Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmhistoriens fånigaste monster

Filmhistoriens fånigaste monster

Nikola Ruzicic | Lista
15 september 2021
Nikola Ruzicic | Lista
15 september 2021

Filmtopp listar skräckfabrikens sämsta idéer någonsin.

Ända sedan filmmediet tog sina första staplande steg har skräck fascinerat tittare. Varför? Kanske för att det är en av få genrer som har fysiologisk påverkan. Det händer något i våra kroppar när vi blir skrämda. Ibland händer det dock att de monster som ska framkalla denna känsla inte levererar.

Efter det floppande startskottet The Mummy har Universal Pictures monsteruniversum "Dark Universe" blandat och gett. Senast såg vi vassa remaken på Den osynlige mannen som tog många på sängen. Planerna på flera skräckisar fortskrider och klassiska skräckfilmskaraktärer som Frankensteins monster och Wolfman väntas återvända till vita duken inom kort.

För att få råd om hur de inte bör göra fortsättningsvis borde Universal Pictures ta en titt på listan nedan.

Här är filmhistoriens fånigaste monster: 

10. Ro-Man från "Robot Monster" (1953)

Ro-Man från Robot Monster
Foto: Three Dimensional Pictures Inc.

Ro-Man från planeten Ro-Man (japp de delar namn) kommer till jorden för att utplåna mänskligheten med sin dödsstråle. Filmen är visserligen över 65 år gammal och nog hade scenariot säkerligen potential att skrämma folk på den tiden. Problemet? Regissören hade inte råd att skaffa en robotkostym och beslutade då att istället låna en gorilladräkt från en vän. För att få monstret att verka mer "utomjordiskt" toppades kostymen med en dykarhjälm och TV-antenner.

9. The Octaman från "Octaman" (1971)

Monstret Octaman
Foto: Heritage Enterprises Inc.

Monstret i "Octaman" är inte helt otippat en hybrid mellan människa och bläckfisk. Eftersom den kan går den naturligtvis upp på land för att mörda en grupp forskare. Trots att Octaman knappast går till historien som skräckvärldens bästa uppslag, så utgjorde den ändå startskottet för en av Hollywoods största make up-artister. Det var nämligen första gången som Rick Baker skred till verket. Baker, som sedan dess har plockat hem så många som sju Oscarsstatyetter, skulle nog dock helst glömma detta bottennapp.

8. Langoljärerna i "Langoljärerna" (1995)

Flygande monster i Stephen Kings Langoljärerna
Foto: Laurel Entertainment Inc.

Skräckmästaren Stephen King ligger bakom några av historiens bästa och mest skrämmande skräckfilmer. The Shining, Det, Jurtjyrkogården, Lida och Carrie, för att nämna några. Hans CV är dock långt ifrån fläckfritt. Enligt King är "langoljärer" monster som äter upp det förflutna. Om inte det låter skrämmande nog (?) så kan det tilläggas att de ser ut som flygande köttbullar med ojämna tänder.

7. Träden i "Triffidernas dag" (1963)

Onda träd i Triffidernas dag
Foto: Allied Artists Pictures.

Ett meteorregn gör större delen av världens befolkning blind. I samma veva börjar blodtörstiga, vandrande träd att döda människor. I vissas öron kan denna idé möjligtvis te sig ganska dålig, men faktum är att det även gjorts en serie (1981) samt en reboot från 2009, med Eddie Izzard i en av rollerna, på samma tema. Ska man tro IMDb ligger det dessutom en nyinspelning i pipen. Ett förblindande meteorregn känns plötsligt väldigt välkommet i verkliga livet.

6. Haschpipan i "Evil Bong" (2006)

Skräckpipa med ögon och mun
Foto: Talos Entertainment.

Ok. Nu börjar vi visserligen röra oss i gränslandet mellan skräck och komedi, men idén bakom Charles Bands magiska haschpipa har både obehagliga och etiska inslag. Den skickar nämligen rökaren till ett alternativt universum som sakteliga förvandlas från dröm till mardröm. Det mest skrämmande med Evil Bong är dessvärre att den har fått så många som sju (!) uppföljare om man räknar med cross over-filmen med nästa karaktär på listan.

5. Pepparkaksmonstret från "The Gingerdead Man" (2005)

Ond pepparka från the gingerdead man
Foto: Shoot Productions.

Frågan är vad som är mest skrämmande med den onda pepparkaksgubben i "The Gingerdead Man"? Antingen är det sättet han uppstår på: genom att en mördares aska blandas med blodet från en bagare i en pepparkakssmet. Eller så är det det faktum att visual effects-teamet lyckats få monstret att se ut som en pepparkaksversion av huvudrollsinnehavaren Garey Busey. DET om något är skrämmande.

4. Jack Frost från "Mördaren snögubbe" (1997)

Skräckversion av snögubbe i Jack Frost
Foto: Frost Bite Films Ltd.

Vi fortsätter på jultemat en stund till. 1998 kom den urgulliga Jack Frost där Michael Keaton spelar en pappa som återvänder från de döda i form av snögubbe för att förgylla sin sons vardag. Blott ett år tidigare kom en annan film med samma namn (med den svenska titeln Mördaren snögubbe). Denna Jack Frost är dessvärre varken gullig eller återvänd från de döda för att förgylla någons vardag. Något som intet ont anande familjer säkerligen blev varse om när de råkade få med sig fel film hem från uthyrningsstället.

3. Mangeln i "Maskinen" (1995)

Ond mangelmaskin sprider skräck bland arbetarna
Foto: Distant Horizon.

I Stephen Kings andra bidrag på listan utgörs monstret av en blodtörstig mangel. Du läste rätt. En mangel. En sådan maskin din mormor använde i tvättstugan för att göra pressveck på sängkläderna. Visserligen är idén att sakta bli ihjälklämd oerhört skrämmande, men eftersom det är ganska lätt att springa ifrån en mangel, borde det inte ses som något större hot.

Vad som är mer skrämmande är att skräckregissören Tobe Hooper (Poltergeist, Motorsågsmassakern) och Mr. Freddy Kreuger himself, Robert Englund, inte hade vett nog att hålla sig borta från detta magplask.

2. Tomaterna i "Mördartomaterna anfaller" (1978)

Skrämmande tomater har dödat två människor
Foto: Four Square Productions.

I anslaget för denna skräckkomedi påstås det att Alfred Hitchcocks film Fåglarna ansågs skrattretande fram till att en amerikansk stad faktiskt blev attackerad av miljontals koltrastar. Huruvida något liknande kommer att hända gällande tomater återstår dock fortfarande att se. Det mest skrämmande med den röda grönsaken är kanske istället informationen om att den i själva verket inte ens är en grönsak. Det är en potatisväxt. The horror!

1. Kondomen i "Kondom des Grauens" (1996)

Mördarkondom med huggtänder
Foto: Ascot Film.

Ettan på listan över filmhistoriens fånigaste monster hittar vi i tyska Kondom des Grauens (Killer Condom). Det handlar om en mördarkondom som går bananas på, well, bananas.  Hur fånig denna idé än kan uppfattas gömmer sig dock en betydligt mer skrämmande symbolik bakom den lilla plastbitens huggtänder. Exempelvis har filmen tolkats som en kommentar till 80- och 90-talens stora rädsla för AIDS-epidemin och den efterföljande våg av hot som slog mot homosexuella individer världen över.

Ja. Kanske är historiens fånigaste monster egentligen människan själv.

VIDARE LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL