LISTA: Svenska deckarserier som borde få TV-versioner

LISTA: Svenska deckarserier som borde få TV-versioner

Sofie Landgren
05 maj 2024 kl. 19:05

Perfekta manus för långa kriminalserier

Att Sverige är ett av de främsta länderna i världen när det kommer till gripande, vassa bok-deckarserier råder det inget tvivel om. Här är bokserierna vi vill se som TV-serier.

Bokserien om Silverbielke
Storytel förvärvar rättigheter till Silfverbielke-serien. Foto: Damm Förlag/Massolit Pocket/Lind & Co

Bokserien om Sveriges mest omtyckta psykopat och seriemördare

Den norska TV-serien Exit blev snabbt en hit över hela norden tack vare dess överklassbrutalitet och väl gestaltade rikemanskaraktärer. Sverige borde ta rygg och göra en liknande serie och då kommer historien om börsmäklaren och psykopaten Silfverbielke väl till hands. En bokserie av Dan Buthler och Dag Öhrlund i nio delar som verkligen förtjänar att bli en TV-serie, och tro mig, den serien hade bräckt Exit med hästlängder. 2022 gick bolaget Storytel Group in och köpte upp rättigheterna till att fortsätta ge ut berättelser om Dag och Dans crime-karaktär Silfverbielke, och har vi riktigt tur kanske de säljer filmrättigheter till ett annat svensk-etablerat bolag.

En kort beskrivning av bokserien:

Börsmäklaren och psykopaten Silfverbielke har inga skrupler, han är slug, manipulativ och tar det han vill ha, vare sig det är pengar, droger eller liv. En man helt utan empati som söker efter allt värre, större och farligare adrenalinkickar. En hämningslös serie med en huvudkaraktär som utför fruktansvärda och brutala handlingar utan att fläcka ner sin skräddarsydda kostym eller sina blankputsade skor. Är du ute efter en skräckblandad förtjusning så bör du definitivt läsa bokserien om Silfverbielke.

Böckernas ordning:

1. En nästan vanlig man
Är den första boken om psykopaten Christopher Silfverbielke. Boken handlar om vännerna Christopher Silfverbielke, Hans Ecker och Johannes Kruut. Alla jobbar inom Stockholms finanskrets. Men Christopher som är uttråkad börjar dra in sina vänner i utmaningar som går ut på att begå brott. Fallet hamnar på Colts bord. Boken handlar om den katt och råtta-lek som Christopher leker med polisen.

2. Grannen
Stureplansprofilen Hans Ecker, dömd till över 10 års fängelse, ska flyttas från Kumla till en annan anstalt när någon rammar fångtransporten och kallblodigt skjuter fångvaktarna. Eckers glädje över sin nyvunna frihet blir kortvarig, när det visar sig att den som ligger bakom fritagningen är psykopaten Christopher Silfverbielke kompanjonen som Ecker trodde att han haft ihjäl för ett drygt år sedan

3. Återvändaren
Christopher Silfverbielke var Stureplans finansstjärna och oemotståndlig för kvinnor, men samtidigt uttråkad vid 30 års ålder och diagnostiserad som psykopat. Kombinationen av lyxliv med sena nätter, champagne, kokain och ett sökande efter spänning, drev Silfverbielke till allt djärvare och farligare handlingar, som han involverade sina närmaste vänner i. Priset blev högt. Vännerna försvann och jagad för mord av Sveriges skarpaste kriminalkommissarie, Jacob Colt, tvingades Silfverbielke att fly från Sverige. Efter att ha levt under falsk identitet i Florida beslutar sig Christopher Silfverbielke för att återvända till Stockholm.

4. Uppgörelsen
Efter att ha hållit sig gömd utomlands är nu Silfverbielke tillbaka i Sverige. På själva julafton har han involverat kriminalkommissarie Jacob Colts egen familj i sina ondskefulla handlingar, och nu planerar mördaren sin hämnd på en enslig gård i mörkaste Småland.Det är upplagt för en sista desperat kraftmätning mellan de två ärkefienderna, en sammandrabbning som hotar att få ödesdigra konsekvenser inte bara för de två männen själva utan för ett stort antal människor i deras omgivning - mer eller mindre oskyldiga.

5. Erövraren
Psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke har med skrämmande medel lyckats bli frigiven från den slutna psykiatriska vård han dömts till. Nu är han tillbaka med nya djävulska planer i sinnet. I tv-rutan ler han mot det svenska folket och säger: "Tack - och förlåt!"

6. Hämnaren
Christopher Silfverbielke - stjärnmäklare, mördare och psykopat - har frigivits ur fängelset och inlett en framgångsrik politisk karriär som kristdemokrat. Men på väg mot partitoppen måste han först undanröja några hinder för att återvinna svenska folkets förtroende och fullfölja sin plan.

7. Motvind
Under tiden som Jacob och Anna smider planer funderar Silfverbielke på sin framtid. Snart tänker han lämna landet för gott. Hans exitplan hejdas emellertid av ett telefonsamtal. Pressen har upptäckt en koppling mellan Silfverbielkes företag TrioSoft och scientologerna, och aktiekursen sjunker som en sten. I ett slag är alla hans miljoner utraderade. Någon måste få sota för det. Silfverbielke beslutar sig omedelbart för att dra åt tumskruvarna på finansmannen Herbert de Wahl.

8. Uppståndelsen
Med nästan inga pengar på fickan har Silfverbielke kommit till Pattaya i Thailand. Hans enda chans att få bo på lyxhotell, drickachampagne och sniffa kokain är att sol-och-våra den rika änkan Mary Jo Chaplain, som är god för etthundrafemtio miljoner dollar. Silfverbielke, som har stora planer för framtiden, lider varje dag av förnedringen i att tvingas umgås med Mary Jo och det blir inte bättre av att änkan vill ha vilda sexlekar.

9. Kejsaren
Livet börjar äntligen att arta sig igen för psykopaten Christopher Silfverbielke. Han har lyckats att ta sig från tillvaron som gigolo till en äldre amerikansk mångmiljonärska. Men han behöver fortfarande pengar och genomför därför sin mest ondskefulla idé hittills.

Louise Boje af Gennäs bokserie
Foto: Bookmark Förlag.

Den hyllade motståndstrilogin av Louise Boije af Gennäs

Louise Boije af Gennäs debuterade 1991 med romanen Ta vad man vill ha. Sedan dess har hon utkommit med ytterligare 12 romaner, men det är framförallt motståndstriologin som innehåller böckerna Blodloka, Skendöda och Verkanseld som förtjänar att porträtteras som en svensk kriminalserie i ett TV-format. En bokserie i en psykologisk thriller-anda om den lilla människans kamp mot makten.

Böckernas ordning:

1. Blodlokan
Efter att Saras pappa dör i en mystisk eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockholm för att starta ett nytt liv. Till en början går allt nästan för bra: kaféjobbet byts mot en anställning på pr-byrå och det torftiga rummet i förorten ersätts av en lyxig lägenhet på Östermalm. Men snart utsätts hon för märkliga och obehagliga händelser, och hotet mot Sara och hennes familj känns alltmer påtagligt. Det blir uppenbart att någon tror att hon har den avgörande nyckeln till något viktigt men vem? Och till vad?

2. Skendöda
Sara har bestämt sig för att återvända till Stockholm från Örebro, trots de märkliga och traumatiska händelser som präglat hennes första höst i huvudstaden. Mer på sin vakt än någonsin byter hon till ett jobb inom konsultbranschen och flyttar till en ny stadsdel i hopp om att de ansiktslösa förföljarna ska lämna henne i fred. Men den mardrömslika utpressningen tar snart vid där den slutade. Omgiven av finansvärldens korruption och maktspel måste Sara ställa sig frågan: finns det överhuvudtaget någon hon kan lita på?

3. Verkanseld
I den avslutande delen av Motståndstrilogin tätnar intrigen runt Sara. När ingenting finns kvar att förlora måste Sara agera med övertygelse och mod. Den lilla människan får aldrig ge upp kampen mot den makt som går över lik för att bevara sina intressen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL