinal: Vi firar med filmer om musiktävlingar!

Melodifestivalsfinal: Vi firar med filmer om musiktävlingar!

Nathalie Leth
13 mars 2021 kl. 16:00

Har Filmtopp drabbats av mello-feber?

Det är äntligen dags för finalen i Melodifestivalen och Filmtopp har laddat med en lista full av stjärnglans och musiktävlingar!

Sväng fjäderboan om halsen och trä de stjärnformade solglasögonen över näsan, det är dags för finalen i Melodifestivalen! Som sann mello-entusiast har Nathalie listat flera filmer med musiktävlingar som tema för att fira detta spektakel! Slå på konfettikanonerna för... Nu kööör viii!

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020)

Två sångare på scen
Foto: Netflix

Ni vet lika väl som jag att den här listan aldrig hade varit komplett utan den här filmen! Inget säger ju film om en musiktävling lika mycket som en film om Eurovision!

Den kanske mest populära sången ur filmen, alltså “Jaja Ding Dong” påminner ju dessutom om ett av årets bidrag i Melodifestivalen, 2021! Jag tänker såklart på “Rena rama ding dong” med den charmiga tantduon Eva Rydberg och Ewa Roos, ett bidrag som tyvärr inte klarade sig i deltävlingen “andra chansen”.

I december nåddes vi av den glödande nyheten om att en uppföljare till filmen troligtvis är på g! Än har alltså inte lågan slocknat i “the story of fire saga”! Den som vill se om första filmen kan surfa in på Netflix.

Sing (2016)

Gorilla tar ton i Sing
Foto: Universal Pictures

För att rädda sin teater, sin karriär och sin passion ur ett ekonomiskt svart hål startar koalan Buster en musiktävling. Ur ensemblen av drömmande tävlingsdeltagare hör vi sångröster från stjärnor som Scarlett Johansson, Reese Witherspoon, Seth McFarlane med flera!

Ett av mina favoritnummer från filmen är Taron Egertons framförande av Elton Johns låt “I’m Still Standing”. Det är ju knappast en slump att han spelade Elton i filmen Rocketman! Och just det… Elton John dök upp i filmen Kingsman: The Golden Circle med… Taron Egerton som hemlig agent! Kan vi inte få se dessa bundsförvanter i ett spektakulär, musikalisk duett snart?

8 Mile

Två rappare på scen i så kallad rap battle
Foto: Universal Pictures

För den som vill dra sig ur popträsket finns 8 Mile till din undsättning! Här tävlas det rått och brutalt i rap battles. Ingen mindre än Eminem spelar huvudrollen och med denna filmen vann han en Oscar för låten “Lose Yourself” vilket skapade historia som första rap-låt att vinna en Oscar. Detta tycker jag kvalificerar Eminem som vinnare i rap battles ett långt tag framöver!

Och vet du vad, denna vinsten kammade Eminem hem för 18 år sedan, känner du dig gammal nu?

Pitch Perfect (2012-2017)

Ett gäng damer tävlar i acapella på en scen
Foto: Universal Pictures

I Pitch Perfect kan vi se, och höra, en salig blandning av unga kvinnor ta ton i kören AcaBellas. Att sjunga a cappella, det vill säga utan instrument, kan vara en utmaning, men att vinna mot andra talanger i både nationella och internationella tävlingar är toppen av guldberget dit våra sångare vill nå! 

Grupperna framför olika medleys av världskända artister som David Guetta, Nicki Minaj, Rihanna, och Michael Jackson bara för att nämna några!

En värsting till syster 2 - Redo att synda igen (1993)

Två damer sjunger bakom ett piano
Foto: Buena Vista

Denna filmen visade sin nu(n)na första gången år 1993. Det är uppföljaren till filmen med Whoopi Goldberg i huvudrollen som kom ett år tidigare. Precis som i ovan nämnda Pitch Perfect så tävlas det här med körsång. Problem uppstår när en av flickorna, spelad av Lauryn Hill, förbjuds att sjunga, en regel som satts upp av hennes mamma.

För den som blev sugen finns båda filmer att se på Disney+.

Whiplash (2014)

Teller spelar trummor för läraren spelad av Simmons
Foto: Stage 6 Films

Miles Teller och J.K. Simmons spelar lärare och elev i filmen Whiplash. Dessa två spenderar lika mycket tid med att stångas med varandra som att skapa den perfekta musiken. Ledmotiven går i jazziga toner och dessa framförs bland annat när Tellers karaktär deltar i olika jazztävlingar.

Filmen vann tre Oscars, bland annat vann Simmons för bästa biroll och filmen vann för bästa ljudmix, ett fantastiskt bra pris för just en musikfilm!

School of Rock (2003)

Jack Black med gitarr
Foto: Paramount Pictures

I School of Rock får vi se världsstjärnan Jack Black som är lika känd för sina filmer som för sina låtar i bandet Tenacious D. Här spelar han rollen som Dewey Finn, som sparkas från sitt rockband och blir vikare på en snofsig skola. Här lär han sina snobbiga elever att kunna släppa loss med hjälp av rock n' roll och lönen för mödan kan vara ett pris på 10 000 dollar i en lokal musiktävling!

Det är sällan som rock går hem på scenen i Melodifestivalens och allra minst i Eurovisions värld, vilket såklart gör det extra kul när Lordi vann med rocklåten “Hard Rock Halleluja” år 2006. Vi behöver kanske alla lära oss att släppa loss lite och låta rockarna ta över igen? Kom igen, Jack Black, visa vägen!

American Dreamz (2006)

Mandy Moore uppträder i filmen American Dreamz
Foto: Universal Pictures

Sist ut är American Dreamz som handlar om en musiktävling som visas på TV. Låter väl bekant? Här kan vi se Mandy Moore, som bland annat lånat ut sin sångröst till Rapunzel i Disneys Trassel (2010). Lyckas hon ta över scenen med sina fantastiska toner eller gömmer det sig begåvade rivaler med oanade talanger på motståndarsidan?

Vilken film är bäst? Och kanske det viktigaste av allt… vilken låt i årets Melodifestival är bäst? Diskutera med oss på Filmtopp på vår Facebook-sida!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL