10 roliga filmfakta du förmodligen inte känner till

10 roliga filmfakta du förmodligen inte känner till

Axel Diedrichs
Uppdaterad 12 januari 2020 kl. 18:01 | Publicerad 14 maj 2015 kl. 19:05
ANNONS
ANNONS

Hade du koll på den här spännande faktan?

Vad passar bättre en torsdag än en rolig filmlista? Här har du 10 överraskande faktakunskaper om gigantiska filmer som du förmodligen inte känner till. Jag vet åtminstone att jag inte kände till någon av dem!

10. The Dark Knight (2009)

Batman
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Ett par dagar innan filminspelningen av "The Dark Knight" samlade regissören Christopher Nolan sin besättning för att visa dem filmer vars anda han ville fånga i Batman-filmen. I kronologisk ordning var det dessa åtta filmer: King Kong, Citizen Kane, Cat People, Stalag 17, Black Sunday, A Clockwork Orange, Heat och Batman Begins.

9. Alien (1979)

alien
Foto: Fox-Stockholm Film Distribution AB

För att gestalta utomjordingarnas kammare, hittade regissören Ridley Scott en snygg lösning när han lånade blå laserbelysning av rock-gruppen The Who som repade i ett ljudrum bredvid studion.

8. Black Swan (2010)

black swan
Foto: Twentieth Century Fox AB

Under filminspelningen bröt Natalie Portman ett revben och produktionens budget räckte inte till läkarhjälp. Skådespelerskan sålde därför sin husvagn så att de kunde ha råd med en läkare. För sin insats i filmen belönades hon med Oscarn för bästa kvinnliga huvudroll.

7. Jaws (1975)

The classic poster image from the first release of the film Jaws.
Foto: Cinema International Corporation

Under ett besök på inspelningsplatsen stoppade George Lucas huvudet innanför robothajen "Bruce the Sharks" (vithajen) mun. Och när Spielberg skämtsamt stängde igen robotmunnen, pajade den och Lucas fastnade med huvudet där i.

6. Oldboy (2003)

Oldboy
Foto: Noble Entertainment AB

I scenen när Dae-su Oh vräker i sig bläckfiskar, åt skådespelaren Choi MIn-Sik hela fyra levande bläckfiskar. Skådespelaren, som är buddhist, skyndade sig därefter iväg för att be om försoning.

5. The Godfather (1972)

the-godfather-1
Foto: Cinema International Corporation

Inför sin audition som Vito Corleone är det känt att Marlon Brando fick till karaktärens signaturkinder genom att fylla munnen med bomull. Men inför inspelningen såg han till att en tandläkare ordnade honom ett riktigt munstycke som fyllde ut munnen.

4. The Shining (1980)

The Shining
Foto: Warner-Columbia Film AB

Filmen som utspelar sig på ett hotell var först tänkt att ha sitt obehagliga rum i rumsnummer "217", men det ändrades på begäran av den riktiga hotellägaren som fruktade att ingen skulle våga bo där efter att ha sett filmen.

3. The Lord of the Rings (2001)

lord of the rings
Foto: AB Svensk Filmindustri

Hela följets skådespelarbesättning skaffade sig en tatuering som visar "Nio" på älviska, förutom John Rhys-Davies (Gimli) som istället skickade sin stuntman att göra det. Det går att se Viggo Mortensens tatuering i filmen Eastern Promises.

2. Psycho (1960)

Psycho toalett
Foto: Film AB Paramount

Manusförfattaren Joseph Stefano var besatt av att för första gången på film visa en toalett som spolas. Hitchcock menade att han enbart skulle gå med på det ifall det bidrog till filmens berättelse och därav kom scenen till när Mary Crane måste förstöra pappersbevis som då blev premiär för toalettspol i en film.

1. Raiders of the Lost Ark (1981)

Raiders of the lost arc
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Det var egentligen meningen att Indiana Jones skulle slåss mot svärdmannen, men Harrison Ford som under tiden led av tarminflammation, var så pass dålig att han föreslog för Spielberg att Jones istället skjuter honom. Spielberg lyssnade och scenen när Jones skjuter sin motståndare är idag en riktig klassiker.

Källa: IMDb

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL