Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Läskiga häxor på film – de skärrade oss rejält

Läskiga häxor på film – de skärrade oss rejält

Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 april 2020

Skrämmer oss än idag.

Filmvärlden rymmer massvis med monster och diverse skräckfigurer, där de kanske läskigaste av dem alla är häxorna. Idag listar vi de obehagliga häxor som traumatiserat oss mest!

Trollkarlen från Oz (1939)

Häxan i Trollkarlen från Oz
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

Den mest självklara häxan får inleda listan. Hennes teatrala look och intensiva blick gör sig oerhört kraftig på film. Ett oläkt sår för många. 

Drag Me to Hell (2009)

Häxan i "Drag me to hell"
Foto: Universal Pictures.

Man jävlas inte med gamla tanter på banken. Denna läxa får Christine lära sig när hon skämmer ut en gammal dam, som sedan gör det till sitt viktigaste mål att hemsöka henne. 

En häxa i familjen (2000)

En häxa i familjen
Foto: Sonet Film AB.

Hon må se rar ut på bilden men Häxan i denna svenska barnrysare skrämde slag på de unga biobesökarna. Förmodligen en och annan vuxen med. Vi glömmer aldrig "barnätartanden". 

The Witch (2015)

Häxan i The Witch
Foto: Parts and Labor.

Robert Eggers megahyllade rysare vore inte komplett utan en skräckinjagande häxa. Lyckligtvis hittade han en ruskigt obehaglig sådan i Sarah Stephens som spelar en ung version av karaktären Katherine, som inte låter oskyldiga barn passera henne obemärkta. 

Legend (1985)

Häxan i Legend
Foto: Legend Production Company.

En av Ridley Scotts mer kritiserade filmer har fått kultstatus med åren, mycket på grund av sin otäcka, slemmiga häxa. Den ser ut som någonting inte ens Saruman hade kunnat odla fram i Isengard. 

Robin Hood: Prince of Thieves (1991)

Häxan i Robin Hood
Foto: Warner Bros.

När det begav sig, knäckte häxan i Robin Hood: Prince of Thieves många själar. Vi tänker framförallt på när hon stirrar rakt in i Sheriffen av Nottinghams ögon och berättar att han är hennes son. En fantastisk scen som klipptes bort ur bioversionen. 

Pumpkinhead: Ashes to Ashes (2006)

Häxan i "Pumpkinhead"
Foto: Castel Film Romania.

B-film rymmer gott om häxor, men få är lika obehagliga som den i Pumpkinhead-uppföljaren Ashes to Ashes. Låt oss säga att invånarna i en liten skogsby ångrar djupt att de framkallar denna mordlystna varelse. 

Suspiria (1977)

 

Häxan i Suspiria
Foto: Seda Spettacoli.

Ingen anledning att säga för mycket. Den italienska superklassikern Suspiria är en av de mest skrämmande karaktärerna på film. Någonsin. 

Missa inte Filmtopps lista på filmhistoriens fånigaste monster!

NÄSTA ARTIKEL