5 grymma Marvelfilmer med bästa eftertextscener

Marvel – 23 påskägg du kan ha missat i Marvel-filmerna, Påsk

Uppdaterad 31 mars 2021 kl. 15:03 | Publicerad 11 april 2020 kl. 20:04
ANNONS
ANNONS

Godbitar som gömmer sig i Marvel Cinematic Universe.

Är du vass på att upptäcka de små gömda referenserna i filmerna från MCU? Om inte så har Filmtopp samlat några av dem i listan nedan.

MCU
Foto: Walt Disney Studios

Som vilket annat hängivet serietidningsfan som helst håller jag gärna ett öga öppet för små referenser, eller easter eggs som de också kallas, så fort en ny film baserad på serietidningar kommer ut. Det kan vara allt ifrån en poster i bakgrunden av en scen till inte så subtila hintar om vad som komma skall. Här nedanför har jag listat, utan inbördes ordning, 23 stycken easter eggs från Marvel Cinematic Universe som du kan ha missat.

MER LÄSNING
MCU-filmerna rankade från sämst till bäst!
MCU: Marvelfilmerna i kronologisk ordning

Bruce Banner som legendarisk forskare (Spider-Man: Homecoming)

Bruce Banner Homecoming
Foto: Disney.

I Spider-Man: Homecoming kan vi se Bruce Banner listas bland enastående forskare som Isaac Newton och Nikola Tesla. Inte dåligt!

Bäckström
Tryck på bilden och testa C More gratis i två veckor!

Stora skådisar gör blixtsnabb cameo (Thor: Ragnarok)

Thor Ragnarok
Foto: Disney

Blinka till och du kanske missar det. I Lokes pjäs är det så klart inte de "riktiga" skådespelarna vi ser. Nä, vi får istället ta del av stjärnor som Matt Damon, Luke Hemsworth och Sam Neill.

Påskägget i ett påskägg bredvid ett påskägg (The Avengers)

Pixar A113
Foto: Disney.

Det sägs att "A113" är med i alla Pixarfilmer ett påskägg som animationsbolaget är kända för att använda. Märkligt nog snackas snackas det inte lika mycket om när MCU gjorde ett påskägg med Pixars påskägg bredvid MCU:s stående påskägg – Stan Lees berömda cameos. Rena rama påskäggs-babushkan.

Col. James Rhodes Ringsignal (Iron Man)

Ringsignalen vi får höra är en polyfonisk version av ledmotivet från den tecknade Iron Man-serien från 1966. Det är inte enda gången melodin dyker upp. Den har konverterats till jazz i casinot och är lite sexigare i scenen när Tony Stark får med reportern Christine Everhart hem i början av filmen.

David Banner (The Incredible Hulk)

Foto: MTV News
Foto: MTV News

Paketet som Bruce Banner tar emot är adresserat till David B. Detta påskägg är en referens till TV-serien från 1978 där Hulkens alter ego var David Banner, inte Bruce.

Hugin och Munin (The Avengers, Thor)

I en scen från "The Avengers" kan vi se Odins korpar, Hugin och Munin, flyga förbi. Detta visar att Odin håller ett öga på allt som hans son och adoptivson håller på med. Det är inte första gången korparna dyker upp i MCU dock. Vi kan se dem sitta på Odins tron i Thor, när Odin först är på väg att kröna Thor till kung av Asgård.

Veronica (Avengers: Age of Ultron)

Tony Stark och Bruce Banner har tillsammans byggt Veronica. Veronica är också känd som The Hulkbuster, en Iron Man-dräkt tänkt att stoppa Hulken om det skulle behövas.

Namnet Veronica är en väldigt långsökt referens till serierna om Archie, eller Acke som han heter i Sverige. Acke har två flickvänner som han byter emellan, nämligen Betty och Veronica. Tjejerna får ofta agera symboler för det onda och det goda, där Betty är ängeln och Veronica är djävulen.

Även Bruce Banner hade en flickvän vid namn Betty. Betty Ross. I The Incredible Hulk var hon den enda som kunde lugna Hulken efter hans utbrott. Passande att det som kan lugna Hulken på det våldsamma sättet då får heta Veronica.

Obadiah Stane spelar piano (Iron Man)

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Stycket som Obadiah (även känd som Iron Monger) spelar är skrivet av Antonio Salieri. Salieri är känd för sin avundsjuka mot geniet Mozart och hur trött han var på att stå i hans skugga. Det sägs att det var han som låg bakom Mozarts död, men det sägs också att Salieri inte hade någonting att göra med detta att göra. Allt detta har Obadiah lätt att relatera till.

I Have Bigger Problems Than You (Iron Man 2)

I denna scen från "Iron Man 2" säger Nick Fury till Tony Stark att han har större problem än honom att ta hand om i den sydvästra regionen. Enligt kronologin i MCU så är det Mjölnir, Thors hammare, som direktör Fury menar.

Thor vs. Kronan (Thor: The Dark World)

Det första av två easter eggs från Thor: The Dark World sker i öppningsscenen. Stenmonstret som Thor besegrar med ett enda slag är Kronan, det första monstret Thor någonsin slogs mot i serietidningarna.

Läs också: De fem bästa eftertextscenerna i MCU

Adam Warlock (Thor: The Dark World)

OBS! VARNING FÖR SPOILER OBS!

Det andra easter egget från Thor: The Dark World får vi inte se förrän i den första eftertextscenen. När Lady Sif och Volstagg lämnar över Aethern, en av sex Infinity Stones, till Taneleer Tivan "The Collector", kan man i bakgrunden se en stor gul puppa. Denna puppa skulle kunna vara Adam Warlock. Adam förvandlas till en kokong efter att han dör och förblir puppa tills det är dags för honom att återfödas. Adam är också den som håller nyckeln till en av de två Infinity Stones vi fortfarande inte har fått se, nämligen The Soul Gem.

Flame On! (Captain America: The First Avenger)

Foto: Netflix
Foto: Disney.

Dräkten vi ser i displayen är en av de första designerna för The Human Torch från Fantastic Four. Fantastic Four har inte dykt upp någon annanstans i MCU, detta på grund av att rättigheterna till dem ägs av 20th Century Fox.

Whiplash (Iron Man)

Iron man hamnar i en luftstrid med två amerikanska F-22 plan efter att han har förstört en av terroristernas vapendepå. De två planen använder Whiplash 1 och 2 som anropssignaler. Whiplash är en av Iron Mans klassiska fiender, som gestaltades av Mickey Rourke i Iron Man 2.

Roxxon Corporation (Iron Man)

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Om man tittar noga i slutstriden mellan Iron Man och Iron Monger kan man se en byggnad med logotypen för The Roxxon Corporation på. Detta är huvudkontoret för ett ont megaföretag som mer än en gång har försökt döda Tony Stark.

The Winter Soldier (Captain America: The First Avenger)

OBS! VARNING FÖR SPOILER OBS!

I tågscenen från den första "Captain America" tar Bucky Barnes upp Captain Americas sköld innan han slungas ut ur tåget och faller mot sin förmodade död. Detta easter egg är lite osäkert, men kan vara en hint om att Bucky tar över som Captain America efter att Steve Rogers Super Soldier Serum har neutraliserats och han börjar åldras allt fortare.

I serietidningarna var det Sam Wilson A.K.A. The Falcon som tog över namnet Captain America när Steve började åldras, men Bucky har även han burit namnet. Denna scen kan vara tecknet på att Bucky blir den som tar över om Steve någonsin skulle falla.

Skattkammaren (Thor)

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Det finns många easter eggs i Asgårds skattkammare. Vi kan tydligt se bland annat Agamatos Orb, The Tablet of Life and Time, The Eternal Flame och The Warlock's Eye. Den viktigaste skatten är också den svåraste att se. Den är i bild i mindre än en halv sekund vid frostjättarnas inbrott, men om man pausar vid rätt tillfälle kan man tydligt se en version av Thanos Infinity Gauntlet.

Men vänta lite nu, hade inte Thanos den i eftertextscenen från Avengers: Age of Ultron? Jo, det hade han, men det finns enligt Kevin Feige, producent, minst två stycken Infinity Gauntlets i MCU. Thanos är inte och rotar i Odins skattkammare.

Earth's Mightiest Heroes (The Avengers)

I denna scen från slutet av "The Avengers" kallar Tony Stark sitt team för "Earth's Mightiest Heroes". The Avengers officiella slogan i serietidningarna är just det, Earth's Mightiest Heroes.

Läs också: Topp 10 Superhjältar och deras filmer

Lou Ferrigno (The Incredible Hulk)

Foto: Universal Studios
Foto: Universal Studios

Säkerhetsvakten som Bruce Banner leverar pizza till i The Incredible Hulk spelas av Lou Ferrigno, den före detta bodybuildern som spelade Hulken i live-actionserien från 1978. Lou har varit med på något sätt i varenda film där Hulken dykt upp i större eller mindre utsträckning. I Hulk från 2003 spelade han också en säkerhetsvakt. I samtliga filmer i MCU är hans röst blandad med antingen Edward Nortons eller Mark Ruffalos för att skapa Hulkens röst.

Celestial (Guardians of the Galaxy)

I en scen från "Guardians of the Galaxy" får vi den första riktiga förklaringen vad en Infinity Stone är för något. I det lilla "bildspelet" som Taneleer Tivan visar ser vi en enorm varelse förstöra allt levande på en hel planet. Varelsen är en Celestial, från samma ras som huvudet som uppgör Knowhere. I serietidningarna var dessa Celestials ansvariga för skapandet av människorna. De skapade även mutanternas X-gen, och rasen som Thanos tillhör, The Eternals.

Harry Dean Stanton (The Avengers)

I denna bortklippta scen från "The Avengers" får vi se mer av mannen som hittade Bruce Banner efter att han trillat av Heli-Carriern som Hulken. När Bruce vaknar frågar mannen om han är en utomjording. Utomjordingar är nämligen något som skådespelaren har erfarenhet av. Mannen spelas av ingen mindre än Harry Dean Stanton, som var med i den klassiska Alien från 1979.

The Crimson Cowl (Avengers: Age of Ultron)

När tvillingparet Wanda och Pietro Maximoff första gången träffar Ultron i kyrkan i Sekovia får vi Avengers-uppföljarens andra easter egg. När Ultron först sitter med ryggen mot ingången har han ett rött tygstycke över huvudet. Detta är en referens till när Ultron dök upp för första gången i serietidningarna. Han dolde sin identitet, klädde sig helt i rött, inklusive en vinröd huva, och kallade sig för The Crimson Cowl.

Mjölnir (Avengers: Age of Ultron)

Att Steve Rogers är den enda som kan rubba hammaren kan vara menat endast som komik. Det kan också vara en referens till att Steve faktiskt svingat hammaren i strid i serierna. Kanske i kommande filmer? Vi får se.

Spider-Man (Ant-Man)

I "Spider-Man: Homecoming" får vi se Luis berätta, på sitt eget distraherande vis, hur Falcon letar efter Scott Lang. En liten detalj mot slutet av klippet, är hur reportern som hans kusin Ignacio träffat, känner till mer än en person som Falcon kan vara intresserad av. "We got a guy who jumps, we got a guy who swings and we got a guy who crawls up the walls.".

Den sista personen, som klättrar uppför väggarna, kan inte vara någon annan än Spider-Man. Detta var det första tecken vi fick på att Peter Parker äntligen ska ta på sig sin blåröda dräkt och dyka upp i MCU.

Det var 20 av de easter eggs jag har kunnat hitta hittills i MCU. Om du har fler eller har frågor om någon av dem ställer jag mer än gärna upp på en diskussion! Lämna en kommentar här på sajten eller på Facebook. Och glöm inte att dela och gilla!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL