Har du sett detaljerna som gömmer sig i filmaffischerna?

KURIOSA: Har du sett detaljerna som gömmer sig i filmaffischerna?

Eric Diedrichs
24 mars 2024 kl. 20:03

Djävulen är i detaljerna, som det brukar heta

Filmaffischer finns det gott om och vissa av dem är klart mer minnesvärda än andra. Trots att vi har sett dem många gånger om är det inte säkert att vi har sett dem "på riktigt".

Once Upon a Time in… Hollywood
Foto: Sony Pictures Releasing 

Once Upon a Time in Hollywood (2019) – Quentin Tarantino på postern

En detalj som många har missat på den detaljrika postern till Quentin Tarantinos senaste film, Once Upon a Time in Hollywood, är att regissören själv är med på ett hörn – precis vid Margot Robbies högeraxel. Att den filmälskande regissören passade på att slänga in en liten hyllning till sig själv i sin långfilm om Hollywood känns helt enkelt väldigt Tarantino.

Passengers poster
Foto: Sony Pictures Releasing

Passengers (2016) – morsekod på affischen

Många var besvikna på Passangers, som efter att ha cirkulerat som idé i Hollywood sedan 2007, slutligen fick sig en ganska förenklad version sett mot originalmanuset. Här på Filmtopp fick filmen 2 av 5 i betyg, men postern är värd att lyfta fram ändå. Vad många inte märkte är att det under titeln står "SOS" i morsekod. Passande sett till att filmen handlar om två personer som måste vänta ut sina liv på en förlist rymdfarkost.

Gremlins
Foto: Warner Bros.

Gremlins (1984) – dold Spielbergreklam

På postern till Joe Dantes julklassiker Gremlins finns en lurig liten dold detalj i form av en byxknapp. På knappen är logotypen för Steven Spielbergs produktionsbolag Amblin Entertainment. Logotypen är så klart från E.T. när rymdvarelsen och Elliot "cykelflyger" med månen som backdrop.

I sista sekunden
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

I sista minuten (1959) – Hitchock på Mount Rushmore

Kanske inte det mest subtila, men likväl en detalj som många – inklusive undertecknad – missat. I slutet av denna äventyrsklassiker klättrar Cary Grant på Mount Rushmore, på postern är cameo-kungen Alfred Hitchcock den femte presidenten.

Halloween
Foto: Compass International Pictures

Halloween (1978) – Michael Myers näve sprider skräck

Att Michael Myers huggande hand bildar en pumpa på postern till Halloween går inte att missa. Däremot, har du sett det obehagliga ansiktet som gömmer sig i hans näve?

Toy Story 4
Foto: Disney

Toy Story 4 – Jycken "Dogge" spelar poker

Från en Pixarfilm till en annan. Den talande hunden "Dogge" gjorde som bekant entré i Upp (2009), men han gör också ett litet gästspel i postern till Toy Story 4. I bakgrunden ser vi honom spela kort i en tavla som uppenbarligen är en pastisch till Cassius Marcellus Coolidges klassiska målningar.

Bilar 2
Foto: Disney

Bilar 2 (2011) – hela världen är bilar

Bilar 2 var kanske inte direkt någon tittarfavorit, men postern uppvisar ändå en viss kreativitet från Pixars sida. På världskartan ser vi nämligen flera länder som har förvandlats till klassiska Bilar-karaktärer.

När lammen tystnar
Foto: Orion Pictures

När lammen tystnar (1991) – dödskallen består av kvinnokroppar

Att postern till När lammen tystnar bjuder har en dödskalle på malens rygg är det nog ingen som har missat, men visste du att dödskallen i sin tur består av kvinnokroppar? Detta är i sin tur en hyllning till Salvador Dalís konstverk In Voluptas Mors'. Samma idé användes sedan till affischen för skräckfilmen Instängd (2005).

Legend
Foto: Universal Pictures

Legend (2016) – kreativ användning av dåligt betyg

Många gillade Tom Hardy-filmen Legend, men inte The Guardians recensent som gav den 2 av 5 i betyg. För att retas lite valde bolaget att köra på en smart placering av de två stjärnorna filmen fick i betyg, trixigt värre!

Se även vår lista med 10 roliga filmfakta som du kanske inte känner till.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL