Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Kommande svenska filmer 2019 – Tips att hålla koll på!

Kommande svenska filmer 2019 – Tips att hålla koll på!

Eric Diedrichs | Lista
16 februari 2019
Eric Diedrichs | Lista
16 februari 2019

2019 bjuder på massor av lovande svenska filmer.

Nytt år, nya filmer. De senaste åren har svensk film vuxit sig riktigt stark och trenden ser inte ut att avta. I den här artikeln presenterar vi tips på kommande svenska filmer 2019.

Kungen av Atlantis – 1/3

Stillbild ur Kungen av Atlantis,
Foto: Folkets Bio.

Regi: Marina Nyström & Soni Jorgensen

Med: Simon Settergren, Philip Zandén, Happy Jankell, Inga Landgré m.fl.

Sedan barndomen har den ansvarfulle Samuel ensam varit förälder åt sin sin pappa. När Cleo kommer in hans liv väcks ett hopp om att bryta sig loss och få ett eget liv. Men kärleken och medberoendet till sin excentriske far håller honom fast och frigörelsen är inte lika nära som han tror. Kungen av Atlantis är en dramakomedi baserad på en sann historia om ovillkorlig kärlek och att hitta sin identitet" Produktionsbolagets synopsis.

Lucky One – 15/3

En sitter på golvet framför en tvättmaskin.
Foto: TriArt Film.

Regi: Mia Engberg

Med: Olivier Loustau, Lorette Nyssen, Diana Rudychenko, Bruno La Brasca m.fl.

Den åldrande gangstern Vincent arbetar långa nätter och drömmer om ett annat liv. När han oväntat får ansvaret för sin tonårsdotter Grace börjar tillvaron förändras.

Parning – 29/3

Bild från dokumentären Parning.
Parning. Foto: TriArt Film.

Regi: Lina Mannheimer

Naomi och Edvin träffas, blir förälskade och en oväntad men intensiv relation tar sin början. Men var går gränsen mellan kärlek och vänskap – och måste den definieras? I filmen utspelas kärlek, sex och framtidsdrömmar mitt i en digital revolution där det är lika lätt att träffa en partner som att ladda upp en ny selfie på Instagram. Parning ger en intim inblick i två unga människors tankar, känslor och telefoner under ett år. Det blir en nyfiken lek på en gränslös marknad där allt är möjligt.

Filmen mottogs väl av Filmtopp som såg filmen på Göteborg Film Festival och belönade filmen en fyra i betyg. Läs också vår intervju med gänget bakom Parning.

438 dagar – Hösten 2019

Stillbild ur 438 dagar.
Foto: SF Studios.Charlie Sperring, Miso Film

Regi: Jesper Ganslandt

Med: Gustaf Skarsgård, Matias Varela m.fl.

Efter sitt vattendelande flyktingdrama Jimmie (som Filmtopp gav högsta betyg) och sin Daniel Radcliffe-thriller Beast of Burdon, är Jesper Ganslandt tillbaka med en ny fängslande upplevelse. Denna gången med en film baserad på Martin Schibbye och Johan Persson, de två svenska reportarna som sattes i fängelses, historia. Kan inte bli annat än storslaget.

438 dagar är baserad på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien fängslades och dömdes till elva års fängelse för terrorism. De benådades och släpptes 2012. De återvände hem till Sverige och höll en uppmärksammad presskonferens där de berättade om sin tid i etiopiskt fängelse.

Passa också på att läsa vår djupgående intervju med Jesper Ganslandt.

Självmordsturisten – Hösten 2019

Självmordsturisten.
Delar av ensemblen till den kommande filmen Självmordsturisten. Foto: Filmtopp Media

Regi: Jonas Alexander Arnby

Med: Nikolaj Coster-Waldau, Tuva Novotny, Sonja Richter, Robert Aramayo m.fl.

I den kommande svenska filmen Självmordsturisten får vi följa försäkringsagenten Max, som befinner sig mitt i en existentiell kris. Under undersökningen av en komplicerad historia om en gift mans försvinnande upptäcker han det hemliga Aurora Hotel, som han tar in på. Hotellet är ett fantastiskt, avsides liggande lyxresemål som specialiserat sig på självmord.

Filmtopp träffade bland andra Nikolaj Coster-Waldau och Robert Aramayo för en intervju, läs vad de har att säga här.

Carl-Johan, Frank och jag – Vintern 2019

Huvudrollsinnehavarna i Carl-Johan, Frank och jag står med skidutrustning en solig dag.
Erik "Jerka" Johansson, Liv Mjölnes och Peter Magnusson. Foto: Nordisk Film.

Regi: Leif Lindblom

Med: Liv Mjönes, Peter Magnusson, Erik ”Jerka” Johansson m.fl.

Vera börjar närma sig sin 40-årsdag och har tröttnat på singellivet och längtar efter den stora kärleken. Hon är visserligen dödligt kär i sin charmige kollega Frank, men han har redan en tjej… Hennes livscoach börjar tröttna och tycker det är dags att Vera sänker sina krav, mållåser på en hyfsad kille och sätter fart på sitt liv. En komedi om beslutsångest, längtan efter att hitta den rätte och om hur små vita lögner leder till oväntade situationer utom all kontroll.

Breaking Surface – En annorlunda svensk film

Regi: Joachim Hedén

Med: Moa Gammel, Madeleine Martin m.fl.

De svensk/norska halvsystrarna Tuva och Ida ger sig ut för att göra sitt traditionsenliga vinterdyk i Nordnorge, men då händer det som inte får hända. Ett stenras får Tuva att fastna 30 meter under vattenytan och begraver all deras utrustning. Allt är borta och systrarna är avskurna från omvärlden. I en kamp för att rädda sin syster pressas Ida till det yttersta och när allt tycks förlorat är det mer som står på spel än bara överlevnad.

Koko-di, Koko-da

Koko-di Koko-da, en av de kommande svenska filmerna.
Foto: Johannes Nyholm Produktion. En av många kommande svenska filmer.

Regi: Johannes Nyholm

Med: Leif Edlund Johansson, Ylva Gallon, Peter Belli m.fl.

Koko-di Koko-da handlar om ett par som åker på tältsemester, men deras försök att rädda förhållandet hotas av en varietéartist med följe som terroriserar paret. En av många kommande svenska filmer som är förhandstippade favoriter.

Cold Case Hammarskjöld

Ur dokumentärfilmen Cold Case Hammarskjöld.
Foto: Wingman Media Aps.

Regi: Mads Brügger

Med: Göran Björkdahl m.fl.

Omständigheterna kring flygkraschen i Ndola är fortfarande oklara. Nu vill FN utreda om det rör sig om ett attentat. Filmaren Mats Brügger och amatörforskaren Göran Björkdahl bestämmer sig för att ta reda på sanningen om Dag Hammarskjölds död.

Spionen

Stillbild ur Spionen.
Foto: B-Reel.

Regi: Jens Jonsson

Med: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Lassgård, Alexander Scheer, Edvin Endre m.fl.

Sonja Wigert levde som diva och stjärna i Stockholm när andra världskriget bröt ut. Hon fångade snabbt naziofficeren Josef Terbovens upmärksamhet. Wigert rekryterades av det svenska underrättelseväsenden som spion. Hon fick en nära kontakt med Terboven, som rekryterade henne för att spionera på svenskarna. Hennes pappa var fängslad i Oslo samtidigt som Wonja Wigert inledde en kärleksaffär med en ungersk diplomat i Stockholm. Det blev en balansgång på slak lina och ett dubbelspel som fick fatala följder för henne.

Vilka av dessa kommande svenska filmer ser du mest fram emot? Se också vår lista över bästa svenska filmerna 2018.